Вт, 2024-03-19, 11:05
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:47
Яресько - економічна криза - наслідок чотирьох катастроф української економіки
Інші останні Економічні новини

Економічна криза, яку переживає Україна, є наслідком низки факторів, заявила міністр фінансів Наталія Яресько в інтерв'ю "Радіо Свобода":

"По-перше, Україна має 74-річну історію комунізму і планової економіки.

По-друге, це 23 роки незавершених реформ, поганого економічного управління та недотримання законів.

По-третє, останні 5 років правління Януковича, коли національне багатство країни розкрадалося шаленими темпами.

По-четверте, це руйнівний вплив війни, яка триває вже рік".

Головними завданнями своєї команди Яресько бачить у тому, щоб впоратися з травмою, яка завдала війна, поставити Україну на ноги і змусити економіку працювати.

Вихід з ситуації, що склалася, за словами міністра, можливий тільки через фундаментальні реформи в енергетичній і фіскальнійї галузях, відкритості влади та в дотриманні верховенства права.

Першим кроком у цьому напрямку стало зниження збитковості "Нафтогазу України" з 10 млрд доларів до 1,5 мільярда. За прогнозами, у наступному році "Нафтогаз" перестане бути збитковим. Експерти називали українського монополіста "чорною корупційною дірою".

"Ніхто не проводив аудиту "Нафтогазу". Ми випустили звіт з аудиту компанії за 2012 і 2013 роки. Аудит по 2014-му буде готовий протягом кількох місяців. Сьогодні НАК "Нафтогаз" вже не є чорною корупційною дірою. Уряд швидко вжив заходів, щоб виправити ситуацію і закласти новий фундамент для діяльності цієї компанії в майбутньому", - сказала вона.

Наступний крок - зростання тарифів на газ для населення на 450%, що допоможе енергоефективності та зведе нанівець діяльність корупційних схем в системі розподілу газу. Але цього можна досягти лише за умови надання населенню субсидій.

"Надання соціальної допомоги громадянам у покритті витрат є важливою складовою в цьому процесі. Цього року ми збільшили фінансування субсидій втричі. Надання прозорих субсидій громадянам України значно краще, ніж непрозоре субсидування державної компанії НАК "Нафтогаз", - сказала міністр фінансів.

Крім цього, для пожвавлення економіки український уряд проводить фундаментальні зміни і в оподаткуванні. Це, за словами Наталії Яресько, стимулюватиме збільшення інвестицій в економіку і виведе діяльність компанії з тіні.

"По-перше, ми виводимо економіку з тіні. Для цього ми вводимо перерву в оподаткуванні заробітної плати, щоб бізнес міг вийти з тіні. Ми також спростили оподаткування: кількість податків скоротилася з 20 до 11. Ми також оголосили конкурс на главу податкової служби. Професіонали потрібні завжди. Крім цього ми закриваємо податкові діри для великих бізнесів. Нарешті, ми впроваджуємо нову електронну систему для сплати ПДВ, що збільшить прозорість і зменшить шахрайство", - заявила Наталія Яресько.

Восени цього року уряд запропонує парламенту нове податкове законодавство. Міністр фінансів України сподівається, що з 1 січня 2016 року в країні запрацює нове оподаткування, яке сприятиме веденню бізнесу. Міністр фінансів висловила сподівання, що 2015 буде найважчим, а вже з наступного року почнеться економічне зростання.

Нагадаємо, що сьогодні в ході зустрічі Наталії Яресько з директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард, глава міжнародної фінансової організації відзначила прогрес в реалізації українських економічних реформ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 895 | Додав: adminA | Теги: Економічна криза, яресько, чотирьох катастроф української екон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]