Ср, 2024-04-24, 12:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:17
Яким буде Кабмін "не лузерів" - 25 березня. Огляд преси
Інші останні Політичні новини

Місяць тому президент Петро Порошенко закликав прем'єр-міністра Арсенія Яценюка і генпрокурора Віктора Шокіна подати у відставку, оскільки вони втратили довіру суспільства. Глава Кабміну йти за власним бажанням відмовився, а в парламенті не вистачило голосів, щоб висловити недовіру уряду. Тим часом Віктор Шокін, написавши заяву про звільнення з посади, пішов у відпустку, яка нещодавно закінчилася.

Згідно із законодавством, у відставку генпрокурора повинна відправити Верховна Рада. Проект відповідної постанови, поданий президентом, зареєстрований в парламенті і розглянутий профільним комітетом. За прогнозами голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, законодавці обговорять питання про відставку Віктора Шокіна 29 березня. Таке рішення, як вважає член фракції "Блок Петра Порошенка" Мустафа Найєм, пов'язане з політичними торгами. "Очевидно, що пост генерального прокурора - це фішка на столі торгів за відставку уряду, новий склад Кабінету міністрів і прем'єра", - написав народний депутат у Facebook.

Тим часом міжфракційне депутатське об'єднання "Єврооптимісти" звернулося до глави держави з проханням внести на посаду генпрокурора кандидатуру начальника Управління спецрозслідування Генпрокуратури Сергія Горбатюка. Його висунення, як зазначив Мустафа Найєм, підтримують представники адвокатської спільноти, організація "Сім'ї Героїв Небесної сотні" та ініціативна група постраждалих на Майдані. Крім того, на сайті президента зареєстровані дві петиції з пропозицією призначити Горбатюка генпрокурором.

Тим часом член фракції "Блок Петра Порошенка" Руслан Сольвар ініціював збір підписів парламентаріїв за призначення керівником правового відомства Юрія Луценка. Правда, глава пропрезидентської фракції заявив, що у нього і в парламенті роботи вистачає. Крім того, Юрій Луценко зазначив, що не відповідає вимогам, що висуваються до кандидата на посаду генпрокурора. Зокрема, у Юрія Луценка немає юридичної освіти.

За даними ЗМІ, в Адміністрації президента на посаду генпрокурора розглядають і кандидатуру заступника Віктора Шокіна Юрія Столярчука. Серед претендентів називають також прізвища нинішнього голови Донецької військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського і головного військового прокурора Анатолія Матіоса. Коментуючи цю інформацію, Анатолій Матіос в ефірі "5-го каналу" сказав: "Посаду генерального прокурора займе людина з українським прізвищем. І на даний момент у нас є такий громадянин". Але, додав Матіос, поки що генерального прокурора країни звуть Віктор Шокін...

Тим часом Юрій Луценко запропонував провести 24 березня позачергове засідання Верховної Ради, щоб затвердити нового прем'єра і склад уряду. За його словами, переговори щодо кандидатури майбутнього голови Кабміну і керівників міністерств ведуть фракції чотирьох політсил: "Блоку Петра Порошенка", "Народного фронту", "Батьківщини" і Радикальної партії. При цьому Юрій Луценко зазначив, що представники "Самопомочi" не хочуть брати участь в створенні нової коаліції і брати на себе відповідальність за здійснення реформ.

Глава пропрезидентської фракції запропонував провести 23 березня нараду колишньої парламентської більшості, щоб розглянути на ньому, зокрема, не менше двох кандидатур на посаду прем'єр-міністра.

Втім, тенденції на переговорному процесі щодо формування нового Кабміну змінюються дуже стрімко, пише Ірина Голотюк в статті "Юрій Луценко: "Покінчити з олігархією і партійним бізнесом в уряді зможе прем'єр-міністр, який не зав'язаний на українську політику і партії" в газеті "Факты и комментарии".

Прізвище названо. Справа залишилася за малим. Володимиру Гройсману необхідно заручитися підтримкою 226 нардепів. І якщо фракція БПП за визначенням буде голосувати "за", то з колегами з інших фракцій необхідно домовитися. Як з'ясувалося, депутати не хочуть продешевити.

У "Народному фронті" чесно сказали, що раніше понеділка (28 березня) відповіді не чекайте. Але натякнули, що можливий кадровий компроміс.

"Нам просто надійшла пропозиція від БПП, що в разі якщо "Народний фронт "голосує за кандидатуру Гройсмана, то ми визначаємося з кандидатурою спікера. Головою Верховної Ради може стати Андрій Парубій", - розповіла заступник голови фракції "Народний фронт" Вікторія Сюмар.

