Пт, 2024-03-29, 17:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:00
Янукович запропонував прокурорам допитати його в Ростові
Інші останні Кримінальні новини

  Екс-президент Віктор Янукович запропонував Генеральній прокуратурі України провести слідчі дії на території Росії. Про це повідомив начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, передає УНІАН.

Він підтвердив інформацію адвоката екс-президента Віталія Сердюка про те, що Янукович звернувся до Генпрокуратури із заявою, в якій просив провести слідчі дії за місцем свого перебування.

Проте Горбатюк зауважив, що для того, аби провести слідчі дії на території Росії, потрібно мати дозвіл цієї країни. "РФ на наш запит про затримання та екстрадицію Януковича відповіді не надала та на нагадування теж не відповіла, тому ми не можемо проводити будь-які слідчі дії на території Росії, оскільки вона навіть не підтвердила, що Янукович знаходиться у них на території", – сказав він.

"Адвокат знає про вимоги цього законодавства і, заявляючи про те, що "приїжджайте та допитуйте", свідомо розуміє, що це неможливо", - зазначив він.

Також Горбатюк додав, що "ми запропонували, якщо ви хочете, щоб ми допитали підозрюваного, то з’явіться до правоохоронних органів РФ або з’явіться до консульства або посольства України для того, щоб ми особу ідентифікували. Після того, якщо він бажає давати показання на території консульства, ми встановимо особу та, відповідно, організовуємо проведення відеоконференції".

ГПУ не направляла запити до РФ щодо проведення слідчих дій з Януковичем - адвокат

Генеральна прокуратура України не направляла запити до Росії щодо проведення слідчих дій з екс-президентом Віктором Януковичем, було подано лише один запит про екстрадицію Януковича. Про це журналістам повідомив адвокат Януковича Віталій Сердюк.

"На сьогоднішній день, наскільки мені відомо, Генпрокуратура подавала запит лише стосовно затримання Януковича. Запитів відносно проведення з Януковичем будь-яких слідчих дій, спрямованих на встановлення істини, не було", - сказав Сердюк.

За його словами, з цього випливає, що у слідства немає зацікавленості у встановленні істини у справі.

Разом з тим, адвокат не виключив, що допит Януковича українськими слідчими може відбутися на території РФ.

"Захист буде працювати над опрацюванням вимог Генпрокуратури (щодо допиту Януковича у Росії - ред). Я думаю, що можна буде піти назустріч (прокуратурі - ред)", - сказав Сердюк.

Як повідомлялося, повістка про офіційний виклик Януковича до ГПУ 6 серпня була опублікована в газеті "Урядовий кур`єр".

Як зазначається у повістці, підозрюваний Янукович "відповідно до вимог статей 133, 135, 297-5 КПК України, викликається 11 серпня 2015 року об 11 годині до начальника відділу Генеральної прокуратури України Юрія Безщасного у кабінет №412 за адресою: місто Київ, вулиця Борисоглібська, 18 для проведення слідчих та процесуальних дій у кримінальному провадженні № 42015000000001178 за частиною п`ятою статті 191 Кримінального кодексу України".

Пізніше адвокат президента Віталій Сердюк повідомив, що колишній президент не став приходити на допит, побоюючись за своє життя.

Генеральний прокурор Віктор Шокін 28 липня заявив про початок процедури заочного засудження Януковича. За його словами, 27 липня Печерський районний суд Києва визнав правомірність доводів та доказів, наданих співробітниками Генеральної прокуратури, і вже почав процедуру заочного засудження.

Водночас адвокат Сердюк повідомив, що захист Януковича оскаржив рішення Генпрокуратури про заочне досудове розслідування, а сам Янукович не буде присутнім на допиті 11 серпня в ГПУ. За словами Сердюка, "слідство ГПУ було проінструктовано про наявність поважних причин неприбуття на слідчі дії". "На повістку, яка була опублікована, ми дамо належну відповідь ГПУ. Це буде повідомлення про наявність поважних причин неявки на слідчі дії з посиланням на статтю 138 КПК. Він не зможе бути через погрози його життю і здоров`ю", - сказав адвокат.

Сердюк також заявив про готовність Януковича давати свідчення за місцем свого перебування - шляхом відеоконференції.

За даними начальника управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури України Сергія Горбатюка, проти Януковича загалом відкрито 5 кримінальних проваджень. "5 виходить: "Межигір’я", Сухолуччя, злочини на Майдані, злочинна організація, "Укртелеком", - заявив він.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 901 | Додав: adminA | Теги: янукович, ростов, прокурор, допит | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]