Чт, 2024-03-28, 22:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:04
Кабмін позичить 15 млрд, підвищить тарифи на ЖКГ і "кине" гривню
Інші останні Економічні новини
Гостра потреба України у фінансуванні з боку МВФ і неможливість здійснювати планові витрати держбюджету змушують уряд Арсенія Яценюка виконати всі вимоги кредиторів. Щоб не допустити дефолту, витрати бюджету можуть бути скорочені на 17 % , а інвесторам запропонують взяти участь у масштабній приватизації та отримати відшкодування ПДВ держпаперами. Головна умова бізнесу - реформи мають бути проведені на принципах рівності і прозорості умов, пише Коммерсантъ-Украина.

Сьогодні, 4 березня, в Києві почне роботу місія Міжнародного валютного фонду. У ході переговорів українська влада та експерти фонду повинні оцінити поточну ситуацію в економіці, обсяг необхідної фінансової підтримки та умови її надання. Попередньо мова йде про $ 15 млрд, але точна сума поки не визначена. При цьому прем'єр- міністр Арсеній Яценюк вже вчора, 3 березня, заявив, що Україна має намір виконати всі умови МВФ.

"Я провів бесіду з пані Лагард (глава МВФ Крістін Лагард). Не хочу розкривати всіх деталей, але можу заявити, що уряд виконає всі вимоги МВФ", - пояснив він.

Про своїх ключових кроках на шляху реформування економіки і держбюджету пан Яценюк вчора повідомив членам "Європейської бізнес асоціації" (ЄБА).

"Уряд буде вносити (до кінця березня) секвестр бюджету. Попередній бюджет був прийнятий на основі нереальних макроекономічних показників. Саме тому ми з представниками МВФ повинні відпрацювати макроекономічну картину", - заявив Арсеній Яценюк.

Він оцінив скорочення витрат в 65-80 млрд грн.

"Це катастрофічні цифри", - додав глава уряду.

Витрати держбюджету заплановані в розмірі 462, 2 млрд грн, а значить, вони скоротяться на 14-17,3 %. Пан Яценюк натякнув, що економити в першу чергу будуть на пільгах чиновників, а також на державні закупівлі.

Ситуацію посилює підвищення вартості російського газу, що призведе до зростання витрат. За словами пана Яценюка, на II квартал РФ не буде продовжувати знижку на газ. Зараз газ коштує $ 268,5 за тисячу кубометрів , тоді як наприкінці минулого року ціна становила понад $ 400 . Прем'єр- міністр упевнений , що , крім корекції держбюджету і підвищення тарифу на газ і ЖКГ , інших складних умов з боку МВФ немає.

"Є ще вимога забезпечити вільний обмінний курс. Однак він у нас вже і так занадто вільний. Спочатку МВФ говорив про необхідність девальвації на рівні 20 %. Тому при відновленні резервів НБУ необхідно відновити інтервенції, щоб утримати курс від різких коливань", - пояснив пан Яценюк.

Названий прем'єр-міністром розмір можливого секвестру виявився набагато вище, ніж прогнозували експерти.

"Це дуже велике урізання: для збереження нинішнього рівня соціальних гарантій - про їх зростання мова не йде - і найбільш критичних несоціальних бюджетних витрат секвестр не повинен перевищити 30-45 млрд грн", - вважає екс-глава Мінфіну Ігор Уманський.

Сума в 65-80 млрд грн, на його думку, включає приховану заборгованість держбюджету, в тому числі невідшкодований ПДВ.

"Уряд Миколи Азарова працював за принципом вичавлювання всіх коштів з бізнесу, переносячи проблеми на завтрашній день. Саме тому замість нормального відшкодування ПДВ в країні діяли так звані програми. У цьому зв'язку названа цифра виглядає реалістичною, але уряду разом з МВФ належить шукати шляхи, як уникнути значного секвестру, компенсувавши його частину", - пояснив Ігор Уманський.

Одним з виходів із ситуації може стати випуск ПДВ-облігацій.

"Уряд розглядає можливість погашення цієї заборгованості шляхом випуску ПДВ-облігацій. Уточню, що мова йде не про казначейські зобов'язання, що випускаються попереднім урядом, які бізнес був змушений продавати за 50 % від номіналу, а про нормальних облігації", - пообіцяв прем'єр-міністр.

Цей механізм використовувався урядом у 2010 році за згодою МВФ.

"Бізнес волів би отримати відшкодування грошима, але з урахуванням ситуації, що склалася, випуск облігацій є прийнятним варіантом. Але необхідно, щоб у цьому питанні була рівність, щоб не було ситуації, коли окремі компанії отримують відшкодування грошима, а решта - облігаціями", - заявила виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко.

Ще один із способів вирішити бюджетні проблеми - масштабна приватизація. Арсеній Яценюк заявив, що не є прихильником реприватизації і виступає за зменшення частки держави в економіці.

"Перше - неефективне використання. Друге - в держвласності завжди крадуть. Третє - це завжди анклав корупції. І четверте - це доходи бюджету, які нам критично потрібні. Це кілька мільярдів доларів", - сказав прем'єр-міністр.

Втім, держбюджет і так передбачає масштабну приватизацію - на 19,4 млрд грн.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів України Олександр Шлапак заявляв, що Україна розраховує отримати перший транш за новою програмою stand-by від Міжнародного валютного фонду (МВФ) не раніше квітня поточного року.

За словами директора МВФ Крістін Лагард, якщо Україні знадобиться фінансова чи економічна допомога, МВФ готовий її надати.

Яценюк у свою чергу заявляв, що Кабміну доведеться здійснити низку непопулярних заходів для отримання кредиту МВФ .



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 940 | Додав: adminA | Теги: кине гривню, ЖКГ, підвищить тарифи, Кабмін позичить 15 млрд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]