Чт, 2024-03-28, 13:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:28
Імпортні постачання газу можуть початися із Словаччини та Румунії в Україну
Інші останні Економічні новини
Слідом за Польщею інші країни можуть почати імпортувати газ в Україну. Про це пише "КоммерсантЪ-Украина" з посиланням на джерело в Міненерговугілля.

Як повідомляється, 18 січня міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що, крім польського маршруту, Україна розробляє два додаткових напрямки реверсних поставок газу з Європи, і про них стане відомо найближчим часом. Від більш докладних коментарів пан Ставицький відмовився.

"У "Газпромі" цю ситуацію також не коментують", - пише видання.

Мова йде про постачання газу німецькою компанією RWE зі Словаччини, а також про імпорт палива через турецькі LNG-термінали з транзитом по території Болгарії і Румунії, стверджує високопоставлене джерело видання в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міненерговугілля.

"Крім того, ведуться переговори про постачання газу з Угорщини, але там обсяги невеликі, тому цей варіант менш імовірний", - додав співрозмовник.

Словацький і балканський напрямки дозволять довести річний обсяг імпорту газу до 12 млрд кубометрів, очікується, що постачання зі Словаччини почнуться вже до кінця року.

Для порівняння, зараз Україна імпортує з Росії близько 32,5 млрд кубометрів газу в рік.

"Навіть з урахуванням максимального зростання ціни газу на спотовому ринку імпортувати паливо за новими маршрутами все одно вигідно", - говорить джерело в Міненерговугілля.

Як відомо, Україна планувала придбати перші 5 млрд кубометрів газу у альтернативних "Газпрому" постачальників газу до травня цього року.

Найбільш реальним виглядає сценарій закупівлі палива в Словаччині, вважає директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Він нагадує, що в травні заступник голови "Нафтогазу" Вадим Чупрун заявив, що "Газпром" перешкоджає ухваленню рішення з словацькою газотранспортною компанією про транспортування газу в Україну.

Другий маршрут поставок - з турецьких LNG-терміналів по території Болгарії і Румунії - може не виправдати себе, якщо Україна найближчим часом не підпише угоди з обома країнами, говорить народний депутат Сергій Пашинський.

Раніше Ставицький заявив, що обсяг транзиту газу через територію України до країн ЄС у 2013 році буде на рівні 2012-го. За його словами, маршрути в обхід України ще не ввели в експлуатацію, і тому Міненерговугілля не очікує падіння обсягів транзиту.

Україна, яка колись контролювала дві третини транзиту російського газу в країни колишнього радянського блоку, тепер забезпечує менше половини прокачування, свідчать розрахунки Агентства газової інформації (АГІ) на основі даних російських і європейських диспетчерів.

Якщо в I кварталі 2011 року Україна забезпечувала 63%, то в I кварталі 2012 року - 56%, а в IV кварталі - 55%. У 2012 році набирав обертів нещодавно запущений "Північний потік".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1203 | Додав: adminA | Теги: Україну, газу із Словаччини та Румунії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]