Пт, 2024-04-19, 18:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:46
Янукович амністував євромайданців: закон готовий до друку
Інші останні Політичні новини
Президент України Віктор Янукович після отримання від Верховної Ради підписав Закон "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань".

Про це повідомив голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін, передали у понеділок 23 грудня у прес-службі голови держави.

За його словами, Янукович підписав вказаний закон в редакції, яка надійшла до АП.

Також Льовочкін повідомив, що після підписання закон направлено для опублікування.

Раніше організатори Євромайдану закликали президента Януковича терміново підписати закон про усунення негативних наслідків і недопущення переслідувань і покарання осіб щодо подій, які відбулися під час проведення мирних зборів.

"Ми звертаємося до президента України, який фактично на сьогодні затягує підписання законів, ухвалених Верховною Радою, про неприпустимість політичних переслідувань активістів громадянського спротиву з вимогою терміново підписати цей закон", - заявив на брифінгу нардеп від фракції "Батьківщина" Павло Петренко.

Водночас, за словами депутата, правоохоронні органи та прокуратура продовжують тиск на громадських активістів. Зокрема, в регіонах прокуратура направила запити стосовно місцевих рад, які на засіданнях цих рад проголосували за продовження євроінтеграційного курсу.

Народний депутат від фракції "УДАР" Валерій Карпунцов зазначив, що влада обрала шлях на залякування. Проте адвокати проявили несподівану згуртованість у захисті прав і активістів, і своїх власних.

Так, створено координаційний центр із захисту, який надає адвокатську допомогу всім потерпілим. Для звернення по таку допомогу можна зателефонувати за номером 220-17-71, який працює цілодобово.

В "УДАРі" припускають, що закон про недопущення покарання євромайданців може бути застосований частково

У партії "УДАР" не виключають, що після набуття чинності закону "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідувань і покарання осіб щодо подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань", можуть бути відкриті нові кримінальні справи стосовно учасників протесту.

"Зараз акцент змістився на місця. На місцях починають діставати людей, які були активними учасниками протестних акцій мирних. І це вже роблять цілий тиждень, справи відкриті", - сказав народний депутат (фракція "УДАР") Валерій Карпунцов, передає "Інтерфакс-Україна".

Він також зазначив, що всі кримінальні та адміністративні виробництва, відкриті стосовно учасників акції з 21 листопада до дня набрання чинності законом, повинні бути закриті, а затримані – відпущені.

За його словами, відповідно до закону, переглянуті будуть також справи учасників, які були затримані, вимушено визнали свою провину, і їх відпустили.

Крім того, Карпунцов не виключив, що закон може бути застосований вибірково.

"Може бути не застосований, може бути застосований вибірково", - сказав він.

Відповідаючи на питання , чи готові в опозиції до того, що може бути нова хвиля кримінальних та адміністративних справ після того, як закон набуде чинності, народний депутат заявив: "Звичайно, так", - додавши: "Нам потрібно не розслаблятися, а бути більш жорсткими у діях захисту".

Карпунцов також нагадав, що діє центр правової допомоги.

"У цей процес залучено багато юристів, адвокатів, волонтерів, які надають правову допомогу, в тому числі на місцях", - пояснив депутат.

Він також підкреслив, що незважаючи на те, що пізніше можуть бути відкриті нові виробництва щодо активістів протесту, прийняття даного закону було необхідно.

"Цим рішенням парламент визнав те, що відбувається переслідування учасників акцій протесту... Його (закон) можна критикувати, трактувати юридично по-різному, але основне досягнення – це визнання незаконного переслідування", - сказав Карпунцов.

Нагадаємо, 19 грудня Верховна Рада ухвалила закон про усунення негативних наслідків і недопущення переслідувань і покарання осіб щодо подій, які відбулися під час проведення мирних зборів.

Закон звільняє від відповідальності осіб, які були учасниками акцій протесту з 21 листопада до дня набуття чинності закону. Закон також визначає, що всі кримінальні провадження проти учасників акцій, відкриті з 21 листопада, підлягають закриттю, а особи - звільненню. Крім того, ці люди вважаються несудимими.

Нові кримінальні провадження і провадження стосовно вчинення адміністративних правопорушень не можуть бути відкриті стосовно акцій протесту та масових заходів у період з 21 листопада і до дня набуття чинності цього закону.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 999 | Додав: adminA | Теги: Янукович амністував євромайданців. , друку | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]