Пт, 2024-03-29, 09:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:33
Якщо Україна організує зону вільної торгівлі з ЄС, Росія закриє всі двері в Митний союз - президент ЄС
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Україна не зможе стати членом Митного союзу Росії, Бєларусі та Казахстану, якщо організує зону вільної торгівлі з Євросоюзом. Про це президент Європейської ради Герман Ван Ромпей заявив в інтерв'ю російській газеті "КоммерсантЪ".

"Це проблема технічного характеру, перешкода виникає, якщо країна одночасно бере участь в зоні вільної торгівлі і хоче увійти до Митного союзу, тоді як не всі члени союзу є членами СОТ. Ось тоді це перетворюється на модель "або-або", але це не політична проблема, а логічний наслідок - ви не можете мати ЗВТ з нами, і водночас Митний союз з країнами, що не настільки відкрили власну торгівлю, як це зробили ми. Тому не можна говорити, що це тиск з нашого боку", - пояснив європейський чиновник.

Він зазначив, що наближаються до завершення перемовини довкола угод про асоціацію з Молдовою, Грузією, Вірменією та Україною. "З Україною ми завершили переговори, проте країні необхідно виконати низку процедур перед підписанням угоди. Ми не вважаємо, що це загрожує російським інтересам, ці країни повинні ухвалювати самостійні рішення, без тиску ззовні", - зазначив Ромпей.

Президент Європейської ради додав, що були проведені переговори, тому з боку Брюсселя жодного тиску немає, немає умов: "якщо ви робите це, то ми зробимо те".

"Якщо країна входить в Угоду про асоціацію, що означає і політичну співпрацю, і угоду про зону вільної торгівлі (ЗВТ), то це не має сприйматися як перешкода гарним відносинам з Росією - це не модель "або - або", радше "і - і", на що в Росії не завжди дивляться аналогічним чином", - уточнив єврочиновник.

Нагадаємо, що 18 вересня Україна схвалила ключову угоду з Євросоюзом, не зважаючи на пресинг з боку Москви, яка намагається зупинити політичний рух сусідки в західному напрямку.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 903 | Додав: adminA | Теги: митний союз, Росія, україна, президент ЄС, зону вільної торгівлі з ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]