Чт, 2024-03-28, 19:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:48
Янукович провалив поїздку до Китаю - кредиту не дали, на місце вказали
Інші останні Новини України
Президент України Віктор Янукович підкреслив, що Україна надає великого значення поглибленню стратегічного партнерства з Китаєм. Про це він заявив під час робочого візиту до Китаю, передає прес-служба глави держави, повідомляє РБК.

Президент зазначив, що в даний час основними напрямами співробітництва між Україною та Китаєм є авіабудування, енергетика, космічна галузь та розвиток інфраструктури, а крім того "​​ідея створення Великого шовкового шляху буде активно підтримувати Україна".

"Ми повинні підняти рівень наших відносин на новий щабель, значно активізувати і поглибити стратегічне партнерство", - підкреслив Янукович.

Водночас президент зазначив, що можливості українсько-китайської співпраці значною мірою залишаються невикористаними і потребують ґрунтовного вивчення та розкриття: "На цьому напрямку вже зроблені певні успішні практичні кроки. Починається реалізація низки двосторонніх проектів у сільському господарстві, енергетиці, розвитку міської, транспортної і промислової інфраструктури із залученням капіталу, технологій і устаткування з Китаю".

Крім того, Янукович зазначив, що в Україні зростає внутрішній інвестиційний попит.

"Відбувається поступове зростання надходжень зовнішніх інвестицій. Станом на 1 жовтня поточного року загальний обсяг залучених в економіку України прямих іноземних капіталовкладень становив 56,6 млрд дол і постійно зростає", - заявив він.

Зазначимо, що спробою активізації стародавнього торговельного шляху, що з'єднував Схід і Захід, є програма міжнародного транспортного коридору "Європа - Кавказ - Азія" TRACECA, який інколи називають "Новим шовковим шляхом". Влітку 1998 року дванадцять країн Кавказу, Причорномор'я і Середньої Азії, за підтримки США, досягли угоди щодо створення залізничного, морського, повітряного і автомобільного транспортного коридору з Китаю та Монголії до Європи, в обхід Росії. Секретаріат програми має осідок у Баку.

Китай відмовив Януковичу в кредитах і знизив рівень зустрічей

Візит президента України Віктора Януковича до Китаю, очевидно, проходить не так успішно, як планувалося. Поки в Києві протестувальники вимагають відставки президента, Янукович намагався домовитися з КНР про нові кредити для України, однак китайські дипломати дали зрозуміти, що держава не збирається надавати додаткову фінансову допомогу. Крім того, за даними української опозиції, рівень зустрічей Януковича було знижено.

Як зазначалося раніше, президент України вирушив з візитом до Китаю на переговори про інвестиції, причому від цієї поїздки він очікував, напевно, багато чого, бо відмовився скасовувати візит навіть через масові демонстрації на батьківщині. Однак Китай геть не має наміру надавати фінансову підтримку Україні.

Питання про можливість нових кредитів Україні було поставлене сьогодні на брифінгу в Міністерстві закордонних справ Китаю, проте офіційний представник МЗС Хун Лей уникнув прямої відповіді. "У ході візиту лідери двох країн обміняються вичерпними думками з питань взаємного інтересу", - сказав Хун Лей.

На думку українських опозиціонерів, які раніше розкритикували від'їзд президента, ситуація в Китаї ще сумніша для Януковича. Лідер партії "УДАР" Віталій Кличко заявив, що китайські керівники відмовилися зустрічатися з президентом України, передає РІА "Новости".

"Президент полетів до Китаю і робить вигляд, що в країні нічого не відбувається. Ми звернулися до керівництва Китайської Народної Республіки з проханням не проводити зустрічей з Януковичем. І сьогодні ми вже знаємо, що рівень зустрічей для Януковича знизили", - заявив Кличко.

За його словами, Янукович розраховував зустрітися з головою КНР, керівництвом парламенту та уряду Китаю, проте з ним погодився зустрітися тільки глава однієї з китайських провінцій. Це частково підтверджує і "BBC Україна", повідомляючи, що Янукович прилетів до міста Сіань, в провінції Шеньсі, де зустрівся з місцевим очільником Лоу Ціньцзянем.

"Думаю, що в ході сьогоднішньої зустрічі ми обговоримо шляхи співпраці, виходячи зі структури економіки вашої провінції", - сказав Янукович. Водночас журналісти, акредитовані на заплановану на 5 грудня зустріч Януковича з головою КНР Сі Цзіньпіном, не отримували будь-яких повідомлень про перенесення або скасування зустрічі.

Зазначимо, що Китай вже надав Україні кредит у розмірі 10 мільярдів доларів з минулого року. Зокрема, КНР позичив Україні три мільярди доларів на розвиток сільського господарства і 3,7 мільярда доларів на енергетику. Крім того, у вересні 2013 року Експортно-імпортний банк Китаю погодився надати Києву три мільярди доларів на відновлення систем зрошення.

Мабуть, поки що найбільш позитивним пунктом візиту Януковича стало відвідування Музею теракотової армії імператора Цинь Ши Хуан-ді, де для нього провели детальну екскурсію, передає "Українська правда". Януковичу також вручили ілюстроване видання про музей.

Нагадаємо, поки в Раді і на Майдані вирували пристрасті, Віктор Янукович вирушив до Китаю з офіційним візитом, який триватиме до 6 грудня. Сума інвестицій, які можуть зайти в Україну з Китаю, перевищує 10 мільярдів доларів. Плюс нові можливості для експорту українських товарів, зокрема пшениці.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 916 | Додав: adminA | Теги: янукович, кредит не дали, на місце, китай | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]