У фракції "Батьківщини" заявили, що вони не претендують на жодне крісло в новому уряді. А за Гройсмана готові голосувати, якщо він дасть гарантії, що будуть виконані п'ять їхніх вимог.

"Перше - негайне прийняття рішення про заборону продажу земель сільгосппризначення. Друге - пряма бюджетна і податкова підтримка аграрного сектора. Третє - розрив корупційного зв'язку між олігархами і урядом і чіткий план подолання корупції. Четверте - негайне прийняття рішення про економічно обґрунтовані тарифи. П'яте - індексація заробітних плат і пенсій на рівень інфляції, а також зняття будь-яких податків на пенсії", - сказав заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

У "радикалів" апетити скромніші: озвучили лише три вимоги: "Записати в коаліційній угоді: відмова від особливого статусу для Донбасу, заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення, відмова від підвищення пенсійного віку", - заявив лідер фракції "Радикальна партія" Олег Ляшко.

Соратники львівського мера Андрія Садового теж назвали вартість своїх голосів: "Ми повинні прийняти новий закон про вибори Верховної Ради на пропорційній основі з відкритими списками і створити новий склад ЦВК. Інакше за цього нового уряду за пару місяців зроблять чергову кризу і відправлять парламент на дострокові вибори, дискредитуючи ідею будь-яких реформ", - сказала віце-спікер Оксана Сироїд.

У пропрезидентській фракції кажуть - час для торгу обмежений: або формуємо новий уряд, або йдемо на дочасні вибори.

"Я впевнений, що якщо ми на наступному тижні не подолаємо політичну кризу, то єдиний шлях для змін в Україні лежить через дострокові вибори, що є величезною загрозою дестабілізації і політичної, і економічної, і навіть державного життя в країні", - налякав Юрій Луценко.

З урахуванням того, що президент Петро Порошенко 30 березня відлітає до США, голосування щодо нового складу Кабміну має пройти 29 березня (а адже тільки глава держави повинен внести кандидатуру прем'єра - авт.). Якщо ж депутатам не вдасться домовитися, то з 29 березня почнеться відлік 30 днів до моменту, коли у президента з'явиться право розпустити Верховну Раду і, відповідно, оголосити про дострокові парламентські вибори, пише Олена Галаджій у статті "Почім прем'єрське крісло для Гройсмана?" в газеті "КП в Украине".

За інформацією джерел в АП, домовленості між командами президента і прем'єра вдалося досягти лише вчора, та насправді збудований картковий будиночок може впасти в будь-який момент. У президентській і прем'єрській командах жартують, що краще зайвий раз нічого не говорити, щоб не наврочити.

Саме тому в НФ і БПП так поспішають з призначенням нового прем'єра і його Кабінету. "Офіційно заявити про відставку Яценюк повинен в понеділок увечері на зустрічі глав фракцій з президентом. А у вівторок подати в Раду заяву за власним", - сказало джерело в БПП, додавши, що за призначення Гройсмана під куполом вже є 226 голосів.

Як розповіли в БПП і АП, недавнє несприйняття Заходом кандидатури Володимира Гройсмана змінилося на нейтральне ставлення: США і ЄС готові прийняти його прем'єрство в обмін на рішучі реформи. Правда, наші джерела в американських дипколах кажуть, що "питання можливого майбутнього прем'єрства Гройсмана ще буде обговорюватися під час візиту Петра Порошенка до Вашингтона 30 березня". "Адже Гройсман - людина президента. Його призначення на Кабмін буде означати концентрацію влади в руках Порошенка", - сказав один з американських дипломатів, який щільно працює з Україною.

Президентська команда квапить глав парламентських фракцій, щоб ті швидше "збили" нову коаліцію. Адже за Конституцією саме коаліція подає на розгляд президенту кандидатуру прем'єра. А гарант, в свою чергу, направляє її на голосування в Раду. Все це Петро Олексійович хоче провернути 29 березня, якраз напередодні свого візиту до Вашингтона, щоб було з чим їхати. Натомість Штати обіцяють розморозити черговий транш кредиту МВФ, який мав зайти в Україну ще в жовтні минулого року. Розморозять США ще одну кредитну лінію на $1 млрд, але тільки якщо у вівторок Рада звільнить Віктора Шокіна і призначить нового генерального прокурора.

Але, здається, напередодні візиту до Вашингтона парламентарі руками фракції Радикальної партії вирішили остаточно "добити" президента. Після Ради коаліції Олег Ляшко заявив, що в понеділок депутати його фракції офіційно відкликають свої підписи під Коаліційною угодою. Тобто, де-факто і де-юре коаліція припинить своє існування: з нинішніх 237 підписів залишиться тільки 216. Це автоматично заморозить процедуру формування нового уряду: за Конституцією без подання коаліції президент не зможе внести в парламент кандидатуру Гройсмана на прем'єра.

