Ср, 2024-04-24, 19:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:06
Іініціюють відставку Януковича в Івано-Франківську
Інші останні Політичні новини
На Прикарпатті депутати всіх рівнів заявляють, що мовний закон не підлягає виконанню на території області. Про це йдеться у рішенні спільної сесії обласної, районних, міських рад Івано-Франківщини, що відбулась в Івано-Франківську просто неба під стінами адміністративного будинку, передає УНІАН.

Акція проти мовного закону. ВІДЕО

У рішенні спільної сесії рад різних рівнів наголошується: "Враховуючи, що прийняття законопроекту "Про засади державної мовної політики в Україні" відбулося з грубим порушенням Конституції та законодавства України, зважаючи на позицію громадськості області щодо цього питання та беручи до уваги висновки постійної комісії обласної ради з питань національного та духовного розвитку, культури, засобів масової інформації, книговидання і свободи слова, відповідно до статті 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", обласна рада схвалила звернення про невизнання законопроекту "Про засади державної мовної політики в Україні".

Рішенням позачергової сесії вирішено також звернутися до політичних партій та громадських організацій ініціювати збір підписів за припинення повноважень президента України Віктора Януковича.

Також депутати вимагають від керівників обласної державної адміністрації та її голови Михайла Вишиванюка припинити членство в Партії регіонів. У разі невиконання цієї вимоги обласна рада ініціюватиме на черговій сесії обласної ради розгляд питання про недовіру голові облдержадміністрації.

Також на сесії депутати всіх рівнів ухвалили звернення на ім’я президента, Верховної Ради, Кабінету міністрів, Генеральної прокуратури України, народних депутатів від області, обласних рад. У документі депутати розцінюють ухвалення мовного закону як державну зраду. Вони вимагають: від голови Верховної Ради – не підписувати цей закон; від президента України – у разі підписання головою Верховної Ради ветувати закон; від Міністерства юстиції – за систематичні антиконституційні дії ініціювати зняття з державної реєстрації Партії регіонів, Комуністичної партії України, Народної партії.

Від Генпрокуратури депутати вимагають порушити кримінальну справу за фактом державної зради під час ухвалення законопроекту "Про засади державної мовної політики".

Депутатський корпус Прикарпаття також підтримав "ініціативу народного віча у місті Донецьку щодо звернення до президента України з вимогою позбавити громадянства авторів антиукраїнського законопроекту Колесніченка та Ківалова".

"Стаття 60 Конституції України вказує, що ніхто не зобов'язаний виконувати вочевидь злочинні розпорядження чи накази, а за їх віддання та виконання настає юридична відповідальність, - нагадують депутати. - Виходячи з цього, вважаємо прийнятий закон таким, що не підлягає виконанню на території Івано-Франківської області".

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила у другому читанні "мовний" законопроект. За законопроект проголосували 248 депутатів. Законопроект було поставлено без обговорення і внесення до порядку денного.

Пізніше Всеукраїнське об'єднання "Свобода" оголосило національну мобілізацію, щоб дати "відсіч агресорам".

Тоді "Беркут" спробував розігнати акцію на захист української мови. Але депутати закликали людей підходити до Українського дому.

Після ухвалення "мовного" закону Україною ширяться акції протесту. Мітингують не лише в Києві, куди мають прибути і представники інших регіонів. Протести відбуваються й у великих українських містах.

Два губернатори проти мовного закону

Керівники Тернопільської та Івано-Франківської облдержадміністрацій обіцяють закликати Віктора Януковича ветувати закон "Про засади державної мовної політики". Про це повідомили заступник голови Тернопільської облдержадміністрації з гуманітарних питань Петро Гоч і голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк.

"Закон про засади мовної політики, який був прийнятий Верховною Радою у другому читанні, має бути заветований – це наше глибоке переконання. Зараз ідеться навіть не про зміст закону, а про те, що він вносить глибокий розкол в українське суспільство. На даному етапі Україна повинна бути єдиною і могутньою державою, бо перед нами стоять величезні виклики. Тому ми, як представники державної влади, і я, як представник Партії регіонів, звертатимемося до президента з проханням заветувати цей закон", – сказав Гоч на сесії облради.

У свою чергу перед сесією Івано-Франківської облради Вишиванюк нагадав, що й раніше виступав проти мовного закону. "Я на минулому мітингу говорив, що категорично проти прийняття такого закону, - наголосив губернатор. - Я за те, щоб в Україні була одна-єдина українська державна мова".

"Буду їхати на зустріч з президентом, доводити до його відома, що твориться в області, у західному регіоні, серед народу. Цей закон викликав велике збурення, незадоволення. Переконуватиму президента в тому‚ щоб закон не був підписаний", - додав Вишиванюк.

