Пт, 2024-04-19, 20:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:35
Історичні фільми у форматі Discovery покажуть на шостому "Бандерштаті"
Інші останні Культурні новини

На фестивалі "Бандерштат 2012" відбудуться покази документальних історичних фільмів режисера Тараса Химича "Золотий вересень" та "Срібна земля".

"Золотий вересень" покажуть увечері 3 серпня після закінчення концертної програми фестивалю, а "Срібну землю" – наступного дня в той же час. Також 4 серпня продюсер фільмів Тарас Чолій проведе розмову про ці фільми. Планується, що він розповість про історичні періоди, про які йдеться у фільмах, проведе паралелі з сучасністю та розкаже про труднощі в творенні сучасного українського кіно, передає Gazeta.ua.

"Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939-1941". Документальний фільм розповідає про події в Західній Україні перед початком ІІ Світової війни, прихід радянської влади, зміни кордонів і зникнення цілих держав з карти світу. Стрічку створено на основі архівних документів, матеріалів і спогадів свідків, представників українського, польського і єврейського народів довоєнної Галичини.

Фільм відрізняється від звичних зразків української документалістики завдяки формату Discovery, що передбачає використання сучасних ракурсів та технічних засобів під час знімання, робить фільм близьким до художнього. Велику частину сюжетів грають професійні актори.

Тривалість фільму – 50 хвилин. Жанр – ігрове документальне кіно, студія INVERT PICTURES. Замовником фільму є громадська організація "Західноукраїнський Центр історичних досліджень". "Фільм зроблено доступною мовою для молоді, з легким екшином, бо просто історію чи дикторський текст зараз ніхто не сприймає. Над створення стрічки працювали і професійні музиканти – Андріана, гурт "Піккардійська терція".

"Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919-1939". Робота над фільмом тривала понад 15 місяців, у результаті якої глядачі побачать красиву епічну розповідь про історію розвитку і становлення одного з куточків України – Закарпаття.

Зйомки фільму проводилась у тих самих географічних місцях, про які йдеться у історичних хроніках і розповідях. Незвичний формат документального фільму – це новий досвід для українського документального кіно, який творці нарекли "епічним документальним кіно".

У звуковій палітрі фільму гармонійно поєднані авторська та етнічна музика, зокрема подарунком глядачам буде музична збірка під назвою "Музика Срібної Землі".

Зазначимо, що торік фестиваль "Бандерштат" відбувся в Луцьку. Найбільший ажіотаж тоді викликав імпровізований бій між воїнами УПА та НКВС. Перевдягнені у відповідну військову форму, члени Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять" зі Львова показали, як виглядали бої між націоналістами та російськими окупантами. Офіцери й рядові в формі Червоної Армії часто матюкалися, називали противників "бандерівцями" та "української сволотою".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1103 | Додав: admin | Теги: Бандерштат 2012 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]