Ср, 2024-04-17, 00:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:36
Якщо Мадрид застосує право вето - Гібралтар погрожує скасувати права іспанців. Brexit
Інші останні Новини Європейського Союзу

Уряд Гібралтару попередив, що може скасувати права, якими користуються іспанці та інші громадяни ЄС, які там живуть та працюють, якщо Мадрид застосує своє право вето, щоб виключити британську заморську територію з Brexit-угоди.

Про це повідомляє The Guardian.

Як відомо, у відповідності з керівними принципами ЄС щодо переговорів, що були оприлюднені у квітні минулого року, Гібралтар опиниться поза межами будь-яких майбутніх торговельних угод з Великою Британією, якщо не буде досягнута домовленість заздалегідь з Іспанією щодо статусу території. Таким чином ЄС запропонував Іспанії право вето щодо майбутніх відносин між Гібралтаром та ЄС після Brexit.

Заступник головного міністра Гібралтару Джозеф Гарсія, який назвав такий пункт про право вето незаконним, заявив, що його використання буде оскаржено в суді.

Гарсія наголосив, що його заклик може спонукати уряд до перегляду статусу громадян ЄС, а також переглянути угоду, що гарантує виплату пенсій іспанцям, які працювали на території Гібралтару, перш ніж Франко закрив кордон у 1969 році.

"Ми радилися з найбільш високопоставленими британськими адвокатами, і наша консультаційна підтримка полягає в тому, що даний пункт є незаконним, і наша позиція є наступною: якщо Іспанія скористається цим вето на підставі цього пункту, то ми будемо оскаржувати такі дії в суді – який би це не мало вплив на весь процес Brexit", - сказав він.

Нагадаємо, минулого року Європейський Союз запропонував Іспанії право вето щодо майбутніх відносин між Гібралтаром та ЄС після того, як Британії вийде з блоку.

Як відомо, 96% гібралтарців під час британського референдуму проголосували за те, щоб залишитися в ЄС. Явка склала 84%.

Зазначимо, що Гібралтар - це британська заморська територія, розташована на півдні Піренейського півострова. Іспанія пред'являє права на цю територію і британський уряд занепокоєний тим, що Мадрид намагається включити питання Гібралтару в дискусію про перехідний період після Brexit.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 906 | Додав: adminA | Теги: мадрид, Brexit, права іспанців, Гібралтар | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]