Ср, 2024-04-24, 21:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:55
Хіларі Ментел, британська письменниця, отримала другого Букера
Інші останні Новини світу
Британську письменницю Хіларі Ментел назвали переможницею Букерівської премії-2012 (офіційна назва - Man Booker Prize), яка вважається однією з найпрестижніших у світі в галузі літератури англійською мовою.

60-річна авторка стала першою жінкою і першим майстром словесності зі Сполученого Королівства, якій двічі присуджено цю нагороду. Журі премії, яке цього року очолює редактор літературного додатка газети The Times Пітер Стотард, визнало найкращою книгу Ментел під назвою "Bring Up the Bodies" ("Внесіть тіла"), передає NEWSru.com.

Вона є другою частиною історичної трилогії про життя Томаса Кромвеля - перший твір цієї серії під назвою "Вовчий зал" (Wolf Hall) в 2009 році приніс їй першу Букерівську премію.

Урочиста церемонія відбулася в знаменитій ратуші Гілдхолл лондонського Сіті. Як головний приз премії Ментел отримала чек на 50 тисяч фунтів (80 тисяч доларів).

"Чекаєш Букерівську премію 20 років, і потім отримуєш дві нагороди практично поспіль", - так прокоментувала свою перемогу письменниця. Три роки тому, за її власними словами, вона планувала спустити призову суму на "секс, наркотики, рок-н-рол". Зараз - "на реабілітацію", пожартувала Ментел.

Робота Ментел була обрана журі з-поміж творів шести авторів, що увійшли до короткого списку, оголошеного у вересні. Ті, в свою чергу, були відібрані суддями з 12 найменувань, які склали так званий лонг-лист, оголошений наприкінці липня. Всього ж на здобуття призу в цьому році було представлено 145 книжок.

Головними претендентами на премію-2012 вважали також: роман "Сад вечірніх туманів" (Garden of Evening Mists) малазійського письменника Тан Тванні Енга, книга "Пливучи додому" (Swimming Home) британського драматурга Дебори Леві, "Маяк" (Lighthouse) від англійської дебютантки Елісон Мур, "Наркополіс" (Narcopolis) індійського автора Джита Таїла і роман "Парасолька" (Umbrella) лондонця Уїлла Селфа.

Всі шість номінантів з короткого списку, зокрема і Ментел, отримали приз у розмірі 2,5 тисячі фунтів (32 тис грн).

З моменту заснування Букерівської премії понад чотири десятиліття тому "існував лише один критерій - приз присуджувався за "найкращий роман, на думку суддів". За словами літературного директора фонду (Booker Prize Foundation) Іона Тревіно, цей критерій залишиться головним і надалі.

За традицією, в коло суддів призначаються не тільки провідні літературознавці, письменники та представники науки, але також поети, політики, журналісти, актори і знакові громадські фігури. Цього разу найкращий твір визначали актор Ден Стівенс, критик Діна Берч, історик Аманда Форман і письменник Бхарат Тандо.

Букерівська премія присуджується авторові, що проживає в одній з країн Співдружності націй, Ірландії чи Зімбабве, за твір, написаний англійською мовою. Вперше вручення нагороди відбулося в 1969 році.

Чотири володарі премії - Вільям Ґолдінг, Надін Ґордімер, Відіадхар Найпол і Джон Кутзе - згодом стали лауреатами Нобелівської премії з літератури.

У 2011 році лауреатом британського "Букера" став Джуліан Барнс з романом "Передчуття кінця" (The Sense of an Ending).


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1004 | Додав: adminA | Теги: Британська письменниця Хіларі Менте, другого Букера | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]