Пт, 2024-03-29, 12:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:43
Керівництво окружних комісій можна "тасувати" до 27 жовтня - ЦВК
Інші останні Політичні новини
Керівництво виборчих комісій - тобто голова, його заступник та секретар - у разі систематичного невиконання своїх обов'язків можуть бути замінені не пізніше ніж 27 жовтня. Про це йдеться в оприлюдненому на офіційному сайті Центральної виборчої комісії роз'ясненні щодо порядку внесення змін до складу окружних та дільничних виборчих комісій, утворених для проведення парламентських виборів 28 жовтня.

"У разі, якщо голова, заступник голови або секретар виборчої комісії систематично не виконує покладені на нього обов’язки, відповідна виборча комісія може звернутися до виборчої комісії, яка її утворила, з мотивованим поданням про його заміну, якщо за це проголосували не менш як дві третини членів складу комісії", - йдеться у постанові ЦВК.

Відповідно до роз'яснень, таке подання має вноситися за підписом голови, заступника голови виборчої комісії або головуючого на відповідному засіданні виборчої комісії та має бути засвідчено печаткою цієї комісії.

"До подання додаються не менш як два рішення виборчої комісії про невиконання головою, заступником голови чи секретарем цієї комісії покладених на нього обов’язків, а також витяг з протоколу засідання виборчої комісії, на якому розглядалося питання про внесення такого подання", - пояснює ЦВК.

Центральна виборча комісія уточнює, що заява чи подання підлягають обов’язковому розгляду виборчою комісією, яка утворила відповідну виборчу комісію, не пізніш як на третій день з дня надходження такої заяви або подання, але не пізніше останнього дня перед днем голосування.

При цьому рішення про заміну голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії не тягне за собою припинення повноважень цих осіб як членів відповідної виборчої комісії. "На посаду голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії відповідна виборча комісія вищого рівня призначає іншу особу зі складу цієї виборчої комісії. При цьому повинні бути додержані вимоги Закону щодо призначення голови, заступника голови та секретаря від різних суб’єктів подання", - наголошується у документі.

"Особа, включена до складу окружної чи дільничної виборчої комісії звичайної або спеціальної виборчої дільниці за поданням голови виборчої комісії вищого рівня, а до складу дільничної виборчої комісії закордонної виборчої дільниці – за поданням Міністерства закордонних справ України, не може бути призначена на керівну посаду у виборчій комісії, крім випадків відсутності кандидатур на таку посаду від інших суб’єктів подання", - роз'яснює ЦВК.

Крім того, підставою для зміни керівництва виборчкомів може бути власноручно написані заяви про складення повноважень голови, заступника голови або секретаря виборчої комісії без припинення членства в комісії. У такому випадку особа продовжує виконувати свої обов’язки до моменту схвалення відповідною виборчою комісією, що утворила цю виборчу комісію, рішення про її заміну та призначення в установленому порядку нового голови, заступника голови, секретаря виборчої комісії.

КВУ: змінити члена виборчкому коштує 10 тисяч доларів

У Комітеті виборців України прогнозують зміну перед виборами майже половини членів окружних виборчих комісій через порушення балансу їхнього складу з моменту формування. Про це заявив голова правління КВУ Олександр Черненко.

За його словами, із 19 партій, які отримали право делегувати своїх представників до складу ОВК, більшість є невідомими або маловідомими партіями, які подають до списків складу комісій абсолютно випадкових людей, а в окремих випадках - людей, які не давали згоди працювати в ОВК і не мають взагалі відповідного досвіду роботи, передає УНІАН.

"Отже, є підстави вважати, що ці партії є технічними... Таким чином, ми прогнозуємо, що приблизно половина членів комісій зміниться до моменту виборів. Тобто, ми отримаємо через ці технічні партії повністю порушений баланс у комісіях", - сказав Черненко.

За його словами, сьогодні називають навіть розцінки: щоб змінити члена комісії, слід заплатити 10 тисяч доларів, замінити представника керівного складу - 20 тисяч доларів.

Водночас Черненко припускає, що така сама доля - переформатування - в подальшому очікує і склади дільничних комісій, на посади в окремі з яких претендуватимуть понад 100 осіб.

"У результаті ми отримаємо абсолютно незбалансований склад дільничних виборчих комісій", - зазначив Черненко.

Зазначимо, Комітет виборців України прогнозує, що до дня виборів Верховної Ради будуть замінені 50% членів окружних виборчих комісій.

Більшість окружних виборчих комісій провели перші засідання в установлений термін, повідомив заступник голови ЦВК Андрій Магера. "Говорити, що всі 225 окружних комісій без винятку почали свою роботу, я думаю, буде з мого боку дещо безвідповідально. Але більшість комісій зібралися на засідання, провели його і склали присягу", - сказав він.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1052 | Додав: adminA | Теги: 27 жовтня, ЦВК, Керівництво окружних комісій можна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]