Вт, 2024-04-16, 20:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:29
Які трави святять у церкві - Трійця-2017
Інші останні Релігійні новини

Зібрані на Трійцю трави сушили і використовували при лікуванні хвороб: вважалося, що сила лікарських рослин в ці дні посилюється.

2017 року Трійця припадає на 4 червня. Цього дня в церкві прийнято святити трави і букети з гілок берези або клена.

У день Святої Трійці в православних храмах відбувається одна з найбільш урочистих і красивих служб року. На 50-й день після Великодня Святий Дух зійшов на апостолів у вигляді язиків полум'я. Апостоли, відчуваючи в собі божественний вогонь, прославляли Бога на невідомих їм раніше мовах. Так вони знайшли знання, яке було необхідно для проповіді християнства по всьому світу.

На свято Трійці за традицією підлогу храмів і будинків встеляють свіжоскошеною травою, ікони прикрашають березовими або кленовими гілками, а зелено-золотий колір церковних шат священиків символізує життєдайну і оновлюючу силу Святого Духа.

Чому прикрашають травами церкви і будинки

Як пояснюють цей звичай священики, по-перше, берези та клени можуть нагадувати про діброву Мамвре, де був дуб, під яким Свята Трійця у вигляді трьох ангелів з'явилася Аврааму.

По-друге, того дня, коли Святий Дух зійшов на апостолів, іудеї відзначають свято П'ятидесятниці, який був пов'язаний з історією дарування їм Законів Божих.

На п'ятдесятий день після виходу з єгипетської землі євреї підійшли до Синайської гори, де Господь дав Мойсею десять заповідей. Це був час весни, і вся гора Синайська була покрита квітучими деревами. Ймовірно, звідси в древньої Церкви був звичай на день П'ятидесятниці прикрашати свої храми і будинки зеленню, щоб як би знову опинитися на горі Синай з Мойсеєм.

Цей звичай пройшов крізь століття і сьогодні зелені гілки і трава символізують перемогу духу над тліном.

Домашні обряди на Трійцю

У народі до Трійці ретельно готувалися: мили і прибирали будинок і двір, готували святкове частування для рідних і близьких. Дітей відправляли заготовлювати траву і гілки. Цього дня пекли пироги з яйцем і молодою зеленню, плели вінки з берези і квітів, запрошували гостей.

Дівчата одягали найкращі свої вбрання: вважалося, що знайомство і сватання на Трійцю обіцяють щастя в сімейному житті. В цей же час дівчата здійснювали обряд кумівства: цілувалися один з одним через березові вінки і ставали серцевими подружками.

Що святять у церкві

За народною традицією прийнято святити в храмі трави і букети польових квітів, а потім покласти їх в будинку біля ікон. Вважалося, що Троїцькі освячені трави бережуть будинок від пожежі, не дають завестися в будинку нечисті. Зібрані на Трійцю трави сушили і використовували при лікуванні хвороб: вважалося, що сила лікарських рослин в ці дні посилюється.

Які ж трави входять до букету для освячення на Трійцю?

Чебрець (або чебрець повзучий)

За старих часів вважали, що ця рослина дарує людям силу і спокій душевний. Ще в Давньому Римі чебрець додавали в купіль солдатам, щоб ті були відважними і не втрачали голову в бою.

Чебрець сушили і клали до подушок – для міцного сну. Жінки зашивали сушений чебрець до ладанки і давали чоловікові: вважалося, що він заспокоює буйних вдачею.

У народній медицині чебрець застосовують як відхаркувальний, потогінний, заспокійливий, знезаражувальний і болезаспокійливий засіб. Відвар з чебрецю може допомогти в боротьбі з алкоголізмом, зменшити болі шлунка, кишечника і болі в суглобах.

Полин (чорнобиль)

За переказами "трава окаянна" відлякує нечисть від будинку, не дає заводитися мишам і тарганам, оберігає від пристріту. Полинові настої заспокоюють нерви, добре впливають на діяльність шлунково-кишкового тракту, регулюють менструальний цикл.

Аїр ("ангельська трава")

Вважалося, що троїцький аїр має лікувальну силу: він знезаражує приміщення, дарує позитивну енергетику, лікує простудні захворювання. Настоянкою лепехи лікували зубний біль і запалення ясен, а додавши до нього сушені нігтики і корінь лопуха, споліскували волосся – для його зміцнення і зростання.

Любисток

За старих часів не було двору, де б не ріс любисток. У відварі любистку купали немовлят, до вінків наречених обов'язково вплітали гілочку.

Любисток зашивали з виворітного боку до подолу весільної сукні (щоб чоловік пристрасно любив свою другу половинку); носили як оберіг від будь-якого виду чаклунства і псування.

Ця рослина традиційно вважалося оберегом любові, жіночою травою. Відвари і чаї з любистку – прекрасний сечогінний, сердечний, відхаркувальний, очищаючий і болезаспокійливий засіб. Свіжим листям можна зняти головний біль, приклавши трохи потертий лист до чола.

М'ята

Чи знаєте ви, що за старих часів для залучення покупців купці обкурювали димом сухої м'яти торгові місця? Таку заспокійливу, розслаблюючу і заспокійливу дію має ця рослина!

А господині додавали м'яту до салатів: вважалося, що м'ятний аромат піднімає настрій і сприяє жвавій застільній розмові. М'ятний чай сприятливо діє при нервових і серцевих хворобах, повертає тонус організму при занепаді сил, тамує зубний біль і освіжає ротову порожнину (навіть усуває запах алкоголю).

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 894 | Додав: adminA | Теги: трави святять у церкві, Трійця-2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]