Ср, 2024-04-24, 08:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:08
Каталонія, в разі здобуття незалежності, залишиться за межами єврозони, - вирішили в ЄС
Інші останні Новини світу
Комісар Європейського союзу з юстиції, фундаментальних прав і громадянства, Вівіан Редінг, у відповіді на лист держсекретаря Іспанії у справах ЄС Ініго Мендеса де Віго підтвердила, що "офіційна позиція" Єврокомісії така, що в разі отримання незалежності Каталонія залишиться за межами ЄС. У своєму посланні Мендес де Віго просив озвучити єдину думку керівництва ЄС щодо можливого відокремлення Каталонії і її подальшої взаємодії з Євросоюзом, пише "Испания по-русски".

Представник комісара з юстиції пояснив, що Вівіан Редінг у відповіді пану Де Віго ще раз підтвердила офіційну позицію Європейського Союзу з питання незалежності Каталонії, яку було вже неодноразово заявлено раніше.

Ця "офіційна позиція", яку в 2004 році окреслив попередній президент Єврокомісії Романо Проді, передбачає, що "коли якась частина держави-члена ЄС перестає входити до складу країни, наприклад з причини набуття цією територією незалежності, Угода на цей регіон вже не поширюється".

Незалежний регіон, внаслідок свого відокремлення, перетворюється на третю країну стосовно до Євросоюзу, чиї офіційні Угоди не будуть більше поширюватися на цю територію від дня виходу її зі складу держави-члена ЄС.

5 вересня законодавці каталонського муніципалітету Сан-Педро-де-Торельйо оголосили про незалежність своєї території від центрального уряду Іспанії.

25 вересня голова уряду Каталонії Артур Мас оголосив, що 25 листопада в регіоні пройдуть дострокові вибори. Артур Мас пояснив своє рішення про проведення дострокових виборів у Каталонії тим, що під час зустрічі з прем'єр-міністром Іспанії Маріано Рахоєм було відкинуто пропозицію Каталонії надати автономії можливість самостійно визначати рівень податкових відрахувань до держскарбниці.

3 жовтня депутат Європарламенту від Іспанії Алехо Відаль-Куадрас Рока запропонував направити в Каталонію загони іспанської цивільної гвардії. На його думку, таким чином можна буде припинити можливі кроки Каталонії в бік незалежності.

10 жовтня парламент Іспанії проголосував проти постанови, що дозволяє владі Каталонії проводити референдум про самовизначення цього регіону.

Довідка

Каталонія - автономне співтовариство на північному сході Піренейського півострова, населення якого становить 7,5 мільйона осіб (16% населення Іспанії). Торік обсяг ВВП Каталонії становив п'яту частину ВВП країни (200 мільярдів євро). Щороку Каталонія, як регіон-донор, платить до держбюджету на 5 мільярдів євро більше, ніж отримує назад.

У Каталонії дострокові вибори пройдуть вже втретє. Раніше дочасні вибори через політичну кризу відбувалися в 1995 році і 2006 році.

Нинішній уряд Каталонії було обрано 29 листопада 2010 року. Як зазначають іспанські політологи, прийдешні в листопаді дострокові вибори фактично стануть референдумом з питання про відокремлення.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1064 | Додав: adminA | Теги: за межами єврозони, ЄС .Каталонія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]