Чт, 2024-04-25, 08:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:00
Янукович формує другу Бєларусь на сході Європи
Інші останні Політичні новини

Україна стрімко скочується кудись у бік Бєларусі, принаймні в очах Заходу. Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила: поки Євросоюз і ФРН "живуть в умовах миру і свободи", в Україні й Бєларусі люди "страждають від диктатури і репресій". І байдуже, що про Росію, де поліція майже щодня жорстоко б’є опозиціонерів, Меркель такого не скаже - дружба з Путіним і російський газ не дозволять. Нам від того не легше.

Після того, як від участі у 18-му саміті глав держав Центральної Європи, який мав відбутися 11-12 травня у Ялті, відмовилося більше половини учасників, Україні довелося відмовитися від цього заходу взагалі. Говорячи мовою МЗС - "перенести" саміт на невизначену дату, як повідомив на брифінгу прес-секретар Міністерства закордонних справ Олександр Дикусаров. Нагадаємо, низка "відмовників" послалися на щільний графік, а решта - на порушення прав людини в Україні (йдеться передусім про застосування вибіркового правосуддя до лідерів опозиції), пише газета "Україна молода" в статті "Саміт, якого не буде".

Водночас у МЗС тішаться: попри перенесення Ялтинського саміту, четверо президентів, які були готові приїхати в Україну, найближчим часом таки зустрінуться з Віктором Януковичем. Поляк Броніслав Коморовський побачиться з українським колегою під час відкриття Євро-2012 у Варшаві, а потім ще й на фіналі чемпіонату в Києві. Литовку Далю Грібаускайте Янукович запросив окремо - пенітенціарна служба навіть дала згоду на зустріч Грібаускайте з ув’язненою Юлією Тимошенко, яка відбудеться, можливо, вже сьогодні-завтра. Також Янукович учора поспілкувався телефоном із президентами Словаччини Іваном Гашпаровичем та Молдови Ніколає Тімофті.

У зв’язку з рішенням перенести Ялтинський саміт відкладено - принаймні до поїздки Януковича в Москву на неформальний саміт глав держав СНД 15 травня - підписання указу президента про створення Держради з питань євроінтеграції.

Напередодні президент Європейської ради Герман ван Ромпей порадив українському прем'єру Миколі Азарову не приїжджати до Брюсселя: "Прем'єр-міністр України оголосив, що він має намір відвідати Брюссель, ми сказали: залишайтеся вдома! Це чіткий сигнал з нашого боку про те, щоб відбулися зміни в Україні. Ми не можемо ратифікувати угоду, поки не дотримані наші цінності, оскільки угода про асоціацію - це не тільки торгівля, це і політична угода. Спосіб ведення справи Тимошенко є неприйнятним", - повідомляє Костянтин Рильов в статті "Безвізовий режим з Європою відкладений" в газеті "Экономические известия".

Проте в прес-службі Єврокомісії заявили, що ЗМІ некоректно інтерпретували слова єврочиновника, а рада прем'єру Миколі Азарову не їхати в Бельгію не стосується засідання Ради з питань співробітництва Україна-ЄС, запланованого на 15 травня. Вчора МЗС України підтвердив, що Микола Азаров таки їде в Брюссель.

"Азарову не скасовували заплановану робочу зустріч, - прокоментував цю ситуацію газеті "Экономические известия" заступник голови комітету ВР у закордонних справах Тарас Чорновіл. - Висловлювання єврокомісара стосувалося заяв Азарова, що він, мовляв, планує свій візит до Брюсселя "про щось поговорити". І йому було сказано: "Вам дали чіткі орієнтири, що саме не влаштовує ЄС. Розберіться з цим, а тоді приїжджайте - розмовляти".

Однак ситуація з Тимошенко призвела до того, що все більше європейських політиків заявляють про намір бойкотувати Євро-2012. Лідер опозиційної партії Польщі "Право і справедливість" Ярослав Качинський запропонував перенести фінальний матч з Києва до Варшави.

Президент Польщі Броніслав Коморовський розкритикував цю пропозицію: "Заклики до бойкоту неадекватні ситуації в Україні. У різних країнах старих демократій фіксувалися випадки засудження або судового переслідування президентів, прем'єр-міністрів, але це ніколи не приводило до бойкоту таких змагань".

