Пт, 2024-03-29, 10:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:13
Кабмін планує отримати транш МВФ до кінця червня. Гривня зміцнюється
Інші останні Економічні новини

  Україна розраховує завершити переговори з ключовим кредитором країни Міжнародним валютним фондом щодо другого перегляду програми реформ, затвердженої в березні 2015 року, й отримати третій транш кредиту на орієнтовно 1,7 млрд дол. до кінця другого кварталу поточного року, повідомив УНІАН перший віце-прем`єр-міністр України Степан Кубів.

При цьому він зазначив, що попередній план роботи з МВФ мав бути опрацьований і затверджений за дорученням прем`єр-міністра Володимира Гройсмана вже до 1 травня.

"Вчора відбулося засідання робочої групи, де були присутні Мінфін і Мінекономіки, була проговорена структура комунікації (з Фондом – ред.). Є певна часова лінійка з виконання доручень, включаючи підготовку законопроектів, схвалення законопроектів у Верховній Раді. Мабуть, потім буде проведено скайп-конференцію з МВФ, ми отримаємо додаткові принципи формування позиції Мінфіну й Мінекономіки та інших міністерств. Потім ми все це викладемо на папері й поінформуємо. Це займе якийсь час, але ми хочемо зробити це найближчим часом. Це має бути зроблено до 1 травня, прем`єр чітко поставив завдання", - сказав Кубів.

За його словами, позиція української влади враховуватиме думку інших кредиторів країни - ЄБРР і Світового банку.

"Робота йде дуже ефективно, на даний момент багато залежить від нас. Потрібно зробити те, що ми повинні були зробити", - сказав перший віце-прем`єр.

При цьому, говорячи про транші, Кубів наголосив, що на даний момент Україна не наполягає на об`єднанні декількох траншів. "Зараз питання в тому, що треба було провести інвентаризацію (виконаної роботи – ред.), підготувати законопроекти, пройти їх хоч би у першому читанні і потім представити все на папері, - сказав він. - Плануємо зробити все (включаючи перегляд програми і отримання коштів) до кінця кварталу - так було б правильно сказати. Травень або червень".

Раніше глава уряду Володимир Гройсман і президент України Петро Порошенко відзначали безальтернативність відновлення співпраці з МВФ. У Фонді також підкреслювали готовність працювати з новим українським урядом.

Як повідомлялося, відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF для України загальним обсягом 12,348 млрд SDR (близько 17 млрд дол) спочатку передбачала проведення щоквартального огляду програми, виділення Києву в 2015 році чотирьох траншів, в 2016 році - ще чотирьох. Однак до тепер країна отримала лише перший транш коштів на 5 млрд дол і другий - на 1,7 млрд дол.

Нині йде другий перегляд програми співпраці. Україна і МВФ обговорюють широкий спектр питань в рамках другого перегляду, який включає різні аспекти монетарної, банківської, антикорупційної політики, пенсійної реформи та приватизації. Результатом перегляду має стати схвалений меморандум між владою і Радою директорів МВФ.

Експерти пояснюють зміцнення гривні зростанням обсягів експортної виручки

Зміцнення гривні до долара США на міжбанківському і готівковому валютному ринку в останні два тижні зумовлене зростанням обсягів експортної виручки і продажу валюти експортерами, вважають опитані УНІАН експерти.

Зокрема, голова ради ГО ACI Ukraine Павло Козак назвав основною причиною зміцнення гривні сприятливу для України ситуацію на світовому ринку. "Основні продавці валюти - металурги, ціна на продукцію яких у даний момент демонструє позитивну динаміку", - зазначив він. За словами експерта, навіть якщо ще не почала надходити валютна виручка, металурги можуть брати валютні кредити під очікувані надходження.

"З іншого боку, продовжує сповільнюватися імпорт України з-за кордону. З урахуванням того, що ціна на газ для нашої країни у найближчі півроку розраховуватиметься виходячи з низької ціни на нафту, яка була взимку цього року, перспективи курсу гривні має доволі оптимістичний вигляд", - додав Козак із застереженням, що затьмарює цю картину тільки невизначеність подальшої співпраці з Міжнародним валютним фондом, а також політична нестабільність, пов`язана зі зміною уряду.

Головний економіст Dragon Capital Олена Білан також пояснює стабілізацію і зміцнення гривні до долара зовнішніми факторами, включаючи суттєве підвищення цін на сталь і руду на світових ринках. "Доки зберігається така сприятлива зовнішня ситуація, курс гривні коливатиметься в діапазоні 26-27 грн/дол.", - прогнозує вона.

Разом з тим, на думку експерта, у найближчі місяці на курс можуть вплинути також внутрішні чинники. "Якщо вирішення політичної кризи призведе до швидкого відновлення кредитування від МВФ, то для курсу з`явиться додатковий позитивний чинник, і не виключене подальше незначне зміцнення нацвалюти", - додала Білан, при цьому зазначивши, що затягування співпраці з МВФ і відкочування у реформах негативно позначаться на гривні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 720 | Додав: adminA | Теги: Кабмін, транш МВФ, гривня, о кінця червня, ПЛАН | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]