Ср, 2024-04-24, 04:44
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:37
Кабмін розподілив гроші на ремонт доріг: усе піде на Схід
Інші останні Економічні новини
Кабінет міністрів знайшов застосування 7,2 млрд грн, виручених Укравтодором завдяки випуску облігацій - тобто більшої частини грошей, які будуть витрачені в цьому році на українські дороги. Не менш як третина цієї суми піде на ремонт і будівництво тільки в двох областях: Донецькій та Дніпропетровській. А про те, щоб радикально змінити ситуацію в галузі, в уряді навіть не замислюються. Вчора прем'єр-міністр Микола Азаров заявив: щоб привести дороги в більш-менш нормальний стан, необхідно 500 млрд грн, пише "КоммерсантЪ-Украина".

У розпорядженні видання опинився проект постанови Кабінету міністрів з переліком об'єктів будівництва і ремонту автодоріг країни в 2013 році. Документ визначає, куди і на що будуть витрачені 7,28 млрд грн, які в березні Укравтодор отримав від продажу своїх облігацій "Укрексімбанку", "Ощадбанку", "Укргазбанку" і "Дельта Банку".

Заступник голови Укравтодору Володимир Галушко повідомив, що проект був прийнятий на засіданні уряду 20 березня.

Основна частина коштів - 6,98 млрд грн - піде на будівництво, реконструкцію, капітальний та поточний ремонти автодоріг загального користування державного і місцевого значення.

Ще 300 млн грн планується витратити на п'ять автодоріг міжнародного значення: Київ - Ковель - Яготин, Київ - Чоп, Київ - Харків - Довжанський, Київ - Чернігів - Нові Яриловичі і Київ - Одеса.

Понад третини всієї суми залучених грошей (2,25 млрд грн) отримають дві області - Донецька і Дніпропетровська.

Для порівняння: Херсонській та Хмельницькій областях дістанеться 249,17 млн грн і 168,88 млн грн відповідно, Волинській - 104,3 млн грн.

Очевидну диспропорцію в розподілі коштів між регіонами Володимир Галушко пояснив тим, що "об'єкти для будівництва, реконструкції та ремонту відбиралися за ступенем соціальної та економічної важливості".

"Наприклад, у Дніпропетровській та Донецькій областях буде добудована дорога, яка зв'яже Львів з Луганськом, що дозволить виконати доручення президента Віктора Януковича доїжджати за 11-13 годин з одного кінця країни в інший", - зазначив Галушко.

За його словами, в 2011 і 2012 році, навпаки, велика частина коштів спрямовувалася в західні регіони: "У нас автодороги загального користування з'єднуються між областями та містами, тому виникає дисбаланс виділення коштів на той чи інший регіон".

Незважаючи на жалюгідний стан українських автомобільних доріг, в уряді не мають наміру збільшувати суму витрат на їхній ремонт. Нагадаємо, в 2012 році Укравтодор витратив на дорожні роботи 6,95 млрд грн.

У поточному році Укравтодор планував залучити на ці цілі 14 млрд грн шляхом випуску облігацій, але зміг залучити лише половину.

Ці кошти - практично єдині, які в цьому році отримає Укравтодор на ремонт та будівництво доріг. З держбюджету на потреби Укравтодору планується виділити 13650000000 грн, але з них тільки на виплату відсотків по взятих раніше кредитах Укравтодору зі спецфонду держбюджету буде спрямовано 8,4 млрд грн.

Аналогічна ситуація була і торік: з 9,4 млрд грн на виплату відсотків було спрямовано 5,7 млрд грн. А згідно з програмою розвитку автодоріг до 2018 року, щорічно Укравтодору потрібно 50 млрд грн фінансування.

Втім, в Укравтодорі розраховують ще й на кредитні кошти. "У 2013 році планується залучити 3,1 млрд грн у Європейського банку реконструкції та розвитку та Світового банку", - повідомив Володимир Галушко.

Вадим Гуржос, який керував Укравтодором у 2008-2010 роках, вважає: для того щоб вивести українські автошляхи на якісно новий рівень, "необхідно збільшити щорічні вкладення в рази".

"Щоб привести дороги в більш-менш пристойний стан, потрібно вкласти 500 млрд грн", - заявив учора прем'єр-міністр Микола Азаров.

За його словами, за рівнем розвитку ВВП Україна перебуває "десь у 1980 році".

"А ми хочемо за 30 років, нічого не вкладаючи, раптом мати хороші дороги - раптом і відразу", - обурювався прем'єр.

Втім, експерт Центру політичного і економічного аналізу Вадим Слободянюк вважає, що основна проблема якості автодоріг - неефективне використання виділених коштів.

"Незважаючи на те що і робоча сила, і будівельні матеріали в Україні дешевші, ніж у Західній Європі, вартість і обслуговування українських автодоріг часто обходиться дорожче, не кажучи вже про недотримання технології", - зазначає він.

Тому, на його думку, в першу чергу необхідно поміняти сам підхід до будівництва та ремонту автошляхів в Україні.

"Інакше ситуацію не змінити", - вважає пан Слободянюк.

Як повідомлялося, відремонтувати дорогу до села Фірташа коштує дорожче, ніж міжнародна траса.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1094 | Додав: adminA | Теги: схід, ремонт доріг, гроші, Кабмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]