Пан Коморовський нагадав, що тільки двічі оголошувався бойкот Олімпійських ігор - в Москві та Пекіні. "Але це результат війни, яку Росія оголосила в Афганістані, і кривавого придушення боротьби тибетців за свободу, там пролилася кров, були масові арешти, позбавлення волі тощо, ситуація в Україні не така", - підсумував польський лідер.

УЄФА офіційно підтвердила, що не буде переносити фінал чемпіонату Європи з футболу 2012 року з Києва до Варшави. Без додаткових коментарів, щоб не починати "політичні суперечки". Однак саме через них запланований міжнародний саміт у Ялті провалений. 14 керівників європейських держав відмовилися їхати в Україну.

"З приводу відносин ЄС - Україна можна сказати, що півроку тому Україна так близько наблизилася до Євросоюзу, як ніколи раніше, - сказав газеті "Экономические известия" заступник гендиректора Центру ім Разумкова, екс-заступник міністра закордонних справ Валерій Чалий. - Після ратифікації Угоди про асоціацію ЄС-Україна ці відносини перейшли б на інший рівень. Зараз процес зупинився, хоча технічні питання продовжують вирішуватися".

За словами експерта, криза довіри деяких європейських керівників щодо України вже перейшла в стадію м'якої ізоляції. Ситуації з Тимошенко, Луценком, Іващенком сприймаються як символи нечесної конкурентної політичної боротьби. Якщо в цьому питанні не буде кардинальних змін - чекати відновлення нормальних відносин з ЄС не доводиться. "Але важливо не переривати діалог. Якщо не на рівнях президентів, то на інших рівнях. Продовжувати двосторонні відносини у важливих для громадян України сферах", - вважає екс-заступник міністра.

Депутат Тарас Чорновіл називає відмову президентів приїхати на ялтинський саміт жорстким демаршем. "Але ж з нашого боку суцільні провокації, - каже він газеті "Экономические известия". - Це судовий процес у СІЗО, то насильницьке переміщення Тимошенко в лікарню. Грубе порушення українського законодавства. Крім випадків статевих захворювань, насильницьке переміщення в лікарню заборонено. Чоловічий конвой у жіночій колонії і т.д. Це абсурд для європейців. Вони розуміють, якщо з ВІП-арештанткою так поводяться, як тоді з іншими?!"

На думку депутата, що стосується безвізового режиму з Європою - ситуація тепер заморожена на кілька років. І незабаром мова піде про економічні санкції.

Щодо можливості бойкоту Євро-2012, то, за словами експерта-міжнародника, тут потрібно домовитися про термінологію. Чемпіонат проводиться для вболівальників, а не для президентів. Президентів повинно бути 30 осіб, а уболівальників - десятки тисяч.

"Якби на Євро-2012 відмовилися їхати вболівальники або ключові команди (а така загроза прозвучала лише від капітана іспанської збірної) - тоді могла йти мова про бойкот чемпіонату. А так це просто відмова бути присутнім на ньому деяких великих політичних персон. Це ляпас українському керівництву, яке не зможе продемонструвати гостинність до деяких високих гостей. Але ніяк не бойкот самих змагань", - вважає пан Чорновіл.

А тим часом експерти газети "Комсомольская правда в Украине" розмірковують про подальші наслідки цього скандалу для України, пише Олена Галаджій у статті "Врятувати репутацію країни може вдале проведення Євро".

Ситуація може негативно позначитися на інвестиційному кліматі. Великі бізнесмени країн, президенти яких відмовилися їхати в Україну, подумають, перш ніж вкладати в економіку нашої країни гроші, - окреслив ризики директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

Але оцінити справжні масштаби трагізму від перенесення Ялтинського саміту можна буде тільки наприкінці травня.

"На кону дві дуже важливі події за участю Віктора Януковича - неформальний саміт СНД у Москві (15 травня) і саміт НАТО в Чикаго (20 травня). Після цих зустрічей і можна буде судити про дипломатичну кризу України. Поки що ситуація виглядає хоч і маловтішною, але не катастрофічною", - продовжив Небоженко.

Другий шанс України реабілітуватися на світовій арені - гідно провести Євро-2012.

"Наша репутація залежить і від того, як ми проведемо футбольний чемпіонат. Якщо влада зможе убезпечити іноземних уболівальників від різного роду непорозумінь, то отримає в свою політичну заліковку високу оцінку", - упевнений голова ради директорів Інституту політичних та соціологічних досліджень Володимир Бондаренко.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1065 | Додав: adminA | Теги: янукович, сході Європи, другу Бєларусь | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]