Чт, 2024-04-25, 21:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:12
Яценюк радіє зростанню ВВП, але скаржиться на політичну кризу
Інші останні Економічні новини

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про зростання економіки, але поскаржився на політичну нестабільність. Про це він сказав на початку засідання уряду сьогодні, 23 березня, передає "Українська правда".

"Я отримав від Держслужби статистики дані. За їх оцінками, в лютому у нас було зростання ВВП на 1%", - сказав глава уряду, передає УНІАН.

Він також нагадав, що за даними Держстату, вперше за три роки в Україні зафіксовано зростання промислового виробництва на 7,6%.

Також прем'єр повідомив, що Україна скоротила валовий зовнішній борг.

"Валовий зовнішній борг - це всі борги, які ми маємо перед зовнішніми кредиторами. Ми - це і держбюджет, і компанії. За рік цифра валового зовнішнього боргу країни скоротилася на 23,5 млрд дол. На 16,5% ми скоротили борг, - сказав він. - Тепер щодо боргів, які має держава. Це державний і гарантований державою борг. Ми скоротили державний і гарантований борг ще майже на 7 млрд дол.".

Основна проблема, за словами прем`єра, - це обслуговування боргу, однак завдяки реструктуризації держборгу обсяги витрат на обслуговування боргів зменшилися.

"Ми зменшили витрати бюджету (на обслуговування боргу – ред.) майже на 65 млрд грн", - сказав Яценюк.

Він наголосив на необхідності співпраці з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком, міжнародними інституціями, "які допомагають Україні у тому випадку, якщо Україна допомагає сама собі".

"Саме для цього нам необхідна, в першу чергу, політична стабільність", - сказав прем’єр.

"Політична відповідальність усіх політичних сил, які в 2014 році перемогли на виборах, які формували коаліцію, які повинні орієнтуватися не на тимчасові рейтинги власних політичних сил, а на рейтинги країни і зростання промислового виробництва майже на 8% і оціночне зростання валового внутрішнього продукту минулого місяця майже на 1% - це є те, за що повинні боротися всі політики в країні", - наголосив він.

"Я сподіваюся, що в найкоротші терміни політична криза буде вирішена. Я чітко заявляв про два шляхи виходу з цієї кризи – я прийму будь-який із цих шляхів і очікую на подальші рішення як парламентської коаліції, так і в першу чергу найбільшої фракції "Блоку Петра Порошенка" і персонально президента", - заявив Яценюк.

Очікується зростання зарплат

Прем`єр доручив Міністерству фінансів підготувати аналітичні дані про динаміку сплати єдиного соціального внеску, ставку якого було знижено з 1 січня поточного року до 22% із 41%, а також хід детінізації заробітних плат. Відповідне доручення Яценюк озвучив у ході засідання уряду.

"Зараз ми очікуємо, що зростання зарплат буде позитивним. Гроші є, ресурс є. Настав час виходити з тіні, - сказав Яценюк. - Я прошу Міністерство фінансів та Мінсоцполітики, щоб підготувати за результатами трьох місяців, що відбувається в плані ЄСВ і яка динаміка щодо нарощування фонду оплати праці, яка динаміка виплати зарплат у реальному секторі та створення нових робочих місць".

Раніше міністр фінансів України Наталія Яресько зазначала, що зниження ставки ЄСВ не повинно стати причиною розбалансованості бюджету, однак має стати чинником покращення фінансової дисципліни в країні. Водночас голова Державної фіскальної служби, підпорядкованої Мінфіну, Роман Насіров зазначав, що реальний ефект зниження ЄСВ може бути оцінений не раніше 4 кварталу цього року.

Додамо також, що Кабмін планує з 1 травня підвищити соціальні стандарти на шість відсотків, а в цілому за рік - на 12 відсотків.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 811 | Додав: adminA | Теги: Яценюк, політична криза, зростання ВВП | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]