Чт, 2024-04-18, 07:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:21
Яценюк: бойовики зобов’язані покинути територію України
Інші останні Новини України

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк назвав чотири умови для проведення виборів на територіях Донбасу.

Про це глава уряду заявив у передачі "10 хвилин з прем’єр-міністром" сьогодні, 18 жовтня.

"Перша умова - вибори під дулами російських автоматів ніхто проводити не буде. Вони зобов’язані покинути територію України і виконати Мінські домовленості", - заявив прем'єр.

"1.5 мільйони тимчасово переміщених осіб, які зареєстровані в Україні, мають отримати право взяти участь в такому виборчому процесі і вибрати тих, хто буде представляти місцеву владу Донецька і Луганська", - додав Яценюк.

Третя умова, за його словами, - вибори мають чітко відповідати українському законодавству та найвищим стандартам чесних і прозорих виборів.

"Четверте - ми повинні забезпечити політичну конкуренцію у Донецьку і Луганську, як через доступ засобів масової інформації до цих територій, так і через право всім політичним партіям України взяти участь в цих виборах і направити туди своїх кандидатів",- додав він.

"Російська ідея легалізувати через вибори цей анклав і надати терористам статус депутатів місцевих рад не пройде", - підкреслив Яценюк.

2 жовтня в Парижі відбулася зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" (Україна, РФ, Франція і Німеччина). За її підсумками президент Петро Порошенко повідомив, що всі учасники переговорів виступили на підтримку проведення виборів в деяких районах Донецької та Луганської областей за українським законодавством під наглядом ОБСЄ.

У свою чергу президент Франції Франсуа Олланд заявив, що вибори на Донбасі повинні відбуватися за українським законодавством протягом 80 днів після ухвалення відповідного закону, а всім кандидатам на виборах у так званих "ДНР" і "ЛНР" має бути надано імунітет.

Олланд додав, що в рамках зустрічі обговорювалося питання амністії, яка "повинна статися разом з виборами".

6 жовтня в Мінську на зустрічі Тристоронньої контактної групи представники угруповань "ДНР" і "ЛНР", які тимчасово контролюють окремі райони Донецької та Луганської областей, погодилися перенести проведення місцевих виборів на 21 лютого 2016 року. Таким чином, відмовившись від проведення псевдовиборів, які планували на 18 жовтня і 1 листопада відповідно.

В українському ЦВК вже пояснили, що потрібно для проведення виборів в окремих районах Донбасу.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 945 | Додав: adminA | Теги: покинути територію України, бойовики, Яценюк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]