Чт, 2024-04-25, 22:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:32
Янукович погодився виконати вимоги МВФ
Інші останні Економічні новини
  На спеціальній нараді у президента Віктора Януковича, що відбувся незабаром після його переговорів з російським колегою Володимиром Путіним, було ухвалено низку принципових рішень, які раніше стримували прогрес у переговорах з Міжнародним валютним фондом.

За інформацією видання "Зеркало недели. Украина", у ході наради, де також були присутні прем'єр-міністр Микола Азаров, перший віце-прем'єр Сергій Арбузов та міністр фінансів Юрій Колобов, голова української держави дав добро на реалізацію заходів, які він не ухвалював раніше, відразу з декількох принципових пунктів.

Перший і ключовий з них - голова держави погодився на значне (до 60%) підвищення тарифів на газ для населення. Правда, не для всіх споживачів, а для тієї їх частини, яка споживає понад 3,5 тисяч кубометрів газу на рік. Проект нової тарифної сітки вже підготовлений в Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики (НКРЕ). Внесення відповідних змін до старої постанови Кабінету міністрів планується затвердити найближчої середи, 6 листопада.

Крім цього в уряді розроблено цілу програму щодо стабілізації бюджету, в рамках якої передбачено відразу декілька складових. Перший пункт: жорстка ревізія податкових пільг для бізнесу , а також закриття офшорних лазівок для великого бізнесу шляхом імплементації ухваленого минулого літа закону про трансферне ціноутворення.

Другий пункт: ревізія існуючих соціальних пільг, яка потенційно теж може принести десятки мільярдів гривень економії для держбюджету, але до останнього часу відкладалася через очевидну загрозу для електоральних рейтингів. У цьому контексті вельми симптоматично виглядає заява Януковича, датована середовищем, 30 жовтня, про те, що тільки чверть соціальної допомоги сьогодні направляється за належною адресою - малозабезпеченим чи незахищеним категоріям громадян.

Однак ліквідація пільг для населення та бізнесу навряд чи може бути адекватно сприйнята в суспільстві без адекватних заходів з урізування витрат на утримання державного апарату . Схоже , у президента це усвідомлюють , оскільки в переліку запланованих заходів стабілізації держфінансів - урізання витрат на утримання держапарату майже на 19 млрд грн , що означатиме дуже жорстку економію практично для всіх відомств і по всій вертикалі.

Що ж до вимоги МВФ про забезпечення більшої курсової гнучкості, то і тут раніше непорушна позиція перших осіб держави готова до коректування. За інформацією "Дзеркала тижня", Янукович дав добро на теж давно очікуване розширення коридору коливань курсу гривні до долара - при цьому верхня його межа визначена на рівні 8,5 грн за долар.

Факт розробки вищезгаданої програми підтвердив і МВФ, що випустив 31 жовтня по підсумками роботи своєї останньої місії в Києві спеціальний прес-реліз. У ньому в числі іншого повідомляється, що уряд України розробляє "пакет пропозицій з економічної політики, спрямований на коригування зовнішньоекономічних дисбалансів і активізацію економічного зростання".

На думку місії МВФ, щоб ліквідувати слабкі ланки і відновити економічне зростання, необхідний комплекс всеосяжних і заслуговуючих довіри реформ. У цей комплекс "рекомендується" включити "заходи щодо забезпечення зростання гнучкості обмінного курсу, доповнені політикою щодо зміцнення фінансового сектору, амбітні зусилля з консолідації фіскальної ситуації, підвищення внутрішніх тарифів на енергоресурси, а також реалізацію комплексних структурних реформ, спрямованих на поліпшення бізнес-клімату та підтримку економічного зростання".

Наймовірніший обсяг коштів, яких потребує Україна, становить 15 мільярдів доларів. Україна перепозичає і повертає борги кредиторам у рахунок нових боргових зобов'язань.

Нагадаємо, МВФ у 2010 році схвалив програму stand-by, в рамках якої обіцяв до кінця 2012 року надати Україні кредит на загальну суму 15,5 млрд дол. Фонд виділив перші два транші на суму 3,4 млрд дол, але в 2011 році припинив фінансування через те, що Україна відмовилася збільшити тарифи для населення на погоджені з кредитором 30% і для комунального сектора майже на 60%.

У 2011-2012 роках візити місій МВФ в Україну закінчувалися провалом переговорів.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 836 | Додав: nowyny | Теги: МВФ, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]