Ср, 2024-04-24, 05:33
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:46
Яценюк готує непопулярні реформи - Україна уникла дефолту
Інші останні Економічні новини

Україні вдалося уникнути дефолту, але уряду ще доведеться йти на непопулярні кроки для стабілізації економіки. Про це у парламенті в п'ятницю, 6 червня, заявив прем'єр Арсеній Яценюк, звітуючи за 100 днів діяльності свого уряду.

"Нам вдалося уникнути в економічній сфері цього жахливого слова дефолт, а простіше кажучи банкрутства країни. Всі соціальні виплати, пенсії і заробітні платні всі соціальні стандарти, прийняті чинним законом про державний бюджет, виплачуються", - сказав він.

Яценюк нагадав, що уряд за цей період часу отримав фінансову допомогу від наших західних партнерів, а саме: відновлення співпраці з МВФ, Світовим банком, ЄБРР, урядом США, Канади, Японії, Євросоюзу з макрофінансовою допомогою.

"Це дало можливість країні платити людям, не впасти в економічну прірву, з якої треба виходити десятки років", - сказав він.

Яценюк попередив, що в" рамках програми з економічної стабілізації країни ми змушені були йти і будемо йти далі на непопулярні кроки, але вкрай необхідні заходи яким зараз ніхто не буде аплодувати".

"Але для того, щоб вилікувати хворобу економічної розрухи ми повинні пройти через складні, але правильні заходи економічної стабілізації", - додав він.

"Ці таблетки кислі, але їх треба використати, щоб потім організм української економіки був сильний живий і зоровий", - зазначив прем'єр.

Кабінет міністрів прогнозує падіння економіки України в 2014 році на 5,0%.

Прем'єр також нагадав про раніше ухвалене урядом рішення про скорочення числа державних чиновників на 25 тисяч осіб і скорочення фінансування органів державного управління.

Нагадаємо, Світовий банк прогнозує відновлення зростання ВВП України в 2015 році за умови проведення владою країни економічних реформ.

Доходи по митниці з початку року збільшилися на 13%

"Незважаючи на падіння імпорту у 20%, падіння промислового виробництва на 5%, ми збільшили доходи по митниці у доларовому еквіваленті на 13%. Якщо порахувати з курсовою різницею, то це 64% додаткових доходів", - заявив Яценюк.

Також прем`єр-міністр повідомив, що у травні надходження від акцизу алкогольних товарів і сигарет збільшилися на 40%, а у квітні - на 19,5%.

"У травні збільшення доходів від підакцизних товарів по тютюну і алкоголю становило 40%. У попередньому місяці - 19,5%, - сказав Яценюк. - Щодо акцизу з нафтопродуктів, ми додатково отримали до державного бюджету близько 2 млрд грн, на відміну від минулого року, де через компанії Курченка і через схему відмивання коштів не надходило жодної копійки".

Українці почали повертати гроші в банки

Приріст депозитів населення за останні 10 днів склав 0,4% після того, як з початку року їх обсяг впав майже на 20%, або близько 70 млрд грн.

"Це невеликий приріст, але це надія на те, що банківська система почне знову працювати", - сказав глава уряду. За його словами, відтік депозитів був пов'язаний зі страхами вкладників, викликаними політичною нестабільністю і російською агресією, передає "Інтерфакс-Україна".

Яценюк пояснив, що Україні вдалося утримати гривню завдяки отриманим коштам від міжнародних фінансових партнерів, проте існує гостра проблема відновлення кредитування економіки.

"Чим більше Нацбанк дає рефінансування, тим більше тиск на ринок, тим більше миє вискочити курс. Чим менше дає рефінансування, тим менше кредитних ресурсів економіці і її зростання. У банківської системи не вистачає кредитних ресурсів", - констатував прем'єр.

Згідно з даними НБУ, обсяг депозитів фізичних осіб у національній валюті в січні-квітні скоротився на 12,8%, у тому числі у квітні - на 0,1%, - до 221, 1 млрд грн. Валютні депозити населення впали за чотири місяці на 17,7%, у тому числі у квітні - на 4,8%, - до 18,9 млрд доларів.

