Пт, 2024-04-26, 01:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:01
InoPressa: Бути фанатом Путіна в Росії вже немодно
Інші останні Новини світу

В останні кілька тижнів по "Єдиній Росії" і її лідеру було завдано кілька нищівних ударів, зокрема вперше за свою політичну кар'єру Путіна обсвистали. Його популярність не те щоб "потьомкінська", пишуть ЗМІ, але "офіціозна брехня втрачає свій шарм". Це, звісно, не означає, що Путін або його партія позбудуться влади в ході найближчих виборів.

На парламентських виборах партія Путіна, швидше за все, знову отримає більшість голосів. Однак, зауважує оглядач Handelsblatt Флоріан Віллерсхаузен, громадяни країни все більше не довіряють своєму правителю-"довгограю". Так, вперше в житті російські шанувальники боксу на стадіоні "Лужники" обсвистали Путіна, що піднявся на ринг, йдеться в статті.

Звичайно, не сумнівається автор публікації, провальна піар-кампанія не завдасть істотної шкоди "Єдиній Росії" на майбутніх виборах, і Путіна після його короткого інтермецо в ролі прем'єра в березні майбутнього року напевно оберуть президентом.

"Однак це на поверхні. У глибині починається неабияке бродіння: щодня в Інтернеті з'являються нові карикатури, що здіймають на глум путінський командний стиль управління. Журналісти російських навколодержавних ЗМІ все частіше скаржаться, як важко стало знайти добровольців, які перед увімкненою телекамерою стали б зображати затятих фанатів Путіна". Зростає кількість незадоволених режимом Путіна, що вже набив оскому.

Стиль державного правління, що його практикує Путін (експерти нерідко називають його "ручним керуванням"), поки що може переконати середньостатистичних російських обивателів, вони і голосують за "Єдину Росію", мовиться в статті. Проте "жителі міст, які здебільшого працюють у приватних компаніях і пристойно заробляють, з моменту рокіровки в тандемі дають собі звіт, що в Росія все залишиться, як і раніше: нікуди не подінуться корупція, бюрократія, продажність системи правосуддя, монополії, картелі і кумівство вкупі з небезпечною залежністю економіки від сировинного експорту".

Як пише далі автор, Медведєв не виправдав покладених на нього сподівань - незважаючи на всі його заяви. На думку Євгена Гонтмахера з Інституту сучасного розвитку, проект під назвою "модернізація", проголошений Медведєвим, провалився. Експерт побоюється, що підупала довіра до Путіна може обернутися публічними протестами, якщо на тлі наступної кризи влада виявиться нездатною зберегти рівень добробуту громадян країни. Путін - спритний тактик, але от хорошим стратегом його назвати не можна, вважає Гонтмахер.

З'явилися перші ознаки того, що видимість масової підтримки Путіна в Росії починає розвалюватися, пише в National Review американський аналітик Девід Сеттер. Річ у тім, що "ера Путіна трималася на обмані, але за відсутності переваги, яка існувала в радянські часи, - повного контролю над інформацією".

Першим викрутом автор вважає президентство Медведєва. На його думку, Медведєв - "давній слуга Путіна, якого вознесено на посаду президента, бо ним можна було керувати у всьому". Втім, президентство Медведєва мало сенс: "Якби Путін відкрито порвав конституцію і залишився при владі, імітація демократії в Росії була б абсолютно неадекватною, і такі наївні кроки, як курс США на "перезавантаження", навряд чи були б можливі".

Другий викрут, на думку Сеттера, "оголошував добробут винятковою заслугою Путіна і віддаляв Путіна від поневірянь, пережитих росіянами в 1990-ті роки". На ділі "Путін сам був причетний до криміналізації Росії в 1990-х", - стверджує автор. На погляд Сеттера, поворотним пунктом його кар'єри була "організація пастки для генпрокурора Скуратова, який вів серйозне розслідування звинувачень у корупції, висунутих людям з найближчого оточення Єльцина" в 1998 році.

Коли ж економічний бум урвався через глобальну кризу, "лишилися тільки обман і хижацька еліта клептократів, яка готова триматися за владу за будь-яку ціну". Ознаки невдоволення в Росії - не аномалія, вважає Сеттер. "Офіціозна брехня втрачає свій шарм, і конфронтація між правителями і підданими в Росії стане практично неминучою", - прогнозує він.

