Пт, 2024-04-19, 08:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:54
Якщо вірити Развозжаєву, замаячила примара Сталіна - InoPressa
Інші останні Новини світу
Активіст російської опозиції заявив, що йому три дні не давали їсти і ходити в туалет і погрожували вбити дітей, в результаті чого він обмовив себе. "Це як у 1937-му - серйозно", - вважає Георгій Сатаров. Путін, звісно, не Сталін, коментують західні ЗМІ, але ті, хто хоче бачити Росію вільною і демократичною, усвідомлюють, що нинішня "приливна хвиля" рухається у протилежний бік.

Згідно з інтерв'ю, опублікованому в середу, якісь люди три дні тримали в ув'язненні російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва і погрожували вбити його дітей, якщо він не підпише розлоге письмове визнання, повідомляє The New York Times, спираючись на публікацію у російському виданні The New Times. У п'ятницю Развозжаєв зник із Києва і тепер утримується під вартою в Росії. "Влада звинувачує Развозжаєва та інших лідерів опозиції в підготовці масових заворушень і намірах отримати фінансування від Грузії, щоб сприяти поваленню уряду Путіна", - йдеться в статті.

За словами активіста, викрадачі тримали його в розваленій хаті і три дні не давали ні їсти, ні пити, а також не дозволяли скористатися вбиральнею. "Вони казали мені: якщо ти не відповіси на наші запитання, то твоїх дітей буде вбито", - сказав Развозжаєв в інтерв'ю. "Вони говорили, що мене немає в правовому полі, і зі мною може статися все що завгодно". Після того як він підписав зізнання, викрадачі доставили його в Москву і передали владі.

Тим часом СКР (Слідчий комітет Росії)стверджує, що Развозжаєв здався добровільно і не повідомляв про жодні тортури, викрадення чи інші протизаконні дії щодо нього.

"Москва домоглася, щоб Київ допомагав їй затримувати опозиціонерів", - свідчить заголовок іспанської El Pais. Євросоюз і Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) зажадали, щоб Україна розслідувала справу російського громадянина Леоніда Развозжаєва, який був викрадений у Києві 19 жовтня, коли просив політичного притулку, а через дві доби об'явився в Москві як арештований російської поліцією.

У вівторок правозахисникам вдалося отримати побачення з Развозжаєвим у московському СІЗО. За словами Валерія Борщова, голови громадської комісії, Развозжаєв розповів, що його викрали, посадили в мікроавтобус і знерухомили, обмотавши руки і ноги скотчем. У Росії його тримали прикутим у підвалі і погрожували, серед іншого, смертю. Борщів назвав розповідь Развозжаєва переконливою.

Психологічний тиск чинився для того, щоб Развозжаєв підписав зізнання, складене якимось "аналітиком", пише газета. Коли він це зробив, а також під примусом зачитав текст перед відеокамерою, його відвезли в Москву і пересадили в автомобіль Слідчого комітету.

"Развозжаєв - активіст "Лівого фронту", організації, яку російська влада називає замішаною в насильницьких акціях протесту проти режиму", - роз'яснює газета.

Після заяв Развозжаєва відомі люди Росії висловили побоювання, чи не веде Путін країну назад, до періоду сталінського терору, пише в The Times Хелен Уомек.

"Це як в 1937-му - серйозно", - вважає Георгій Сатаров, колишній помічник Бориса Єльцина. І Сатаров не єдиний, хто після екстраординарних подій останніх днів робить порівняння з 1930-ми роками.

"Все це нагадує мені про показові процеси 1930-х років, коли люди зізнавалися бозна в чому, навіть у спробах зробити підкоп під Кремль і вбити товариша Сталіна", - коментує журналістка Євгенія Альбац.

Ілля Пономарьов, депутат Держдуми лівого спрямування, помічником якого був Развозжаєв, вважає, що "останні кілька днів ми спостерігаємо відкритий терор проти опозиціонерів".

Журналіст Сергій Шаргунов, близький друг Развозжаєва, сказав, що той ніколи б добровільно не пішов на явку з повинною. "Я абсолютно впевнений, що Леоніда катували, - сказав він. - І вважаю, що його і досі катують. Те, що коїться, не тільки на совісті російської влади, а й на нашій совісті - тих, хто занадто мляво реагує".

Твердження, зроблені Развозжаєвим (якщо вони підтвердяться), ознаменують собою тривожний поворот у все сильнішій конфронтації між Кремлем і його опонентами, зазначає кореспондент The Times Тоні Хелпін. Викрадення людей, тортури, помилкові визнання - все це звучить для росіян тривожним відлунням сталінських репресій.

"Сталін знищив мільйони людей, і Володимир Путін - не Сталін, - йдеться в статті. - Сучасна Росія також відрізняється від Радянського Союзу, але ті, хто хоче бачити її вільною і демократичною, усвідомлюють, що нинішня "приливна хвиля" рухається в прямо протилежний бік".

Російська влада серйозно взялися за опозицію, кинувши за ґрати учасниць панк-групи Pussy Riot і викравши у Києві опозиціонера. Після ухвалення Держдумою нашумілого закону про зраду Батьківщині від влади слід чекати нової хвилі свавілля, вважає оглядач Süddeutsche Zeitung Ханна Байтцер.

Для того щоб потрапити у в'язницю, буде достатньо вступити в контакт з іноземною організацією, котра, на думку влади, загрожує безпеці Росії, йдеться в публікації.

"За останній час перед судом постала велика кількість опозиціонерів, - пише Байтцер. - Найсуворіше покарання отримали активістки групи Pussy Riot, також ведеться слідство у справі про розтрату коштів стосовно блогера, члена Координаційної ради опозиції Олексія Навального, якому до того ж загрожує позбавлення статусу адвоката". Крім того, російська влада звинуватила у держзраді координатора "Лівого фронту" Сергія Удальцова та активіста Леоніда Развозжаєва.

Побоюючись за свою сім'ю, Развозжаєв, який стверджує, що його катували, не давали їсти і не дозволяли ходити в туалет, зізнався в організації кривавих заворушень у Росії, пише видання. Незважаючи на те, що офіційний Київ заперечує свою причетність до акції, автор статті стверджує, що викрадення з Управління верховного комісара ООН у справах біженців було "обумовлено обома сторонами на всіх рівнях".

Російська влада хоче не тільки запроторити лідерів протестного руху за ґрати, а й навісити на них найогидніші політичні ярлики, завершує статтю Байтцер, а гірше за "зрадника Батьківщини" навряд чи щось можна придумати.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1135 | Додав: adminA | Теги: InoPressa | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]