Чт, 2024-04-25, 19:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:40
Хід конем: Іран перекриває нафту Європі, не чекаючи на ембарго
Інші останні Новини світу

Тегеран готовий жорстко відповісти на рішення ЄС заборонити імпорт іранської нафти з 1 липня. До кінця тижня парламент Ірану має намір ухвалити законопроект про повну заборону на постачання нафти в країни Євросоюзу - не чекаючи припинення її закупівель європейськими споживачами. Експерти попереджають: якщо загроза іранського меджлісу буде виконана, це завдасть серйозного удару по економіці європейських країн, які вимушені будуть терміново купувати нафту з альтернативних джерел за завищеними цінами, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Рішення запровадити до 1 липня поетапне ембарго на імпорт іранської нафти в країни-члени ЄС, ухвалене 23 січня в Брюсселі на засіданні глав МЗС країн Євросоюзу, не лише не налякало Тегеран, а й підштовхнуло його до форсування торговельної війни з ЄС.
Як заявив учора представник комітету з енергетики іранського меджлісу Імад Хосейні, профільний комітет парламенту "завершує роботу над законопроектом про припинення експорту нафти до Європи" - документ може бути винесений на затвердження законодавчого органу вже в неділю. За словами Хосейні, "у разі схвалення законопроекту уряд буде зобов'язаний припинити продаж нафти до Європи" до того, як санкції ЄС набудуть чинності.
Рішучий настрій іранських депутатів, що мають намір покарати ЄС, висловив член комітету з енергетики Насер Судані, що погрозив, що "країни, які спробували завдати удару по нафтовому експорту, не отримають ані краплі іранської нафти". За словами Судані, це призведе до подорожчання нафти на світових ринках і "змусить європейців купувати її за вищими цінами".
"Іран цілком міг би переключитися на альтернативних покупців своєї нафти в стислі терміни без таких театральних жестів, як планована зміна законодавства. Для того щоб почати продавати свою нафту в інші країни - Китай, Індію, Японію - через трейдерські компанії-посередники, як це робиться тепер, уряду країни зовсім не потрібний ніякий новий закон", - пояснив партнер компанії RusEnergy Михайло Крутихін.
Експерт відкидає варіант, що іранський меджліс обмежиться грізними заявами і в останню мить відмовиться від ухвалення нового закону. "Конфронтація наростає, і очевидно, що ні та, ні інша сторона не має наміру давати задній хід", - додав експерт. За його словами, в результаті "з країн ЄС насамперед постраждають Греція, Іспанія й Італія".
Як повідомлялося, припинення експорту іранської нафти в країни Організації економічного співробітництва і розвитку, якщо постачання не будуть компенсовані з інших джерел, може спочатку призвести до стрибка світових цін на 20-30 доларів за барель, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на оцінки Міжнародного валютного фонду.
Перекриття Ормузької протоки може призвести до ще значнішого стрибка цін, вважають експерти МВФ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1199 | Додав: nowyny | Теги: Європа, Іран | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]