Пт, 2024-04-26, 00:15
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:40
Яресько - за наявності політичної волі Україна відновить співробітництво з МВФ у розумні терміни
Інші останні Економічні новини

Конкретних термінів відновлення співробітництва України і Міжнародного валютного фонду в рамках діючої програми немає, але за наявності політичної волі оновлений меморандум з Фондом буде узгоджено в розумні терміни, повідомила журналістам міністр фінансів України Наталія Яресько в кулуарах 12 міжнародної конференції Dragon Capital, передає УНІАН.

Міністр нагадала, що погодження оновленого меморандуму триває. "Дедлайну як такого немає. Ситуація в країні не критична, ми не на краю прірви, бо уряд і Національний банк правильно працювали останні 15 місяців. У нас є резерви, є кошти на валютних рахунках уряду", - сказала Яресько.

Вона зазначила, що відновлення співробітництва з МВФ важливо не з математичних міркувань, а з інших причин, оскільки важливо нарощувати резерви й далі, і робити це навіть швидше, бо приріст резервів створює впевненість у національній валюті, банківській системі і сприяє відновленню інтересу іноземних інвесторів.

"Сам факт наявності програми має для наших інвесторів і країн-партнерів дуже велике значення як доказ того, що йдуть реформи. Це зелене світло для західного світу. Ми зараз маємо за проектом меморандуму коментарі всіх міністерств, ми працюємо, і якщо буде політична воля, - це буде зроблено в нормальні терміни", - додала Яресько, не уточнюючи конкретних термінів.

Яресько додала, що Україна і ключовий кредитор країни Міжнародний валютний фонд не розглядають можливість нової програми співпраці замість чинної чотирирічної програми EFF, прийнятої у березні 2015 року.

"Потрібно розуміти, що нової програми ніхто не обговорює, тому що ситуація, яка була рік тому - це були шалені зміни в економічному і фінансовому устрої країни. Зараз ми цього не обговорюємо", - сказала міністр.

Вона підкреслила, що уряд зробив і робить все необхідне, щоб виконати умови програми. "Зараз ми хочемо фіналізувати Меморандум (за другим переглядом програми EFF). За останні кілька місяців він змінився. Це живий документ. Ситуація змінилася. і Меморандум змінився. Адже він не лише про те, що було раніше, а й про те, що буде далі, - сказала міністр. - Мало того, є речі, які повинні бути зроблені до того, як Меморандум потрапить на розгляд Ради директорів. У зв`язку з цим затримка з Меморандумом - це, безперечно, предмет для занепокоєння. Але я хочу, щоб всі зрозуміли - це не показник кризи, як це було рік тому. Ми вже провели добру роботу, і ми далекі від ситуації, яка була рік тому".

Відкрита в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько 17,11 млрд доларів США за поточним курсом) з першим траншем на 5 млрд доларів спершу передбачала щоквартальний перегляд програми, а також виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд (близько 1,63 млрд) та зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд (0,61 млрд).

Водночас Україна змогла отримати тільки перші два транші, частина першого в розмірі 2,7 млрд доларів пішла уряду для підтримки держбюджету, тоді як одержувачем решти коштів традиційно став Нацбанк.

10 лютого директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявила, що Міжнародний валютний фонд занепокоєний розвитком ситуації в Україні, ослабленням реформи державного управління і відсутністю ефективної боротьби з корупцією, у зв'язку з чим фонд може призупинити програму співпраці з Україною, оскільки дуже складно буде її реалізувати.

Того ж дня президент України Петро Порошенко провів з нею телефонну розмову, у якій обговорювалися українські реформи. "Голова держави наголосив, що Україна продовжить реформи, незважаючи на кризу в стосунках між урядом та парламентською коаліцією. Президент наголосив на необхідності перезавантаження Кабінету міністрів без дострокових парламентських виборів, які лише поглиблять політичну кризу та погіршать умови для проведення реформ", - передали у прес-службі президента.

Президент України і директор-розпорядник МВФ домовилися підготувати дорожню карту пріоритетних реформ, які нададуть нового імпульсу відносинам з Міжнародним валютним фондом. Вони також погодилися щодо необхідності термінового ухвалення українським парламентом усіх реформаторських законів.

Прогноз зростання ВВП України в 2016 р. погіршено з 2% до 1%

Прогноз зростання ВВП України в 2016 році погіршено з 2% до 1%, повідомила міністр фінансів Наталія Яресько під час 12-ї щорічної інвестиційної конференції, організованої інвесткомпанією "Драгон Капітал" у Києві в четвер.

"Ми можемо говорити приблизно про 1-відсоткове зростання в цьому році, а не 2-відсоткове", - сказала вона.

Яресько зазначила, що необхідно переглянути бюджет за перші два місяці 2016 р. і проаналізувати, як він узгоджується з реальністю.

Яресько зазначила, що її "не радує стан справ в агросекторі та металургії", і вона очікує зниження зборів до бюджету через зниження цін на товарну продукцію.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 826 | Додав: adminA | Теги: україна, розумні терміни, яресько, політична воля, МВФ, співробітництво | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]