"Свобода" попередила, щоб не чіпали наметового містечка

Буковинська обласна організація ВО "Свобода" оголосила безстрокову акцію протесту під стінами Чернівецької ОДА на знак протесту проти мовного закону Ківалова-Колесніченка. Про це на мітингу за участю всіх опозиційних сил області заявив голова Чернівецької міської організації ВО "Свобода", депутат обласної ради Назар Горук.

"Ми виставляємо намети, забезпечимо цілодобове чергування. Протестне наметове містечко стоятиме перед вікнами ОДА доти, доки не будуть задоволені наші вимоги. А саме: проведення позачергової сесії Чернівецької обласної ради, під час якої буде засуджено ухвалення закону "Про засади державної мовної політики" та прийнято звернення до Януковича з вимогою ветувати цей антиукраїнський закон, по-друге – ми вимагаємо офіційного оприлюднення позиції керівництва виконавчої влади області, по-третє – вимагаємо проведення дострокових парламентських виборів і по-четверте – імпічмент Януковичу", - заявив Горук.

Він додав, що у разі ігнорування вимог опозиціонерів або спроб знести наметове містечко, Чернівецька обласна організація ВО "Свобода" змушена буде вдатися до радикальніших акцій протесту. Горук також закликав долучитися до акції інші політичні опозиційні сили регіону.

Перед мітингом під стінами ОДА представники партії "Фронт Змін", ВО "Батьківщина", ВО "Свобода", партії "УДАР", Народного Руху України, УНП, партії "Громадянська позиція" провели центральними вулицями міста марш на захист української мови. Загалом в акції протесту взяли участь 700-800 учасників. Вони вимагали ветувати мовний закон, проведення дострокових виборів до парламенту та імпічменту Януковичу. Опозиція закликала працівників влади, яким небайдужа Україна, написати заяви на звільнення на знак протесту.

Під стінами Чернівецької ОДА виступили представники усіх опозиційних сил регіону, поети, письменники, депутати обласної ради, пересічні громадяни, священики українських церков. Учасники мітингу підтримали звернення Комітету опору диктатурі з вимогою до голови Верховної Ради України Володимира Литвина та президента України Януковича виконати норму Основного Закону і не підписувати антиконституційний закон про мовну політику.

Під час мітингу виник невеликий інцидент: один із учасників почав перебивати промовців, закликаючи опустити партійні прапори, залишивши лише державні. Чоловіка попід руки вивела за межі мітингу міліція.

У Дніпропетровську почалася безстрокова акція протесту "Захистимо українську"

У Дніпропетровську у стін театру опери і балету почалася безстрокова акція протесту "Захистимо українську".

Близько 70 осіб, представників "Нашої України", УНП, КУН, "Свободи", "Фронту Змін" вимагали зупинити остаточне схвалення закону "Про основи державної мовної політики", проголосованого в парламенті з порушеннями регламенту і Конституції України.

Виступ активістів політичних партій змінювався виконанням українських пісень і читанням віршів.

Як розповів журналістам організатор акції, керівник обласної організації "Наша Україна" Віктор Гноєвий, щодня на площі біля Дніпропетровського академічного театру опери і балету проходитимуть мітинги на захист української мови як єдиної державної і проти використання владою мовного питання для провокації штучного розколу українського суспільства.

Ніяких порушень громадського порядку співробітниками міліції зафіксовано не було.

Луганська облрада збереться на підтримку мовного закону

Луганська обласна рада скликає позачергову сесію, щоб потримати Закон "Про засади державної мовної політики". Як повідомили у прес-службі обласної ради, сесія відбудеться в п'ятницю, 6 липня.

З проханням зібрати позачергову сесію на підтримку мовного закону до голови облради Валерія Голенка звернулися лідери низки громадських організацій регіону.

"Більше мовчати у відповідь на безсовісну брехню й неповагу ми просто не маємо права. Вважаємо, що зобов'язані до кінця захищати права наших земляків і майбутнє України. Чого ж ми хочемо добитися, збираючи завтра сесію? По-перше, щоб нас почули. Щоб прислухалися до фактів і до голосу розуму, а не просто піддавалися емоціям, якими уміло маніпулюють нечисті на руку й на душу ділки. По-друге, хочемо, щоб не лише Україна, а й увесь цивілізований світ дізнався: далеко не всі в нашій країні живуть цінностями позаминулого сторіччя", - заявив Голенко.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1093 | Додав: adminA | Теги: Івано-Франківську, відставку Януковича | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]