Недільний з'їзд "Єдиної Росії" надав Володимиру Путіну той єдиний майданчик, де він сьогодні почувається у доброму гуморі - стадіон, заповнений вірними прихильниками, звезеними з усієї Росії, щоб махати прапорами і скандувати його ім'я, пише Саймон Шустер у журналі Time. "Проте навіть Путін змушений був визнати, що члени його партії налаштовані не так вже й захоплено" - йому довелося "стуком кулака по кафедрі змушувати делегатів хором скандувати слово "Росія", йдеться в статті.

В останні кілька тижнів по "Єдиній Росії" та її лідеру було завдано кілька нищівних ударів, зокрема, Путіна обсвистали - "вперше за його політичну кар'єру". Журналіст ділиться власними враженнями: "Сидячи на трибуні з'їзду, неможливо було позбутися думки, що щось трапилося з Путіним-шоуменом, який ще недавно викликав обожнювання або, принаймні, зривав переконливі оплески".

"По-перше, причина у віці: наступного року Путіну виповниться 60, і він вже не той бадьорий молодий популіст, яким він був, прийшовши до влади 11 років тому", - зазначає Шустер. Опитування показують неухильне зниження популярності Путіна, і навіть його знамениті жарти вже не в змозі приховати це падіння. "Якщо кілька років тому йому ще вдавалося зійти за російського кіногероя, коли він плавав у сибірських річках, скакав на коні або полював у тайзі, то його останні пригоди зробили його об'єктом для насмішок", - пише газета, нагадуючи про гру в бадмінтон і пірнання за амфорами, "знахідка" яких так обурила всіх, що навіть прес-секретар Путіна пізніше визнав, що це було підлаштовано.

"Насправді справи йдуть зовсім інакше. На дні озера - бруд, а не археологічні перлини. А на політичних зборах мають бути різні думки, якась дискусія, а не загальне угодовство і одностайне голосування, яким увінчався недільний з'їзд "Єдиної Росії", - підкреслює журналіст.

На думку політолога Московського Центру Карнегі Маші Ліпман, у міру наближення виборів Путіну нічого не залишиться, як уникати публіки. Але це не означає, що Путін або його партія позбудуться влади цього разу, визнає газета. Однак у процесі підконтрольних виборів "реальність, найімовірніше, непомітно підкрадеться, і Путін буде або змушений поглянути їй в обличчя, або сховатися в звичну для себе обстановку, де стуком кулака по кафедрі все ще можна змусити людей вставати і вітати себе", резюмує видання.

Кремль все більше побоюється втратити підтримку в суспільстві, позаяк рейтинги "Єдиної Росії" і Путіна знижуються, пише The Guardian, наводячи свідчення про спробу Кремля обмежити доступ росіян до західних ЗМІ.

"За деякими відомостями, в минулі вихідні агентство веліло співробітнику РИА "Новости" перед виборами уникати статей, в яких критикують прем'єр-міністра Путіна і його партію "Єдина Росія", - пише журналістка Міріам Елдер. Тоді співробітник, Григорій Охотін, звільнився зі своєї посади на "ИноСМИ" - сайті РІА "Новости", який перекладає статті із зарубіжної преси.

"Мені сказали досить чітко, щоб я не перекладав різких статей про Путіна чи "Єдину Росію". Або, сказали, деякі можна перекладати, але заголовки треба пом'якшувати і не виносити статті на першу сторінку", - повідомив Охотін. Офіційний представник РИА "Новости" Алла Надежкіна заявила, що її організація займає нейтральну позицію. За її словами, публікації Охотіна містили "очевидні відхилення від редакційної політики РИА "Новости" і "ИноСМИ", які ґрунтуються на його власних фантазіях", а наказу пом'якшувати заголовки не було зовсім.

У понеділок, після офіційного висунення кандидатури Путіна в президенти, на "ИноСМИ" головне місце посідали статті про модернізацію, кризу єврозони та Іран, зазначає газета.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1151 | Додав: nowyny | Теги: Путін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]