Чт, 2024-04-25, 15:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:24
Явка на виборах у Маріуполі й Красноармійську становила 36,6%. ВІДЕО
Інші останні Новини з регіонів України

Станом на момент закриття дільниць явка виборців у Маріуполі та Красноармійську становила 36,49% і 37,58% відповідно. Про це ввечері 29 листопада повідомила Центральна виборча комісія.

Всього у виборах взяли участь 142 643 виборці на 250 дільницях для проведення виборів. Загальний відсоток виборців, які отримали бюлетені для голосування, становить 36,66%.

Зазначимо, згідно з даними Громадянської мережі "ОПОРА" та Донецької обласної організації "Комітет виборців України", явка виборців у Маріуполі становила 36,2%, в Красноармійську 36,4%. Такі дані отримані на підставі отриманих бюлетенів станом на 20.00.

Згідно з даними екзит-полу, проведеного Research&Branding Group, перемогу на виборах мера в Маріуполі здобув Вадим Бойченко (топ-менеджер меткомбінату (ММК) ім. Ілліча, що входить до групи олігарха Ріната Ахметова "Метінвест"). Більшість у міськраді - партія "Опозиційний блок".

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський вважає недостовірними дані екзит-полу Research&Branding Group. Він назвав дане опитування таким, що не має нічого спільного з реальністю, "спробою деморалізувати людей", передає телеканал "112".

За його словами, RBG відома компанія, яка проводить екзит-поли на користь політичної сили.

"Ми фіксували таких інтерв'юерів, які ставили лише біля імені конкретного кандидата та політичної сили галочку. Громадські активісти їх розігнали", - розповів Жебрівський, наголосивши, що жодна організація, що заслуговує на довіру, екзит-полів не проводила.

"І якщо хтось спробує підігнати результати виборів під екзит-пол, йому це не вдасться. Підрахунок буде чесним і прозорим, ми це забезпечимо", - запевнив Жебрівський.

ОПОРА: порушення мали процедурний характер

Протягом голосування 29 листопада на місцевих виборах у Маріуполі та Красноармійську зафіксовані інциденти, які мали процедурний характер та не містили ознак грубого порушення виборчого законодавства. Про це за підсумками виборів повідомили у ГМ "ОПОРА".

Так, за даними спостерігачів, незначні процедурні порушення зафіксовані на 24,8% виборчих дільниць Маріуполя та 8,3% дільниць Красноармійська.

Також зафіксовано випадки порушення таємниці голосування (насамперед, волевиявлення поза кабінкою для голосування) на 2,8% виборчих дільниць Красноармійська та 1,8% дільниць Маріуполя.

Схожі показники помічені щодо фотографування бюлетенів: у Красноармійську – на 2,8% виборчих дільниць, у Маріуполі – на 1% дільниць.

"Голосування у Красноармійську та Маріуполі не супроводжувалося випадками видачі бюлетенів без належних документів, спробами вкидання виборчих бюлетенів, проблемами із відсутністю громадян у списках виборців", - зазначили в ОПОРІ.

При цьому за оперативною інформацією, яка надходить із виборчих дільниць Маріуполя, в окремих випадках існує загроза визнання бюлетенів такими, які не підлягають врахуванню, через відсутність печаток ДВК на контрольних листах, вкинутих до скриньок для голосування.

КВУ: вибори пройшли спокійно

Виконавчий директор Донецької обласної організації "Комітет виборців України" Сергій Ткаченко повідомив, що вибори в Маріуполі і Красноармійську пройшли спокійно, в поліцію надійшло 72 звернення про порушення, передають у прес-службі організації.

"Донецькі КВУ та ОПОРА вважають, що вибори в Маріуполі і Красноармійську пройшли спокійно. Зараз дільниці вже закрилися. Станом на 20.00 у Красноармійську в поліцію надійшло 5 звернень про порушення виборчого законодавства, а в Маріуполі – 67 звернень", - розповів він.

За словами керівника виборчих проектів Громадянської мережі "ОПОРА" Ольги Айвазовської, впродовж дня голосування громадські спостерігачі зафіксували у Маріуполі 20 інцидентів, а у Красноармійську - два.

"Спостерігачі Донецької обласної організації "Комітет виборців України" та Громадянської мережі ОПОРА зафіксували 20 інцидентів в Маріуполі. Серед них: чотири випадки контрольних листів у скриньках без печатки; по два випадки порушення таємниці голосування; фотографування бюлетенів; спроби виносу бюлетенів (одна спроба завершилася успішно); два випадки знищення бюлетенів; два випадки незаконної агітації; по одному випадку знеструмлення дільниці; внесення змін у список виборців; втручання у роботу комісії і три випадки перешкоджання спостереженню", - констатувала Айвазовська.

Також спостерігачі в Маріуполі зафіксували ситуації, які безпосередньо не є порушеннями, але фактично балансують "на межі": поквартирний обхід і заклик йти на вибори, підвезення виборців, а також перебування представників екзит-полу в приміщенні для голосування. Прямої агітації під час цих дій не зафіксовано, тому це не є порушенням безпосередньо.

Крім того, громадські спостерігачі ДОО КВУ та ОПОРА зафіксували два інциденти в Красноармійську: фотографування бюлетеня та внесення змін до списку виборців, зазначили в КВУ.

Нагадаємо, 25 жовтня через відсутність бюлетенів місцеві вибори в Маріуполі було скасовано, чому передували емоційні політичні баталії між демократичними силами і афільовані з Рінатом Ахметовим місцевими "елітами". Громадські активісти не дали друкувати бюлетені в друкарні газети "Приазовский рабочий", яка належить Ахметову, а з іншим місцем друку постійно виникали ускладнення. Опоненти колишніх "регіоналів" також критикували дії ЦВК, яка, на їхню думку, не була зацікавлена в прозорості виборчого процесу.

А в Красноармійську 25 жовтня вибори були зірвані, через те що міська виборча комісія отримала надруковані в друкарні бюлетені, але не передала їх до ДВК.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 793 | Додав: adminA | Теги: 36, Красноармійськ, вибори, Маріуполь, явка, 6% | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]