Чт, 2024-04-25, 03:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:16
Кабмін розробив план розвитку країни до 2020 року
Інші останні Економічні новини

Кабінет міністрів України розробив проект середньострокового плану розвитку країни до 2020 року, в основі якого - економічне зростання та відновлення промисловості. Проект плану представив прем`єр-міністр України Володимир Гройсман, передає УНІАН.

"Це реальний план дій. І його фундамент - економічне зростання, - сказав Гройсман. - Уже цього року ми бачимо тенденції (економічного відновлення - ред). Нам потрібно посилювати їх. А економічне зростання - це основа відновлення промисловості та створення якісного продукту".

Крім того, ключовими цілями урядового плану є приватизація, розвиток агросектору, розвиток видобувної галузі з можливістю повного забезпечення власним газом і вугіллям усіх категорій споживачів до 2020 року, розвиток дорожнього господарства та логістичних можливостей, включаючи будівництво автомобільних доріг, портової інфраструктури та модернізацію "Укрзалізниці", на яку держава, за словами Гройсмана, виділяє близько 16 млрд грн.

Також у центрі уваги - дерегуляція, децентралізація, реформа державної служби, а також запровадження системи середньострокового бюджетного планування. "Люди повинні зрозуміти нову якість влади, - сказав Гройсман - При цьому головний пріоритет - розвиток людини й нашого людського капіталу".

Крім того, за словами глави уряду, серед пріоритетів - боротьба з корупцією, встановлення верховенства права, розвиток освіти та охорони здоров`я, розвиток культури, спорту.

Гройсман наголосив, що одним із найважливіших завдань є національна безпека і оборона.

"Донбас і Крим - звільнення та реінтеграція", - підкреслив він.

Крім того, Гройсман заявив, що Україна повинна до 2020 року провести якісну земельну реформу.

"В бюджеті на 2017 рік ми дуже чітко передбачили наші пріоритети, в тому числі і агропромисловий комплекс. Тобто у нас є сектори, які можуть бути дуже серйозними, міцними для потенційного зростання, в тому числі АПК, який теж має бути реформований", - заявив прем’єр.

"І ми вважаємо, що до 2020 року ми маємо зробити якісну земельну реформу в інтересах українських громадян і нашої держави", - зазначив Гройсман.

"Ми маємо з вами стимулювати розвиток агропромислового комплексу через різноманітні програми підтримки і в цьому році ми вже будемо мати підтримку тваринництва, підтримку садівництва і підтримку сільськогосподарського машинобудування", - сказав Гройсман.

За його словами, також дуже важливо добитися якості і безпечності харчових продуктів.

"Якщо ми тільки замислимось, ми зрозуміємо, що ця система є в Україні недосконалою. Тому створення нової системи, яка буде відповідати за якість і безпеку харчових продуктів - наш стратегічний пріоритет", - сказав Гройсман.

Гройсман пригрозив бізнесу штрафами за невиплату "мінімалки"

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав бізнес забезпечити виплату своїм працівникам заробітної плати на рівні не менше ніж мінімальна у 3,2 тисяч гривень. Про це він заявив у вівторок, спілкуючись із журналістами у Державній пожежно-рятувальній частині № 13 у Києві, передає прес-служба уряду.

"Для бюджетної сфери у країні є достатньо коштів для виплати заробітної плати і лікарям, і вчителям, і усім іншим бюджетним категоріям", - наголосив глава уряду.

Він також нагадав, що у бюджеті на 2017 рік прийнято рішення про підвищення першого тарифного розряду до 1,6 тисяч гривень. Таким чином, заробітна плата буде нараховуватися не від 1,335 тисяч гривень, як було раніше, а від 1,6 тисяч гривень.

Прем’єр застеріг роботодавців від зловживань, наприклад щодо оформлення працівника на півставки, неповний робочий день.

Він нагадав, що було розширено повноваження органів влади, у тому числі органів місцевого самоврядування, щодо перевірок на підприємствах.

"Виявлене неспівпадіння у тому, що людина працює повний робочий день, а оформлена як на неповний, каратиметься штрафом у сотні тисяч гривень. За недопуск відповідальних осіб на підприємство для здійснення перевірки також передбачені штрафні санкції", - підсумував Гройсман.

Кабмін на своєму засіданні 26 жовтня в межах фіналізації проекту державного бюджету на 2017 рік запропонував наступного року вдвічі збільшити показник мінімальної зарплати - до 3200 грн замість 1600 грн. Того ж дня ввечері дану ініціативу цілковито підтримав президент Петро Порошенко. "Разом з розбудовою Збройних Сил України першим пріоритетом влади, щойно з'явилася ця можливість, стає боротьба з бідністю", - підкреслив він.

Таким чином, уряд має намір зрівняти показники мінімальної зарплати з фактичним, а не нормативним прожитковим мінімумом.

За розрахунками Кабміну, мінімальну заробітну плату в Україні офіційно отримують приблизно 3,7 млн осіб.

31 жовтня прем'єр Володимир Гройсман запевнив, що в урядовому проекті держбюджету-2017 вже є кошти на подвійну "мінімалку".

"У бюджеті є ці кошти. Шляхом детінізації за рахунок того, що люди чесно платитимуть податки до Пенсійного фонду, шляхом того, що ми оптимізуємо усі видаткові частини, збалансуємо бюджет, жодних перевищень дефіциту бюджету, "друкарських верстатів" не буде. Я хочу це підкреслити. Я хочу всім повідомити, що це прораховане рішення, яке приведе до реального підвищення заробітної плати для українських громадян", - сказав Гройсман.

Водночас таке рішення різко розкритикував співголова Стратегічної групи радників Лешек Бальцерович.

Кабмін розраховує у середньостроковій перспективі зробити Пенсійний фонд бездотаційним

Кабінет міністрів України у рамках виконання плану середньострокового розвитку країни на період до 2020 року розраховує зробити Пенсійний фонд бездотаційним і значно поліпшити систему державної соціальної підтримки. Про це сказав прем`єр-міністр України Володимир Гройсман, представляючи проект середньострокового плану.

"Пенсійний фонд повинен перестати бути дотаційним, а пенсія має зрости. Потрібно покращувати соціальну підтримку громадян", - сказав очільник уряду.

Він наголосив, що діюча система і управління нею є неефективними, оскільки на поточний момент дві третини пенсіонерів отримують мінімальну пенсію, при цьому дефіцит Пенсійного фонду становить 150 млрд грн.

Як повідомлялось, презентація моделі пенсійної реформи є одним з маяків програми реформ, затвердженої ключовим кредитором країни - Міжнародним валютним фондом. В уряді наголошують, що розглядають кілька таких моделей, і впровадження пенсійної реформи не обов`язково означатиме підвищення пенсійного віку. Ключовим рішенням є скорочення дефіциту Пенсійного фонду.

За розрахунками Мінсоцполітики, в Україні до 2025 року тільки 8% чоловіків і 10% жінок отримуватимуть пенсії за віком, при цьому час виходу на пенсію буде диференційованим, і кожен майбутній пенсіонер сам вибере пенсійний вік залежно від обсягу сплачених внесків до Пенсійного фонду.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 801 | Додав: adminA | Теги: план розвитку країни, 2020 р, Кабмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]