Чт, 2024-04-25, 18:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:59
Іран не припинить збагачувати уран і побудує ще одну АЕС
Інші останні Новини світу

Іран не бачить підстав для того, щоб призупиняти збагачення урану до рівня в 20%. Про це заявив сьогодні голова Організації з атомної енергії Ірану (ОАЕІ) Ферейдун Аббасі Давані.

"Ми не бачимо підстав поступатися в питанні збагачення до 20%, тому що ми виробляємо такого урану рівно стільки, скільки нам треба - ні більше, ні менше", - сказав він.

Також Іран планує почати в наступному році спорудження другого енергоблоку Бушерської АЕС, повідомив Аббасі Давані. "У майбутньому році Іран приступить до спорудження в Бушері другого енергоблоку потужністю 1000 мегават", - сказав він. При цьому він не уточнив, яка саме організація буде виступати в ролі підрядника.

На минулому минулого тижня в Багдаді раунді переговорів щодо "іранської ядерної програми" група "п'ять плюс один" (міжнародні посередники з врегулювання іранської ядерної проблеми у складі п'яти постійних членів СБ ООН і Німеччини) зажадала від ІРІ припинити збагачення урану до рівня в 20%.

Таке ядерне паливо потрібно республіці для забезпечення роботи тегеранського дослідницького реактора, який використовується в медичних цілях.

Як йдеться в опублікованому раніше доповіді генсека МАГАТЕ Юкія Амано, Іран збільшив за останні три місяці запаси низькозбагаченого урану з 110 кг до 145 кг.

Раніше з'явилися повідомлення, що експерти МАГАТЕ виявили на установці по збагаченню палива на ядерному об'єкті Форду, поблизу іранського міста Кум, сліди урану, збагаченого до рівня в 27%.

Офіційно заявлений ІРІ рівень збагачення урану не перевищує 20% з утримання ізотопу урану-235. Іранська сторона, як зазначається в доповіді Амано, стверджує, що рівень урану підвищився в результаті "технічної помилки, що не залежить від оператора".

У Багдаді "шістка" і Іран домовилися про подальше обговорення проблематики 20-процентного збагачення урану. Черговий раунд переговорів з іранської ядерної проблеми відбудеться 18-19 червня в Москві.

Нагадаємо, США, низка країн Західної Європи, а також Ізраїль підозрюють Іран у спробі створення ядерної зброї під прикриттям розвитку атомної енергетики. На початку року недовіра до мирного характеру іранського атома стало причиною загострення ситуації в Перській затоці.

Наприкінці минулого року МАГАТЕ опублікувало доповідь, згідно з якою Іран до 2003 року вів масштабні роботи щодо створення ядерної зброї та нібито продовжує їх до цього дня. Тоді ж Ізраїль заявив про готовність почати військову операцію.

На початку січня 2012 року в новій доповіді ядерного агентства повідомлялося, що іранські ядерники відновили роботи. Слідом за цим США, Великобританія і Канада оголосили про введення санкцій, спрямованих проти енергетичного та фінансового секторів іранської економіки.

У відповідь на санкції Тегеран пригрозив перекрити Ормузьку протоку, через яку здійснюється поставка близькосхідної нафти в США, в разі ухвалення Заходом нових санкцій. Після цього західні країни, переважно США, не перестають проводити демонстрацію сили в регіоні, періодично призначаючи військові навчання і відряджаючи в Перську затоку свої кораблі.

США побачили, що санкції спонукали Тегеран до переговорів

Міжнародні санкції проти Ірану довели свою ефективність; завдяки їм були створені умови для відновлення переговорів "шістки" міжнародних посередників щодо врегулювання іранської ядерної проблеми з представниками Тегерану, заявив посол США в Москві Майкл Макфол.

"Я нічого не знаю про майбутні санкції, я не можу їх передбачити, я насправді не знаю. Але зараз найважливіше - це зусилля в рамках "шістки" посередників. Ми вважаємо, що умови визріли завдяки санкціям. Це наша позиція", - цитує його "Інтерфакс".

Перший раунд переговорів "шістки" з Тегераном пройшов у квітні цього року в Стамбулі. 23-24 травня другий раунд відбувся в Багдаді. Сторони домовилися про проведення чергового раунду переговорів 18-19 червня в Москві.

"Оскільки санкції виявилися ефективними, вони створили сприятливі умови, хороші умови для проведення успішної серії переговорів в рамках "шістки". Але наступна серія зустрічей, яка відбудеться в Москві протягом місяця, буде надзвичайно важливою, критичною для процесу", - підкреслив посол.

"Це буде дуже складна серія переговорів. Такий мій прогноз", - сказав він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1172 | Додав: adminA | Теги: збагачувати уран, побудує ще одну АЕС, Іран | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]