Пт, 2024-04-19, 14:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:42
Яценюк - нова модель енергоринку має передбачати підвищення конкуренції та легкість доступу до енергомереж
Інші останні Економічні новини

Кабінет міністрів України в рамках реформи енергетичного сектору розробляє нову модель функціонування ринку електроенергії, основними принципами якої стане висока конкуренція, що дасть можливість залучати інвестиції, та легкість доступу до електромереж.

Про це повідомив прем`єр-міністр України Арсеній Яценюк у ході наради в уряді, передає УНІАН.

"Наступний етап реформ - запровадження нового ринку електроенергії. Його ключові елементи - підвищення економічної ефективності, конкуренція на ринку і впровадження правил і процедур, які відповідають Третьому енергопакету", - сказав глава уряду.

"Мета - стати учасником європейського енергетичного ринку. Що ліберальнішим буде ринок, то дорожчою буде ціна (активів) і дешевшими послуги", - сказав Яценюк.

Всі ці аспекти, за його словами, прописані в пакеті законопроектів, підготовлених урядом. Цей пакет включає власне закон про ринок електроенергії, закон про Нацкомісію з регулювання на ринку електроенергії та комунальних послуг, а також закон про доступ до електромереж.

Говорячи про законопроект про ринок електроенергії, Яценюк наголосив, що його текст аналізували експерти Світового банку, ЄБРР, Євросоюзу, Європейського енергетичного співтовариства. Вони внесли 11 правок, які мають бути в обов`язковому порядку враховані при підготовці остаточної редакції документа. "Думаю, що нам треба визначитися з тим, яку модель ринку електроенергії ми будуємо, але вона має відповідати Третьому енергопакету. Поправки наших партнерів мають бути враховані в проекті закону", - сказав глава уряду.

На думку Яценюка, закон про НКРЕКП повинен зробити Нацкомісію по-справжньому незалежним органом і регулятором на ринку електроенегії. "У парламенті перебуває закон про НКРЕКП. Цей закон має бути ухвалений. Комісія повинна бути незалежним органом. Сьогодні цей орган призначається президентом, а за проектом закону члени комісії повинні обиратися на конкурсній основі", - пояснив він.

Третій закон, який необхідно ухвалити, - про порядок підключення до електромереж. "З цим стикається кожен суб`єкт господарської діяльності в Україні. Монополізм на ринку підключення до електромереж несе високу вартість підключення, бюрократію, не дає можливості розвиватися бізнесу і не дає вибору громадянину", - сказав прем`єр-міністр, додавши, що, не маючи закону, Україна залишається однією з найгірших країн за показником легкості підключення до електромереж.

"Ось наша мета. Щоб цієї мети досягти - нам треба доопрацювати законопроекти, а парламенту, їх ухвалити. Це шлях до залучення інвестицій. Це впливатиме на вартість енергооб`єктів, які Україна планує приватизувати. Чим ліберальніший ринок, тим вища ціна об`єктів электроэнегетики і тим дешевшою буде послуга для юросіб і громадян. І це наша мета уряду", - резюмував глава уряду.

    

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 814 | Додав: adminA | Теги: Яценюк, нова модель енергоринку, підвищення конкуренції, енергомережі, легкість доступу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]