Сб, 2024-04-20, 12:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:13
З 1 грудня підвищили мінімальну заробітну плату
Інші останні Економічні новини

В Україні 1 грудня набуває чинності закон, який передбачає підвищення прожиткового мінімуму до 1,544 тисяч гривень та мінімальної зарплати до 1,6 тисяч гривень. Відповідний закон парламент ухвалив 19 травня, передає "Економічна правда".

Закон було розроблено з метою підвищення соціальних стандартів (зокрема заробітних плат, допомог, пенсій) та збільшення обсягу субвенції на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг.

Зокрема, прожитковий мінімум з 1 грудня встановлюється на рівні 1,544 тисяч гривень, для дітей до 6 років - 1,355 тисяч гривень, дітей з 6 до 18 років - 1,689 тисяч гривень, працездатних - 1,6 тисяч гривень, для тих, що втратили працездатність - 1,247 тисяч гривень.

Мінімальна місячна зарплата з 1 грудня встановлюється на рівні 1,6 тисяч гривень.

У зв'язку із запланованим підвищенням прожиткового рівня також збільшуються витрати бюджету, які спрямовуються Пенсійному фонду на виплату пенсій, на 576 млн гривень до 145 465,5 млн гривень.

А підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн, заплановане урядом у проекті державного бюджету на 2017 рік, стимулюватиме внутрішній попит і сприятиме зростанню економічної активності, сказав в ефірі одного з телеканалів прем`єр-міністр України Володимир Гройсман.

"Рішення підвищити мінімальну заробітну плату до 3200 грн – це досить різкий крок, але справедливий. Це крок відновлення, з одного боку, справедливості з оплати праці, а з іншого боку, він стимулювати ме попит, зростання економіки, зростання виробництва. Ми вважаємо, що він справить позитивний ефект на економіку, – сказав Гройсман. – Людям треба віддавати те, що їм належить".

Крім того, Гройсман нагадав, що з 1 грудня в Україні на 10% підвищуються мінімальна зарплата і пенсія, а в цілому з початку року зростання соцстандартів становить близько 16%. За словами прем`єра, економічна ситуація в державі дозволяє робити такі кроки. І тепер, впевнений глава уряду, справа за парламентом, який повинен ухвалити проект держбюджету і суміжні законопроекти.

"Моє завдання як прем`єр-міністра – розвивати національну економіку, створювати можливості для інвестування і виробництва в країні. А все те, що ми отримаємо від економіки, буде інвестовано в якість життя людей: якісну охорону здоров`я, освіту, інфраструктуру, дороги", – підкреслив Гройсман.

Як повідомлялось, у проекті державного бюджету на 2017 рік Кабмін закладає зростання економіки на рівні не менш як 3% і підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн. Це означає, що в Україні не може бути заробітних плат нижчих ніж 3200 грн. Разом з тим, ця норма потребує законодавчого затвердження парламентом.

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко зазначив, що зростання мінімальної заробітної плати до 3,2 тисячі гривень не вплине на розмір субсидії, призначеної у опалювальному сезоні 2016-2017 років.

Президент Петро Порошенко зазначив, що зростання "мінімалки" не підвищить податки для бізнесу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 719 | Додав: adminA | Теги: україна, Гройсман, прожитковий мінімум, мінімалка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]