Офіційні дані за травень поки відсутні. Курс гривні з початку року впав з 8,2 грн /1 дол. до 11,8 грн /1 дол.

Кабмін відшкодував ПДВ в обсягу 11 млрд грн за два місяці

Кабінет міністрів відшкодував податок на додану вартість в обсягу 11 млрд грн у квітні-травні 2014 року.

"11 млрд грн - це те, що ми впродовж минулих двох місяців відшкодували суб`єктам підприємницької діяльності, які ведуть свою діяльність прозоро і відкрито", - заявив Яценюк. Прем`єр-міністр також нагадав, що було ухвалено закон, який зобов`язує держоргани обнародувати інформацію щодо всіх суб`єктів, які одержують відшкодування ПДВ.

"Я можу чітко заявити, що зараз відшкодування поточного ПДВ здійснюється в автоматичному режимі. І одна з основних корупційних складових, яка існувала впродовж минулих п`яти років, а це відкоти за відшкодування ПДВ, зараз не існує", - сказав Яценюк.

Також він наголосив, що борг із відшкодування ПДВ неможливо повернути "живими грошима", тому було ухвалено рішення про емісію облігацій внутрішньої державної позики на суму боргу.

"Уряд ухвалив відповідне рішення на суму 16,7 млрд грн, із яких зараз вже близько 10 млрд грн перебуває на оформленні для того, щоб суб`єктам видати облігації ПДВ-ОВДП", - сказав Яценюк.

Уряд робитиме все для підтримки Донбасу

Яценюк каже, що в результаті ситуації, що склалася в Луганській і Донецькій областях, Україна не отримала 23 мільярди гривень. Про це він заявив, відповідаючи на питання "регіонала" Михайла Чечетова щодо курсу гривні і що підприємства сходу втрачають ринок, орієнтований на Схід.

"Як повернути курс з 12 гривень на 8. Знайдіть свого колишнього лідера Януковича, хай 15 мільярдів доларів, які золотовалютних резервів вкрали, поверне, і буде одразу 8 (гривень за долар)", - сказав Яценюк.

За його словами, за травень з Донецька і Луганська Україна не отримала 422 мільйона гривень доходів Держбюджету. За його словами. не доплатили Донбасенерго – 24 мільйони, група "Азов"- 36 мільйонів, АТ Азов – 122 мільйони.

"Загалом доходи, які ми отримуємо до центрального бюджету від двох областей за рік, складає 23 мільярди, по місяцю це близько 2 млрд. Ми очікуємо, що в червні ми не отримаємо не 422 млн, а мільярд гривень, який пов'язаний не стільки з Росією, а який пов'язаний з тими терористами, які фінансуються Росією", - зазначив він.

"Перервали транзит, перервали нормальне постачання підприємств, з автоматами залякують працівників, змушують не платити податки і фактично відбирають робочі місця в донецьку і луганську", - наголосив він.

Він додав, що рівень самозабезпеченості областей складає по Донецьку 55%, такі ж цифри по Луганську.

"Донецьк і Луганськ не проживе без України, а Україні потрібен Донецьк і Луганськ. Тому ми його нікому не віддамо", - наголосив він.

Яценюк зазначив, що Укрзалізниця отримала завдання закупати "все, що вона може закупити у підприємств Донецької і Луганської областей".

"Ми усвідомлюємо, що нам доведеться працювати на склад. Але зупинимо постачання – не буде грошей. Не буде грошей – не буде роботи. Не буде роботи – не буде додатково 200 тисяч робочих місць", - пояснив Яценюк.

"Як глава уряду заявляю: ми не залишимо с самотніми ні Донецьку ні Луганську області, це наші громадяни, це наша країна", - зазначив він.


 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1036 | Додав: adminA | Теги: україна, непопулярні реформи, уникла дефолту, Яценюк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]