Пт, 2024-03-29, 12:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:31
Іскри діаметром по 600 км постійно з'являються на Сонці
Інші останні Новини світу науки і технологій
У плазмі Сонця постійно спалахують "іскри" - дуже потужні викиди енергії.

Про це російські і американські фахівці розповіли на Національній астрономічній конференції, яка в ці дні проходить у Великобританії, повідомляє Infox.ru.

Відкриття стало можливим завдяки фотографіям, зробленим телескопом HI-C (High Resolution Coronal Imager). У липні 2012 року він був запущений на безпілотній метеорологічній ракеті, політ якої продовжувався менше 10 хвилин.

За цей час телескоп зробили низку високоякісних знімків невеликої ділянки Сонця (всього 3% від всієї площі його поверхні).

На цих знімках дослідники і розгледіли дуже яскраві спалахи ультрафіолету, що отримали назву "іскр". Розмір іскр за сонячними масштабами не великий - їх діаметр складає близько 600 кілометрів. Тривалість життя іскри - 25 секунд.

При спалаху кожної іскри, згідно з розрахунками фахівців, виділяється приблизно стільки ж енергії, скільки Великобританія споживає за цілий рік.

Іскри розташовуються уздовж силових ліній магнітного поля, яким відповідають так звані магнітні коси, також відкриті за допомогою HI-C.

У районі цих кіс утворюються потоки розжареної плазми, що виносять енергію на поверхню Сонця.

Фахівці вважають, що "іскри" вносять внесок до розігрівання сонячної корони - її температура досягає одного мільйона градусів, тоді як температура нижчих шарів не перевищує 6000 градусів.

Проте для подальших досліджень необхідно знов запустити телескоп HI-C - цього разу вже на супутнику, щоб він зміг пропрацювати триваліший термін.

А кілька років тому учені вперше в історії записали музику Сонця.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 975 | Додав: nowyny | Теги: сонце, іскри | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]