Ср, 2024-04-24, 17:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:52
Янукович скаржиться Меркель: я один на один з Росією вже 3,5 роки. ВІДЕО
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Литви Даля Грібаускайте поспілкувалися 28 листопада з президентом України Віктором Януковичем перед робочим обідом з главами держав і урядів у Вільнюсі.

Відео неформального спілкування було оприлюднене в Інтернеті. На ньому, зокрема, видно, що Грібаускайте говорить, що досі не відомо, чи всі держави підпишуть угоду про асоціацію Україна-ЄС.

"Однак, якби ви підписали…", - говорить президент Литви, далі слів не розібрати, однак за тоном розмови можна зрозуміти, що вона намагається схилити Януковича до того, щоб він підписав документ.

На що президент України відповідає, що вже є рішення уряду.

Коли до розмови долучилася Меркель, Янукович почав розповідати їй, що в країні "економічна ситуація дуже складна" та "у нас дуже великі загрози". "Я хотів би, щоб ви мене почули. Я 3,5 роки один. В дуже нерівних умовах з дуже сильною Росією був один на один", - сказав він канцлеру Німеччини.

Міністр закордонних справ України Леонід Кожара, тим часом, підтвердив європейським міністрам, що Україна відклала підписання угоди з Євросоюзом під тиском Росії. Про це на своїй Twitter-сторінці написав голова Міністерства закордонних справ Швеції Карл Більдт.

"Український голова МЗС Кожара в наших дискусіях підтверджує, що Україна піддалася суворому російському економічному тиску у рішенні відкласти угоду з ЄС", - повідомив він.

29 листопада, у п'ятницю, у Вільнюсі в рамках другого дня саміту Східного партнерства планувалося підписання угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Кабінет міністрів України 21 листопада ухвалив рішення призупинити процес підготовки до укладення Угоди про асоціацію між Україною, Євросоюзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами. Угоду попередньо планувалось підписати на Вільнюському саміті "Східного партнерства" 28-29 листопада.

У свою чергу член Моніторинговою місії Європарламенту в Україні, екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський заявив, що Україна не підпише Угоду про асоціацію з Європейським Союзом на саміті "Східного партнерства" в кінці цього місяця у Вільнюсі. При цьому він висловив думку, що рішення українського уряду пов'язано з певними домовленостями, досягнутими з РФ.

Також стало відомо, що Кабінет Міністрів України ініціює створення тристоронньої комісії за участю Європейського Союзу та Російської Федерації.

У свою чергу в Кремлі заявили, що рішення України про призупинення торгово-економічної асоціації з ЄС є виключно внутрішньою справою Києва, але в Москві готові до тристоронніх переговорів з Україною та ЄС з торговельно-економічної тематики.

26 листопада Янукович повідомив, що в грудні 2013 стане відомо, чи можливе підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС навесні 2014 року.

"Я не хочу сьогодні сказати, що ми всі сто відсотків питань, які ми хочемо вирішити з Росією, вирішимо. Але я переконаний, що за певний період часу ми вирішимо. Можливо, щось вирішимо у грудні, щось вирішимо в січні і так далі", - сказав він в інтерв’ю журналістам українських телеканалів.

Міністр закордонних справ Литви: причиною зриву Асоціації стала позиція Януковича

На саміті "Східного партнерства" не буде підписано Угоду про асоціацію між Україною та Європейським союзом, заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс. "На жаль, Угода підписана не буде", - сказав він за підсумками переговорів.

Рішення про те, що Угода не буде підписана за підсумками роботи саміту Східного партнерства стало наслідком незмінності позиції Януковича , повідомив Лінкявічюс в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Результат такий, що Угоду підписана не буде, оскільки не змінилася позиція української сторони. Ми були готові обговорювати це питання, причому обговорювалися численні варіанти, але президент України залишився при своїй думці", - розповів він.

При цьому Лінкявічюс уточнив, що обговорювалися численні варіанти , але "позиція української сторони не змінилася".

Відповідаючи на питання, чи виносилося на обговорення питання про проведення тристоронніх переговорів у форматі Україна -ЄС- Росія, глава зовнішньополітичного відомства підтвердив, що ця тема фігурувала на самому початку обговорення, однак ЄС дав чітко зрозуміти, що "цей шлях неприйнятний". "Ми не уявляємо, як третя сторона братиме участь у процесах які входять до компетенції двосторонніх переговорів, де третя сторона не має жодних повноважень", - пояснив він.

Говорячи про те, як це позначиться на подальшому розвитку відносин ЄС і Росії, Лінкявічюс констатував, що Брюссель надає велику увагу розвитку цих відносин. "Але свої уроки ми зробимо", - додав міністр.

Відповідаючи на питання про подальший розвиток відносин України та ЄС, а також долю Угоди про асоціацію, співрозмовник сказав: "М'яч на стороні України - все залежить від них. Наша пропозиція залишається на столі, і ми повернемося до цього питання, як тільки українська сторона буде готова".

Відповідаючи на питання про перспективи підписання документа в березні на саміті Україна - ЄС, Лінкявічюс висловив думку, що цей саміт буде "ще однією можливістю " . "Березень ще не було зафіксовано, але саміт відбудеться", - додав він.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1067 | Додав: adminA | Теги: янукович, Меркель, 5 роки. ВІДЕО, Росією | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]