Пт, 2024-03-29, 12:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:23
Казначейські векселі на суму 20 млрд грн вирішив випустити кабмін
Інші останні Економічні новини
Кабінет міністрів ухвалив постанову про граничний обсяг емісії фінансових казначейських векселів - 19,9 млрд грн, пише Forbes.ua.

Згідно з документом, яким володіє видання, велика частина суми - 12 млрд гривень - припаде на векселі, які можна буде випустити в рахунок боргів з відшкодування ПДВ, при цьому 3,6 млрд грн підуть на погашення фактичної бюджетної заборгованості, яка підлягає реструктуризації, ще 4,3 млрд гривень - під погашення боргів бюджету перед підприємствами ЖКГ (компенсація різниці в тарифах).

"Введення граничного обсягу видачі векселів свідчить про відповідальність уряду за свої кроки, і показує, що сума не буде безмірною", - зазначає заступник голови бюджетного комітету ВР Оксана Калетник.

Слід відзначити також, що цифра з ЖКГ ще уточнюється. На 1 січня 2013 року, коли проводилася інвентаризація боргу перед комунальними підприємствами, він становив 2,8 млрд гривень, каже високопоставлений співрозмовник Forbes.ua в МінЖКГ, який попросив на нього не посилатися.

Нагадаємо також, що напередодні Верховна Рада ухвалила в першому читанні зміни до бюджету - 2013, які дозволять відшкодовувати підприємствам ЖКГ заборгованість бюджету станом не так на початок 2013-го, а на поточний момент. До 1 вересня 2013 року це було близько 7 млрд гривень, пояснює співрозмовник видання. Тобто дозволений поріг у 4,3 млрд гривень для підприємств галузі вирішить проблему трохи більше, ніж наполовину.

Важливо розуміти, що випуск фінансових казначейських векселів дозволить Кабміну розтягнути виплату своєї поточної заборгованості на п'ять років. Згідно з постановою про випуск цих цінних паперів, сума заборгованості перед кожним підприємством буде ділитися на п'ять рівних частин, і щорічно до погашення можна буде пред'явити тільки п'яту їх частину.

У підсумку витрати бюджету на погашення векселів, згідно з прогнозами Мінфіну, щорічно будуть становити не більше 4 млрд грн, ще близько 200 млн гривень на рік складуть процентні платежі за векселями.

Forbes.ua пише, що якщо постанова Кабінету міністрів буде опублікована до кінця поточного тижня, випуск векселів може початися вже з понеділка, 14 жовтня, зазначає співрозмовник Forbes в МінЖКГ: технічно для цього вже все готово.

При цьому не можна виключати, що через місяць-півтора напрями відшкодування заборгованості бюджету казначейськими векселями будуть переглянуті, допускає він. "Приміром, якщо підприємства не виберуть право на отримання відшкодування ПДВ векселями на всі 12 млрд гривень, невикористаний залишок можуть перекинути на борг бюджету перед підприємствами теплокомуненерго", - додав співрозмовник видання.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 975 | Додав: adminA | Теги: Кабмін, векселі, суму 20 млрд грн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]