Пт, 2024-03-29, 17:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:15
Індіанці майя скасували кінець світу-2012: знайдено інший календар
Інші останні Новини світу

У Гватемалі було виявлено календар цивілізації майя, згідно з яким світ буде існувати ще як мінімум сім тисяч років, повідомляє РИА "Новости".

Американські археологи виявили календар у північній частині країни у будинку писаря племені майя. На стінах, які були зведені у 9 ст. нашої ери, були намальовані найдавніші на сьогоднішній день астрономічні таблиці, що описували сонячний і місячний рік, а також багаторічні цикли руху Венери і Марса.

"Це не зовсім календар як такий, а таблиці, що задають інтервали місячних місяців (синодичних місяців) і містять у собі цілу низку складних математичних розрахунків, пов'язаних з астрономією. До цього подібні розрахунки були відомі тільки з Дрезденського кодексу - рукопису майя, що датується 14-15 століттями", - пояснив заступник директора Мезоамериканського центру імені Кнорозова Російського державного гуманітарного університету Дмитро Бєляєв.

Археологи виявили на трьох вцілілих стінах будинку кілька цікавих фресок. На північній стіні був зображений портрет монарха, який правив у цій частині держави в той час.

Ця ж стіна являла собою астрономічний календар, в якому писар передбачив час затемнень і "зустрічей" Місяця, Марса і Венери на найближчі 1-7 тисяч років. Дані обчислення продовжувались на східній стіні, де був написаний сонячний календар і особливий релігійний календар, в якому рік триває 260 днів.

"Не зовсім зрозуміло, навіщо майя записували ці розрахунки на стіні. Ймовірно, ця будівля могла слугувати як училище для астрономів. Самі учні писали на папері, а написи на стіні виступали "наочним посібником", - зауважив Бєляєв.

Як підкреслюють науковці, останні дні в жодному з календарів майя не варто розглядати як час "кінця світу". Нагадаємо, на початку 2000-х років останній день в одному з календарів майя - 21 грудня 2012 року - став вважатися однією з найбільш вірогідних дат "кінця світу".

Та стародавні майя передбачили, що світ продовжить існувати в незмінному вигляді ще 7000 років. "Ми весь час шукаємо кінець часу, тоді як майя прагнули "отримати" гарантію того, що нічого не зміниться. У них був зовсім інший менталітет", - пояснив керівник археологічної групи.

Як вважає російський учений, цей календар і пов'язані з ним розрахунки цікаві самі по собі і ніяк не стосуються передбачуваного кінця світу.

"Ці таблиці ніякого стосунку до 2012 року не мають, в них і дати такої не зустрічається. Цілком показово, що на той момент ця дата була неважливою, якщо їй не приділили уваги", - підсумував Бєляєв.

На початку 2011 року мексиканські науковці опублікували дослідження, де стверджували, що ніяких прогнозів майя про кінець світу не існує в принципі. На їхню думку, індіанці розрахували свій календар до 21 грудня 2012 року, але ніколи не вказували в ньому, що після цього настане кінець світу.

Календар просто закінчився, і все. При цьому майя дотримувалися теорії, що "історія повторюється у певний момент", після чого відлік часу починається заново.

За календарем стародавніх індіанців 21 грудня 2012 року закінчиться так званий цикл довгого рахунку Ери П'ятого Сонця, що почався в серпні 3114 року до нашої ери. На цій даті календар закінчується, що дало песимістам підстави вважати, ніби майя таким чином передбачили кінець світу.

Однак нещодавно людина, відома як "Великий чаклун Мексики", також спростувала інформацію про те, що в 2012 році настане кінець світу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1317 | Додав: adminA | Теги: інший календар, Індіанці майя скасували кінець світ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]