Чт, 2024-03-28, 19:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:45
Янукович пропонує на референдумі обрати між ЄС і МС
Інші останні Політичні новини
Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам.

За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народу - це може показати референдум. Коли він буде — ми з вами не знаємо. Коли буде прийнято рішення про вступ до Європейського Союзу чи Митного союзу і тоді, в будь-якому разі, нам не обійтись без референдуму, не обійтися", - наголосив Президент.

Янукович підкреслив, що на даний момент мова йде про дещо інше - про те, який наступний крок здійснить Україна у відносинах з ЄС та МС. Він нагадав, що Україна визначилась зі своїм подальшим кроком, визначивши європейський напрямок в законі про засади зовнішньої і внутрішньої політики. Президент висловив переконання, що найближчим часом Україна виконає всі 11 умов, необхідних для підписання Угоди про асоціацію з ЄС. "У цьому в мене немає сумніву, більшість у парламенті об`єднається навколо цього", - наголосив Президент.

Янукович дав інтерв’ю тележурналістам Савіку Шустеру ("Шустер LIVE", телеканал "Інтер"), Олександру Ткаченку (студія "1+1"), Андрію Куликову (IСTV) та Ларисі Губіній ("5 канал").

Нагадаємо, 41,6% громадян підтримують вступ України до Європейського Союзу, 31% - до Митного союзу Єдиного економічного простору Росії, Бєларусі й Казахстану. Про це свідчать результати опитування за серпень 2013 року фонду "Демократичні ініціативи" і центру імені Олександра Разумкова.

Україна може набути статусу партнера в Євразійському союзі після 2015 року

Україна може набути статусу партнера в Євразійському союзі після 2015 року, каже Віктор Янукович. Сьогодні Євразійський союз розробляє новий устав, який передбачатиме статус партнера Євразійського союзу. "Україна може стати партнером, ми можемо цей статус отримати", - зауважив він.

Президент зауважив, що Україна веде переговори з цього приводу. Янукович пояснив, що статус партнера передбачає, що Україна може приєднатись до окремих положень Євразійського чи Митного союзу, які не суперечать СОТ.

Янукович підкреслив, що проти цього не виступає жодна зі сторін, в тому числі й Європа, з якою Україна планує підписати Угоду про створення зони вільної торгівлі. При цьому Президент зауважив, що сам устав Євразійського союзу буде ухвалено у 2015 році.

Янукович також зазначив, що Україна переживає хвилюючий період часу. "Це те невідоме, що ми ще руками не чіпали, не понюхали. Не розуміємо, що буде", - сказав він.

"Це ж добре, що нас хочуть бачити і там, і там. Якби нас палкою гнали – це погано. Ми до цього ставимося як до процесу, який має привести нас до успіху. А успіх який? Це захист наших національних інтересів", - додав Янукович.

31 травня 2013 року прем`єр-міністр України Микола Азаров і голова Євразійської економічної комісії Віктор Христенко підписали меморандум про поглиблення взаємодії між Євразійською економічною комісією (ЄЕК) і Україною. Меморандум передбачає надання Україні можливості мати представника в ЄЕК і одержати статус спостерігача в Євразійському економічному союзі з 2015 року.

Нагадаємо, що з 1 січня 2012 року на території Росії, Бєларусі і Казахстану почала працювати нова інтеграційна структура - Єдиний економічний простір, який має стати важливою віхою на шляху до створення більшого інтеграційного об`єднання - Євразійського економічного союзу, ідею якого ще в 1994 році запропонував Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

Євразійський економічний союз планує розпочати свою роботу з 1 січня 2015 року.

28-29 листопада цього року у Вільнюсі відбудеться саміт "Східного партнерства". На саміті Україна і Євросоюз можуть підписати Угоду про асоціацію за умови виконання офіційним Києвом трьох умов: реформування виборчого законодавства, вирішення проблеми вибіркового правосуддя і продовження реформ у рамках виконання Порядку денного асоціації.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 927 | Додав: adminA | Теги: ЄС і МС, янукович, референдумі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]