Ср, 2024-04-24, 16:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:14
Янукович вирішив не летіти до Путіна: не домовилися про Митний союз
Інші останні Офіційні новини
Робочий візит президента України Віктора Януковича до Російської Федерації перенесено. Про це повідомляє прес-служба президента.

"Темами зустрічі президентів України і Росії визначені актуальні питання українсько-російського співробітництва, насамперед в енергетичній і торгово-економічній сферах. Зокрема - вироблення взаємоприйнятого механізму взаємодії України з Митним союзом Росії, Бєларусі та Казахстану", - сказано в повідомленні.

"Для успішної реалізації цих домовленостей необхідні додаткові консультації на експертному рівні. У зв'язку з цим сторони домовилися про перенесення термінів візиту", - додали в прес-службі.

17 грудня повідомлялося, що під час зустрічі з російським колегою Володимиром Путіним 18 грудня Янукович планував обговорити комплекс актуальних питань українсько-російського співробітництва, насамперед в енергетичній та торговельно-економічній сферах. Увага також могли бути приділена виробленню взаємоприйнятного механізму взаємодії України з Митним союзом Росії, Бєларусі та Казахстану.

Опозиція: нехай їде до Брюсселя

Ще до появи новини про відкладення візиту Януковича в опозиції заявили, що скличуть позачергове засідання парламенту у разі підписання президентом Віктором Януковичем угоди про Митний союз. Про це з трибуни парламенту сказав лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

"Опозиція вимагатиме скликання позачергового засідання Верховної Ради з порядком денним про відповідальність президента України за порушення ст.11 закону про засади внутрішньої і зовнішньої політики у випадку, якщо Янукович сьогодні підпише будь-який акт про вступ України до Митного союзу", - сказав він.

"Не президенту Януковичу вирішувати, куди рухатися Україні", - додав Яценюк.

На його думку, Янукович їде до Москви, щоб "підписати угоду про ув’язнення України".

"Митний союз – це не економічне утворення, а суто політичний союз, в якому немає місця для України і українців. Немає місця українській незалежності, українському підприємництву, українській мові, духовності, культурі, в якому немає місця нашій країні. Тому ми туди йти не будемо. Якщо Янукович хоче бути в Митному союзі, будь ласка, ми організуємо йому російську прописку. Але російської прописки в Україні не буде. Ми незалежна держава, і будемо відстоювати свою незалежність", - сказав він.

"Ми вважаємо, що в найкоротші терміни Україна має підписати угоду про створення зони вільної торгівлі з нашими європейськими партнерами. Нам потрібні не ціни на газ, а цінності у повазі до людини, у верховенстві права, у праві народу України обирати і змінювати владу. Ми не хочемо в радянський союз, ми там вже були", - додав Яценюк.

Водночас, коли стало відомо, що Янукович відклав свій візит до Москви, Яценюк взяв слово і привітав парламент. "Ми купуємо Януковичу квитки в Брюссель, бо нам саме туди й треба", - сказав він.

18 грудня ЗМІ навіть оголосили, що Янукович і Путін проведуть переговори у форматі "тет-а-тет", після чого відбудеться церемонія підписання двосторонніх документів.

Джерело: Януковича не полетів до РФ, оскільки Київ і Москва не досягли згоди щодо умов приєднання України до Митного союзу

Київ і Москва так і не змогли досягти згоди з приводу умов приєднання України до окремих положень статуту Митного союзу, тому зустріч глав двох держав було перенесено, повідомило "Інтерфакс-Україна" поінформоване джерело.

"Каменем спотикання в цьому процесі стало бажання України знайти таку формулу приєднання до окремих положень статуту МС, яка б не суперечила положенням вже парафованої та готової до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, включно із частиною про створення зони вільної торгівлі", - розповіло джерело.

За словами співрозмовника агентства, по суті Київ шукає можливість захистити економічні інтереси в діалозі з Москвою, не давши Росії можливості заблокувати євроінтеграцію України. "Тому ставки дуже високі, і ніхто не хоче з цим поспішати", - наголосило джерело.

Воно також додало, що умови, які запропонувала російська сторона щодо приєднання Києва до загального механізму Митного союзу, українську сторону не цілком влаштували, тому їй потрібен додатковий час для вивчення цього питання та ретельного обговорення його на експертному рівні.

У Путіна пояснили перенесення візиту Януковича відсутністю домовленостей

Візит президента України Віктора Януковича 18 грудня в Москву відкладено, оскільки не вдалося остаточно узгодити документи до підписання. Про це журналістам повідомив помічник президента РФ Юрій Ушаков. "Документи, які малось на увазі підписати, не вдалося остаточно узгодити", - сказав Ушаков.

Тому, за його словами, було прийнято рішення перенести візит Януковича.

"Необхідно провести додаткову експертну роботу з доведення тих документів, які спочатку планувалося в ході цього візиту підписати", - сказав помічник президента РФ.

Він також повідомив, що знадобиться певний час, після чого буде узгоджено конкретні терміни.

Герман: перенесення візиту не пов'язане з самітом Україна-ЄС

Народний депутат від фракції Партії регіонів Ганна Герман вважає, що перенесення візиту Президента України Віктора Януковича до Москви не пов’язане з призначенням на 25 лютого саміту Україна-ЄС. Таку думку Герман висловила журналістам, відповідаючи на запитання, чи можуть бути пов’язані між собою ці дві речі, повідомляє УНІАН.

"Я не думаю, що одне до другого має якесь відношення", - сказала Герман. Вона наголосила, що Україна задекларувала себе як міст між Сходом і Заходом, "і це є пріоритетом нашої політики".

"Я не думаю, що один чи другий візит можуть перешкоджати якимось процесам, бо вони можуть лише доповнювати ці процеси", - сказала Герман.

Народний депутат запевнила, що кожен крок і кожен візит Президента України повністю відповідає національним інтересам України. "Я вірю, що прийде час і відбудеться цей візит до Москви, і він буде відповідати тим інтересам, які потрібні Україні", - сказала Герман.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1083 | Додав: adminA | Теги: митний союз, янукович, Путіна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]