За словами голови фракції БПП Юрія Луценка, Гройсмана можуть підтримати фракції БПП, НФ, "Батьківщини" і Радикальної партії. Правда, глави останніх двох виставили низку умов свого повернення в коаліцію.

У "Батьківщини" п'ять вимог: заборона продажу земель с/г призначення та пряма бюджетна підтримка аграріїв; розрив корупційних зв'язків між олігархами і урядом; прийняття рішення про економічно обґрунтовані тарифи на тлі падіння цін на нафту і газ в світі; індексація зарплат і пенсій на рівень інфляції і зняття податків на пенсії; пряма підтримка малого і середнього бізнесу. При цьому, за словами заступника голови фракції "Батьківщина" Сергія Соболєва, їхня фракція не буде делегувати своїх представників ні в Кабмін, ні в президію парламенту.

У "радикалів" три умови, які вони вимагають прописати в Коаліційній угоді і програмою дій уряду: відмова від особливого статусу Донбасу, заборона на продаж земель с/г призначення та відмову від підвищення пенсійного віку.

Офіційно переговори про формування нової парламентської більшості стартують вже сьогодні о 10-й ранку, а рівно в полудень вже нової коаліції Володимир Гройсман має намір представити програму дій свого Кабінету. Якщо Радикальна партія та "Батьківщина" раптом не захочуть повернутися в коаліцію, на Банковій і у прем'єра розробили "план Б": доукомплектувати коаліцію за рахунок позафракційних, або зробити з депутатської групи "Воля народу", якою фактично керує БПП, фракцію, щоб потім "влити" в коаліцію.

І в АП, і в БПП, і в НФ підтвердили, що в Кабміні Гройсмана "100%" не буде глави МОЗ Олександра Квіташвілі, економіки Айвараса Абромавичуса, інфраструктури Андрія Пивоварського і АПК Олексія Павленка. А 100% залишаться міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і міністр юстиції Павло Петренко. Правда, щодо останнього є питання: голова АП Борис Ложкін продовжує лобіювати на крісло Петренка "свого юриста", заступника голови АП Олексія Філатова.

Сам Борис Ложкін і в своїй книзі "Четверта республіка", презентація якої з розмахом пройшла тиждень тому в столичному Intercontinental, пише і неофіційно каже, що не піде працювати в Кабмін. У той же час його оточення, а також всередині БПП все більше говорить про його можливе призначення віце-прем'єром - міністром економіки.

Сам Володимир Гройсман під час вчорашнього брифінгу після Ради коаліції також озвучив пару прізвищ свого майбутнього Кабінету. "Я можу назвати кілька прізвищ, які можуть бути гідними працювати в уряді. Це, наприклад, Іван Міклош, віце-прем'єр і міністр фінансів Словаччини. Це Юлія Ковалів, яка працює першим заступником міністра економіки, Максим Нефьодов (заступник міністра економрозвитку - авт.)", - сказав Гройсман.

Прізвища інших кандидатів він озвучувати не став, посилаючись на те, що зараз тільки почнуться конкретні консультації щодо кандидатур на посади міністрів. "У новому уряді можуть бути і діючі міністри, і нинішні депутати, якщо вони будуть готові брати відповідальність. Але я не збираюся нікого обслуговувати, ніяких сильних світу цього. Тому я хочу працювати з людьми, які викликають довіру, а не відразу... Я ніколи не погоджуся бути головою Кабінету міністрів лузерів", - підсумував Гройсман.

Правда, чи залишиться в цьому "Кабміні не лузерів" міністр фінансів Наталка Яресько - питання відкрите. Джерела в БПП і АП розбилися на два табори: одні пророкують Яресько підвищення до віце-прем'єра, інші - демарш з уряду.

Про перший варіант недавно побічно натякнув глава АП Борис Ложкін. Про ймовірність другого сценарію говорять в БПП і позафракційні, натякаючи на цілеспрямований "злив" кандидатури Яресько як технократичного прем'єра. Втім, в разі реалізації будь-якого з цих двох варіантів їй на заміну в Мінфін розглядається кандидатура Міклоша, пише Христина Зеленюк у статті "Кабмін "не лузерів": Порошенко повезе уряд Гройсмана на оглядини до Вашингтона" в газеті "Сегодня".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 905 | Додав: adminA | Теги: кабмін не лузерів, 25 березня. Огляд преси | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]