Сб, 2024-04-20, 04:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:30
Група депутатів у Польщі висловила протест проти затримання Сущенка в РФ
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Група депутатів польського Сейму прийняла заяву щодо переслідування в Росії кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка і журналіста Радіо Свобода у Криму Миколи Семени і закликала владу РФ негайно їх звільнити. Під заявою, яку ініціював депутат Сейму Марцін Свенціцький, підписалося 15 членів нижньої палати парламенту, передає Укрінформ.

Підписи поставили депутати РП від партій "Громадянська платформа", "Право і Справедливість", "Cучасна" та парламентської групи "Європейські демократи".

"Ми, парламентарі Речі Посполитої, протестуємо проти арешту владою Російської Федерації журналістів – кореспондента Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" у Франції і представника кримської секції "Радіо Свобода" Миколи Семени",- йдеться в заяві.

У ній підкреслюється, що обставини арешту вказують, що їх переслідують за професійну журналістську діяльність.

Зазначається, що журналістам виставлено необґрунтовані кримінальні обвинувачення, зокрема про нібито шпигунську діяльність. Депутати наголошують, що ці дії свідчать про "очевидне порушення прав людини, свободи слова і мають на меті залякування журналістів".

"Закликаємо владу Російської Федерації негайно звільнити Романа Сущенка і Миколу Семену, а також інших громадян України, які за політичними мотивами утримуються в російських тюрмах та слідчих ізоляторах",- наголошують польські законодавці.

Нагадаємо, кореспондента Романа Сущенка 30 вересня затримали в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. Сущенка утримують у СІЗО "Лефортово".

Московський суд заарештував журналіста до 30 листопада, а 7 жовтня йому висунуто звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко нібито є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. Однак у ГУР МОУ спростували цю заяву, зазначивши, що воно абсолютно не відповідає дійсності.

Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

У квітні 2016 року в Криму окупанти затримали кримського журналіста, оглядача "Радіо Свобода" Миколу Семену, а за деякий час його відпустили під підписку про невиїзд.

Згодом російські окупанти включили Семену в федеральний "перелік терористів і екстремістів".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 745 | Додав: adminA | Теги: Протест, затримання Сущенка, Польща, група депутатів, РФ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]