Чт, 2024-04-25, 01:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:03
"Язик" крокує переможно: південь і схід України обирають російську
Інші останні Політичні новини

Російська мова отримала статус регіональної одноголосним рішенням міськради Севастополя на позачерговій сесії, повідомили у відомстві.

Прикметно, що за таке рішення проголосували одноголосно 54 депутати, хоча в міській раді всього 76 депутатів. Крім того, міськрада розглядала тільки це питання весь день.

Зокрема, було доручено передбачити фінансування заходів, пов'язаних з виконанням норм закону при формуванні бюджету на 2013 рік, і підготувати необхідні зміни в регіональну програму розвитку російської мови, російської культури в Севастополі до 2017 року.

Депутати Дніпропетровської облради в п'ятницю, 17 серпня, на черговій сесії облради мають намір розглянути питання "Про підтримку мовної політики в Україні". Представники опозиційних партій виступають проти.

15 серпня Одеська облрада надала російській мові статус регіональної.

Тим часом у Міністерстві освіти, науки, молоді та спорту України не бачать проблем із забезпеченням підручниками учнів молодших класів, зважаючи на встановлення регіонального статусу російської мови в Одеській області та Криму.

У Запоріжжі дали російській мові статус регіональної

Запорізька обласна рада на позачерговій сесії в четвер ухвалила рішення про реалізацію в області положень закону "Про засади державної мовної політики", що передбачає надання російській мові статусу регіональної.

За прийняття цього рішення проголосували 79 депутатів з 81 зареєстрованих (усього в раді 100 депутатів), пишуть Українські новини.

У своїй доповіді перед розглядом проекту рішення голова облради Павло Матвієнко попросив депутатів підтримати його.

У документі зазначається, що на підставі даних, наданих Головним управлінням статистики в області, на 2001 рік мовна група громадян, які своєю рідною мовою вважають російську, становила 48,19% населення, а також те, що в області проживають представники 16 мовних груп.

Документ прийнято в рамках реалізації положень закону "Про засади державної мовної політики", що набув чинності.

Донецька обласна рада надала російській мові статус регіональної

Донецька обласна рада на позачерговій сесії в четвер прийняла рішення, відповідно до якого російська мова отримала в області статус регіональної. За це рішення проголосували 117 депутатів із 118 присутніх.

"Інформувати жителів області про те, що відповідно до Закону "Про засади державної мовної політики", на підставі даних Всеукраїнського перепису населення 2001 року про мовний склад населення, російська мова в області є регіональною, на яку поширюються передбачені законом заходу щодо її розвитку, використанню й захисту", - сказано в рішенні.

Крім того, сесія рекомендувала міським, сільським і селищним радам розглянути питання про застосування на відповідних територіях у випадках, передбачених законом, інших регіональних мов або мов меншин.

У рішенні немає вказівки на фінансове забезпечення реалізації закону.

Харків розгляне "мовне" питання 20 серпня

Міський голова Харкова Геннадій Кернес підписав розпорядження про скликання 20 серпня позачергової сесії Харківської міськради, на якій планується розглянути питання реалізації положень закону України "Про основи державної мовної політики" в Харкові. Текст розпоряджання опубліковано на офіційному сайті Харківської міськради в четвер.

На позачергову сесію планується також внести зміни в бюджет Харкова на 2012 рік, затвердити програму передачі гуртожитків у комунальну власність територіальної громади Харкова та реалізації житлових прав мешканців гуртожитків на 2012-2015 р.р., і розглянути низку інших питань.

Луганськ розгляне "мовне" питання 17 серпня

Луганська обласна рада 17 серпня на сесії має намір розглянути питання про реалізацію в області закону про мовну політику. Про це йдеться в повідомленні прес-служби облради.

За даними відомства, депутати мають намір розглянути питання про дозвіл дублювати тексти офіційних документів російською мовою разом з українською.

Крім того, буде розглянуто питання про внесення змін до обласного бюджету на 2012 рік та інші питання.

Як повідомлялося, 3 липня Верховна Рада Україна схвалила ініційований Партією регіонів законопроект "Про основи державної мовної політики". Законопроект зміцнює позиції російської мови та мов інших національних меншин в регіонах, де частка носіїв таких мов у загальній масі населення становить 10% і вище.

Відразу після голосування по всій Україні почалися акції протесту проти цього закону. Ухвалення документа загострило політичну ситуацію в країні.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1132 | Додав: admin | Теги: схід, Південь, мовний закон | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]