Чт, 2024-04-25, 19:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:30
Італія отримала нового прем'єра, який обіцяє врятувати країну від кризи
Інші останні Новини Європейського Союзу

Президент Італії Джорджо Наполітано призначив у неділю ввечері відомого економіста, екс-голову Антимонопольного комітету ЄС Маріо Монті новим прем'єр-міністром країни, сказано в заяві президентського палацу.

Таке рішення очільник держави ухвалив після проведення консультацій з представниками всіх парламентських партій, груп і об'єднань, головами обох палат національного парламенту, а також з попередніми президентами республіки і довічними сенаторами.

Наполітано також доручив Монті сформувати новий кабінет міністрів.

Голова Європейської Ради Герман ван Ромпей і голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу привітали призначення Маріо Монті новим прем'єр-міністром Італії.

Керівники інституцій ЄС назвали це кадрове рішення "обнадійливим кроком", що свідчить про рішучість італійської влади подолати кризу суверенного боргу.

"Відповідно до рішення саміту єврозони від 26 жовтня Єврокомісія буде далі стежити за здійсненням заходів, що вживаються Італією з метою проведення політики, яка сприяє (економічному) зростанню і зайнятості", - сказано в спільній заяві ван Ромпея і Баррозу.

Лідер владної партії "Народ свободи" Сильвіо Берлусконі, який обіймав пост голови уряду протягом останніх трьох з половиною років, у суботу ввечері пішов у відставку, що стало наслідком політичної кризи.

Вона вибухнула на тлі серйозних фінансово-економічних труднощів, яких зазнає останнім часом офіційний Рим.

Новий прем'єр-міністр, який вийшов до журналістів після зустрічі з президентом Республіки, пообіцяв, що працюватиме на посаді голови уряду "з почуттям відповідальності" і глибокою повагою до парламенту і представлених у ньому політичних сил.

Монті зазначив, що зараз складний період для Італії, однак країна зможе подолати боргову кризу, якщо для цього вживатимуть "спільних зусиль".

"Італія переможе кризу спільними зусиллями", - підкреслив Монті у своїй першій заяві, повідомляє канал EuroNews.

"Країна повинна відродитися, вона повинна повернутися на міжнародну арену, повинна знову стати силою, а не слабкістю Євросоюзу. Італія була серед засновників ЄС і повинна залишатися одним з лідерів", - також зазначив він.

Нагадаємо також, що 11 листопада нижня палата італійського парламенту проголосувала на підтримку пакету заходів жорсткої економії. Пакет припускає підвищення пенсійного віку, зростання цін на бензин, а також продаж державного майна.

Як відомо, держборг Італії становить 120% ВВП, а 9 листопада прибутковість десятирічних облігацій перетнула на цьому тижні вкрай небезпечну межу в 7%, яку аналітики називають "точкою неповернення". За вартості запозичень на рівні 7% фінансування бюджетного дефіциту і держборгу Італії стає проблематичним, і країна може терміново потребувати допомоги партнерів по єврозоні або від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Берлусконі, який пішов у відставку, припускає своє повернення до влади.

Довідка. Маріо Монті

Маріо Монті народився 19 березня 1943 року в місті Варезе (область Ломбардія). Закінчив престижний міланський університет "Бокконі", отримавши диплом у галузі економічних наук.

Потім закінчив аспірантуру в Єльському університеті, де навчався у лауреата Нобелівської премії з економіки Джеймса Тобіна.

З 1970 до 1985 роки викладав економіку в Туринському університеті. У 1989 році призначений ректором університету Бокконі, а з 1994 року є його президентом.

У 2005 році став першим президентом інституту економічних досліджень "Брейгель". Є міжнародним радником таких компаній, як Goldman Sachs і Coca Cola.

У Єврокомісії він пропрацював у цілому 10 років: з 1995 по 2004 роки був європейським комісаром від Італії, потім його місце посів Франко Фраттіні.

З 1995 по 1999 роки перебував на посаді єврокомісара з питань внутрішнього ринку та послуг, а з 1999 по 2004 роки - з питань конкуренції. З 2005 року він займається консультативної роботою в Брюсселі, а також викладацькою діяльністю.

У 2009 році став членом комісії з питань майбутнього ЄС. Дев'ятого листопада 2011 року Монті призначено довічним сенатором указом президента Італії Джорджо Наполітано.

За всі п'ять років перебування на посаді голови держави Наполітано вперше скористався своєю прерогативою призначення довічних сенаторів.

Маріо Монті одружений, батько двох дітей.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1096 | Додав: nowyny | Теги: mario monti, Марио Монти, Маріо Монті | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]