Пт, 2024-04-19, 08:06
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:58
InoPressa: ЄС "обережно" погрожує пальцем Києву
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

На четвер Брюссель намічав робочу зустріч з українським президентом для обговорення угоди про торгівлю, але, розгнівавшись через гоніння на Тимошенко, "переніс її на пізнішу дату", повідомляють ЗМІ. Київ відреагував погрозами увійти до Митного союзу з Росією. ЄС мав би "поставити хрест на Януковичу", коментують експерти, але "відкинути Україну - вони до цього не готові".

Через справу Тимошенко між Брюсселем і Києвом встановилися напружені відносини і Євросоюз перервав діалог з Україною, стверджує L'Express. У вівторок укладення важливої ​​угоди про асоціацію між ЄС і Києвом було зрештою відкладено. Європейці, які вважають вирок екс-прем'єру Тимошенко "політично вмотивованим", чекають від України "конкретних" жестів і "прогресу в питаннях права, правозастосування та незалежності судової влади", йдеться в статті.

Віктор Янукович засуджує тиск з боку Заходу і водночас намагається згладити напруженість, заявляючи, що він "відкритий для дискусій", а Україна все ще хоче вступити до ЄС. Видання нагадує, що саміт, покликаний довести до кінця процес переговорів між ЄС і Україною та зміцнити економічні зв'язки з Україною, намічений на грудень 2011 року в Києві, і ЄС не планує його скасовувати.

На тлі напружених відносин з Європою Віктор Янукович зустрівся зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим, який розцінив вирок Тимошенко як "внутрішню справу" України. Як зазначає видання, Москва сподівається повернути Україну в своє лоно, запропонувавши їй вигідніші ціни на газ з умовою: замість ЄС Київ має вступити в Митний союз, який, за проектом Путіна, має стати основою для майбутнього Євразійського союзу. Досі Україна відповідала відмовою, нагадує L'Express.

Глава Європейської ради Герман ван Ромпей і президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявили про скасування переговорів з українським президентом, які мали початися в четвер у бельгійській столиці, пише оглядач Sueddeutsche Zeitung Мартін Вінтер. Реакція Києва не примусила на себе довго чекати. За словами прем'єр-міністра Сергія Тігіпка, позиція Євросоюзу не залишає Києву вибору: Україна може віддати перевагу курсові на зближення з Росією і долучитися до Митного союзу, на чому вже давно наполягає російський прем'єр Володимир Путін.

До останнього моменту, мовиться в статті, європейські дипломати сподівалися, що Янукович знайде прийнятний вихід із правового тупика у справі Тимошенко. Однак після того, як в інтерв'ю кореспондентам кількох іноземних видань український президент чітко дав зрозуміти, що не має наміру поступатися тискові ззовні, Баррозу і ван Ромпею нічого не залишалося, як скасувати зустріч у Брюсселі. До того ж Партія регіонів Януковича заявила, що не проголосує в парламенті за законопроект, який дозволив би Юлії Тимошенко вийти на волю.

За словами представників Єврокомісії, політичний процес проти Тимошенко та інших опозиційних діячів не дозволяє говорити про правову державність стосовно України. Європейським стандартам не відповідають і заплановані Януковичем зміни у виборчому законодавстві. І тим не менш, підкреслює Брюссель, пропозицію Україні підписати угоду про асоціацію ніхто не відкликає.

Кореспонденти The New York Times назвали свій коментар "Європа обережно сигналізує про своє невдоволення судовим процесом в Україні". "Хоча візит Януковича в Брюссель був офіційно відкладений, а не скасований, чиновники заявили, що він відбудеться тільки в тому разі, якщо буде досягнуто більш очевидний прогрес щодо верховенства закону та незалежності української юридичної системи", - пишуть Стівен Касл і Елен Баррі.

Тим часом прем'єр-міністр України відвідав Росію, де підписав у вівторок угоду про вільну торгівлю з сімома іншими державами СНД. "Події останнього тижня виявляють проблему, з якою зіткнулися представники Європи у спробі зайняти чітку позицію з прав людини, при цьому так, щоб Янукович не зблизився з Москвою", - зазначається в статті.

"Для Брюсселя це складна дилема, - сказав Володимир Фесенко, директор Центру прикладних політичних досліджень" Пента "у Києві. - З погляду політики вони повинні поставити хрест на Януковичу. Але, з іншого боку, відкинути Україну, відмовитися від усіх важелів впливу на Україну - вони до цього не готові".

Росія давно сподівалася переконати Україна вступити до Митного союзу з Бєларуссю і Казахстаном, заманюючи її знижками на газ. "Якщо від Європейського Союзу прозвучать абсолютно чіткі сигнали "ні", то ймовірність переорієнтації на Митний союз досить велика", - заявив в опублікованому у вівторок інтерв'ю віце-прем'єр України Сергій Тігіпко.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1165 | Додав: nowyny | Теги: ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]