Пт, 2024-04-19, 15:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:58
Інтелігенція надихнула Януковича на захист та розвиток української мови
Інші останні Культурні новини
Президент України Віктор Янукович рішуче налаштований ввести державну програму розвитку української мови, яку за всі 20 років незалежності так і не було прийнято.

Про це президент України (1991-1994) Леонід Кравчук сказав після завершення зустрічі глави держави з представниками наукової і творчої інтелігенції в Криму, повідомляє прес-служба глави держави.

Зі слів Кравчука, під час наради президент запропонував ухвалити урядову програму розвитку української мови.

"За всі 20 років незалежності України ця програма неодноразово ставилася на порядок денний, але вона не була прийнята, бо, крім політичної волі, потрібні ще значні фінансові витрати. Сьогодні президент налаштований рішуче в цьому плані", - заявив Кравчук.

Він зазначив, що під час зустрічі глава держави також звернув увагу на необхідність внесення змін до закону "Про засади державної мовної політики", які буде напрацьовано відповідною робочою групою та урядом.

"Я переконаний, що нарада пройшла конструктивно і перспективно. Зрештою, мовне питання має вийти на високий державний рівень, на конституційний рівень і на такий рівень закону, який би відповідав стратегічним національним інтересам України", - сказав Кравчук.

Після зустрічі з Януковичем, архітектор і суспільно-політичний діяч Лариса Скорик зазначила, що закон про засади державної мовної політики слід удосконалити, оскільки захищати мови меншин потрібно без обмеження статусу української мови.

"Закон має бути вдосконалено. Там є деякі речі, які потрібно просто вдосконалити. Потрібно захищати мови меншин, але без обмеження статусу та розвитку української мови", - зазначила Скорик.

Водночас вона підкреслила, що багатомовність є багатством України, наша держава не має права його втрачати.

"Це дуже велика справа, але як ми це зробимо - це в жодному разі не може йти на шкоду розвитку української державної мови", - сказала Скорик.

Поет, член Громадської гуманітарної ради Іван Драч в свою чергу додав, що під час зустрічі, яка проходила в робочій атмосфері, він побачив стурбованість президента тим, що робиться в Україні.

"Той вал, який йде з Верховної Ради, - комусь треба було стати проти нього. Єдиний, хто може стати проти цього, - це президент Янукович. Вперше стурбованість щодо української мови входить в якесь нормальне робоче русло", - зазначив Драч.

Голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка, літературознавець Микола Жулинський також зазначив, що Янукович має серйозні зауваження до мовного закону, і тому буде проведена робота над вдосконаленням цього закону.

"Президент України сказав, що його турбує стан української мови як державної мови в Україні, і тому в нього є серйозні зауваження до того закону про основи державної мовної політики, який ухвалила Верховна Рада", - сказав Жулинський.

З його слів, пропозиції глави держави щодо вдосконалення закону спрямовані насамперед на посилення ролі української мови.

"Є робоча група, яка працюватиме над пропозиціями щодо вдосконалення цього закону. Я бачу, що іншого виходу немає, як подати такі пропозиції, які б змінили кардинально положення цього закону", - зазначив Жулинський.

"Я думаю, що можна цього досягти, і бачу, що президент має намір це підтримати. Він готовий зустрічатися з керівниками фракцій, сам працювати з робочою групою і пропонувати вироблення колективного рішення", - додав він.

Зазначимо, що в Криму Янукович зустрівся з представниками інтелігенції, щоб обговорити "мовне" питання. Деякі експерти вважають, що Янукович ветує цей закон, щоб отримати додатково певну кількість голосів на виборах.

Раніше Герман заявила, що Янукович втратив свій основний козир щодо "мовного" закону, коли його підписав спікер парламенту Володимир Литвин.

"Я не знаю, яке він прийме рішення. Я не знаю, яке буде його рішення. Хоча те, що Литвин легітимізував цей закон, практично забирає в президента основний козир", - зазначила вона.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1040 | Додав: adminA | Теги: захист, української мови, інтелігенція | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]