Чт, 2024-03-28, 10:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:37
Як вижити під «Градами» - розповіли в «Азові»
Інші останні Надзвичайні новини

Бійці полку «Азов» поділилися, як вижити під час удару найстрашнішої зброї «донецької війни» — «Градами».

Система залпового вогню «Град» носить авторитет страшної зброї, яка не залишає шансів на виживання.

Однак, можна залишитися живим і під «Градом». Найголовніше — не впадати в паніку і знати особливості даної зброї, розповіли вони.

1) Снаряди з «Граду» летять вдвічі швидше за швидкість звуку. Почути постріл і звук ракети, що в тебе летить, неможливо.

2) Однак залп з «Граду» добре видно. Вночі це яскравий спалах на горизонті, вдень — димні сліди злітаючих ракет. Тому, в першу чергу, потрібно організувати чергування людей, які вчасно побачать і попередять про початок обстрілу.

3) Дальність стрільби варіюється від 5 до 20 кілометрів. Після сигналу від спостерігача, є всього декілька секунд, щоб сховатися.

4) Ракети «Граду» в рази потужніші за мінометну міну. Важкі снаряди легко пробивають стіни будинків і ламають міжповерхові перекриття.
Тому в будівлі краще ховатися в підвалі або на підлозі першого поверху. Вибирайте місце в кутку між несучими стінами, там менше шансів потрапити під обрушену стелю. Ще важливо знаходиться недалеко від вікна чи дверей, щоб можна було швидко залишити будівлю в разі потрапляння.

5) Осколково-фугасний снаряд «Граду» має контактний детонатор, який спрацьовує при ударі об землю.
Як і у випадку з мінометом, уламки після вибуху летять вгору і в сторони. Від них надійно захищають окопи, щілини, воронки, бліндажі, але якщо обстріл застав вас на відкритій місцевості — лягайте на землю і притискайтеся до неї якомога сильніше.

6) На кожній пусковій установці «Град» — 40 снарядів, які при необхідності можна випустити за 20 секунд.
Зазвичай, дають залп приблизно з 10-30 снарядів, після чого уточнюють результати стрільби і корегують вогонь, або ж змінюють позицію.
Можливий і масований обстріл, тому не поспішайте виходити із укриття,  не вичекавши хоча б 10 хвилин після закінчення обстрілу.

7) Розкид снарядів — 50-100 метрів. При обстрілі цілей у населених пунктах, ракети часто рвуться на вулицях і залітають у житлові квартали.

Основні правила виживання при обстрілі з «Граду»:

— Організація постійного спостереження.

— Постійно тримати в полі зору будівлі, що знаходяться поблизу, споруди, місцеві предмети, які можна швидко використовувати як укриття.

-в будівлі краще ховатися в підвалі або на першому поверсі — в кутку, недалеко від вікна чи дверей.

— Після закінчення залпу не поспішати виходити з укриття.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 877 | Додав: adminA | Теги: вижити під «Градами», «Азов» | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]