Чт, 2024-04-18, 23:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:27
Яресько обіцяє захистити українців від непоступливих кредиторів
Інші останні Економічні новини

Уряд України шукає можливості для досягнення домовленостей з кредиторами, щоб знизити боргове навантаження і стимулювати відновлення економічного зростання країни, але допускає введення мораторію на виплату міжнародним зовнішнім кредиторам до досягнення ухваленої угоди про реструктуризацію. Про це йдеться у зверненні міністра фінансів Наталії Яресько до громадян України, опублікованому на сайті міністерства.

Міністр нагадує, що політика українського уряду підтримується Міжнародним валютним фондом і країнами "Великої сімки", які згодні, що комерційні зовнішні кредитори повинні взяти участь в порятунку і відновленні економіки України.

"Мета нашого уряду - захистити народ України, і ми готові зробити всі кроки, необхідні для захисту інтересів України", - наголошується у зверненні.

Міністр підкреслила, що уряд прихильний політиці відновлення стабільності державних фінансів, повернення України на шлях зростання і створення робочих місць, розробленої за підтримки МВФ та інших міжнародних партнерів.

"Хоча через спадщину корумпованого попереднього режиму і через російську агресію проти України, цей шлях для нашої країни не легкий, уряд прагне забезпечити процвітаюче та безпечне майбутнє для українського народу", - додала Яресько.

Вона також зазначила, що тягар нинішньої економічної та фінансової ситуації в Україні не повинен лежати виключно на народі України, який вже заплатив дуже високу ціну за своє європейське майбутнє.

Міністр нагадала, що програма МВФ передбачає поділ зусиль щодо фінансової стабілізації в нашій країні між трьома групами: МВФ, який надає Україні 17,5 млрд дол., офіційними кредиторами, що надають 7,2 млрд дол. нового фінансування, та міжнародними комерційними кредиторами, що забезпечують надання 15,3 млрд дол. в результаті боргової операції.

Перші дві групи, як зазначила Яресько, вже внесли свій вклад, в тому числі МВФ надав перший транш в рамках програми фінансування і надасть другий транш після перегляду програми, а міжнародні партнери у складі США, ЄС, Японії і Канади підписали низку угод про фінансування України.

"Власники суверенних комерційних зовнішніх зобов'язань України, представлені Спеціальним комітетом кредиторів, як третя група, досі відмовляються внести свій внесок у відновлення України", - підкреслила вона, нагадуючи, що кредитори три місяці відмовлялися проводити предметні переговори про умови боргової операції в рамках параметрів програми МВФ, запропонувавши замість цього використовувати на погашення валютні резерви.

Як повідомлялося, зустріч у тристоронньому форматі за участю делегації Міністерства фінансів України, Міжнародного валютного фонду та Комітету кредиторів відбудеться в Вашингтоні 30 червня. Результатом зустрічі стане вироблення позицій сторін і відповідь України на пропозиції кредиторів.

Аналітики Goldman Sachs Group вважають, що Україна зазнає серйозної кризи ліквідності і, ймовірно, не зможе здійснити заплановані на липень купонні виплати за своїми бондами, у зв'язку з чим уряд не зможе досягти домовленості з кредиторами і найближчим часом оголосить мораторій по купону, платіж за яким заплановано на 24 липня.

Україна почала переговори про реструктуризацію 13 березня, відразу після схвалення програми з МВФ на 17,5 млрд дол., і розраховує за рахунок продовження термінів сплати, а також часткового списання купона і номіналу боргу в 2015 році заощадити на виплатах за борговими цінними паперами до 5,2 млрд дол., а в найближчі 4 роки - до 15,3 млрд дол.

Комітет кредиторів у ході переговорів звертався через ЗМІ або посередників до Міжнародного валютного фонду і Міністерства фінансів з пропозицією продовжити терміни погашення боргу і знизити купон, але при цьому відмовитися від ідеї списання номіналу боргу.

25 червня міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що Україна "теоретично" може оголосити мораторій на виплату частини держборгу в кінці липня, оскільки це право закріплено законом, чинним з 17 червня і дає Кабінету міністрів право вводити мораторій на виплату зовнішніх боргів приватним кредиторам до 1 липня 2016 року.

Яресько: Україна отримає черговий транш МВФ в найближчі тижні

Україна отримає черговий транш фінансування Міжнародного валютного фонду після завершення першого огляду програми з Фондом, що очікується в найближчі тижні, йдеться у зверненні Яресько до громадян України.

"Після завершення першого огляду програми МВФ, що, як ми сподіваємося, буде завершено в найближчі тижні, Україна отримає черговий транш фінансування МВФ", - йдеться у зверненні.

Раніше, 19 червня, міністр фінансів висловила припущення, що засідання Ради директорів МВФ з питання виділення Україні 1,7 млрд дол. другого траншу, затвердженого програмою EFF, може відбутися в середині липня, зазначивши, що МВФ не може призначити конкретну дату засідання у зв'язку з невиконанням Україною всіх попередніх умов для його отримання. Зокрема, за її словами, йдеться про підвищення можливості НАК "Нафтогаз України" стягувати свою дебіторську заборгованість.

Як повідомлялося, Верховна Рада 18 червня ухвалила закони про розподіл прибутку НБУ і посилення його незалежності, а також розглянула в першому читанні законопроекти про обов'язок чиновників декларувати майно, яким вони користуються, і про встановлення економічно обґрунтованих тарифів та вдосконалення системи гарантування вкладів.

Документи входять в пакет необхідний до ухвалення законів в рамках реалізації програми реформ, схваленої МВФ.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк попросив на засіданні Ради коаліції підтримати на наступному пленарному тижні (з 30 червня по 3 липня) 9 законопроектів, які стосуються програми співпраці з МВФ та Світовим банком.

Україна і МВФ реалізують спільну програму реформ, яка передбачає виділення нашій країні 17,5 млрд дол. кредитних коштів протягом 4 років. Перший транш кредиту в обсязі 5 млрд дол. був отриманий відразу після схвалення програми в березні поточного року. За підсумками останньої оціночної місії в Києві в травні МВФ погіршив свої прогнози економічного розвитку України у зв'язку з триваючою війною на сході, проте заявив про ознаки економічної стабілізації, які можуть бути основою подальшого економічного зростання у випадку, якщо ескалація конфлікту буде зупинена.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 899 | Додав: adminA | Теги: кредитори, українці, яресько, захист | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]