Чт, 2024-04-25, 01:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:32
Ходу МП у Києві зупинено через загрозу теракту. Працює робот-сапер
Інші останні Релігійні новини

Сили Національної поліції України та Національної гвардії України заблокували прохід хресної ходи по вулицях Києва у зв'язку з виявленням бойових гранат і муляжу мін.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

"Виявлені зранку муляжі мін та реальні бойові закладки з гранатами не залишили у нас сумнівів у реальності загроз і провокацій. Силами Нацполіції та Нацгвардії - МВС заблокувало прохід ходи вулицями Києва. Безпека громадян вище за релігійні ритуали", - написав він у себе в Facebook у вівторок 26 липня.

Як розповів народний депутат з фракції "Народний фронт", радник голови МВС Антон Геращенко, кінологи Національної поліції виявили на узбіччі дороги по ходу прямування організованого Українською православною церквою Московського патріархату хресного ходу в Києво-Святошинському районі Київської області два муляжі вибухових пристроїв і дві закладки бойових гранат із димовими шашками.

"Закладки бойових гранат типу Ф-1 були виявлені за 3-5 метрів від узбіччя і в разі вибуху становили реальну загрозу учасникам хресного ходу. На місці виявлення вибухових пристроїв працюють вибухотехніки з використанням робота-сапера", - написав Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За його словами, з метою запобігання можливого терористичного акту, представникам УПЦ (МП) запропоновано пересадити учасників хресного ходу на автобуси.

"Національна поліція сподівається на розсудливість представників Московського патріархату в питаннях забезпечення безпеки учасників хресного ходу і на прийняття пропозиції доставити учасників хресного ходу на місце священнослужіння автомобільним транспортом", - написав Геращенко.

Радник голови МВС також зазначив, що "істерія, створена в українському суспільстві у зв'язку з проведенням хресного ходу Московського патріархату, досягає свого апогею" і наголосив, що головним завданням МВС в цій ситуації залишається забезпечення громадської безпеки та недопущення жертв і поранень "будь-кого".

У прес-службі Національної поліції Київської області у вівторок повідомили, що по ходу руху хресного ходу "в районі села Капітанівка в Києво-Святошинському районі знайдені кілька предметів, схожих на вибухонебезпечні". За інформацією прес-служби, на ці предмети зреагували службові собаки. В даний час на місце виїхали вибухотехніки, щоб встановити, чи є ці предмети справді вибухонебезпечними, якщо так - то знешкодити їх.

При цьому у главку наголосили, що через цю місцевість пролягає маршрут хресного ходу.

Поліція попередила учасників хресного ходу про виявлення таких предметів, але рішення про те, чи міняти маршрут, ухвалюватимуть самі учасники ходи.

Як повідомлялося, вранці в поліцію столиці надійшли два анонімних повідомлення про те, що по маршруту хресного ходу в Святошинському районі Києва і в напрямку м.Бориспіль, закладено вибухівку. "Фахівці-вибухотехніки та представники структурних підрозділів поліції ретельно обстежують зазначені анонімом місця і прилеглу територію... Правоохоронці проводять відповідні заходи щодо встановлення особи, яка повідомила про мінування", - повідомили в поліції.

Загальнонаціональна хресна хода з молитвою за мир в Україні почалася 3 липня на сході країни зі Святогірської лаври, а 9 липня - на заході країни з Почаївської лаври. 27 липня, напередодні святкування Дня Хрещення Русі, учасники обох ходів зустрінуться в Києві на Володимирській гірці і разом пройдуть до Києво-Печерської лаври, де буде звершено урочисте богослужіння. 28 липня на площі перед Успенським собором Києво-Печерської лаври буде здійснена урочиста Божественна літургія.

У Національній поліції повідомили, що в межах Київської області хресна хода рухатиметься з Полтавської області через населені пункти Олексіївка - Яготин - Березань - Лебедин - Бориспіль - Київ і з Житомирської області через населені пункти Ставок - Ситняки - Макарів - Колонщина - Дмитрівка - Київ. Очікується, що по території Київської області хресна хода пройде з 22 по 26 липня, супроводжувати її і забезпечувати охорону громадського порядку буде 600 поліцейських, а також сили Національної гвардії України.

У п'ятницю, 22 липня, міська рада Борисполя (Київська обл.) заборонила всеукраїнську хресну ходу миру, любові і молитви за Україну, організовану Українською православною церквою Московського патріархату, через територію міста.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко в суботу, 23 липня, заявив, що правоохоронні органи докладуть усіх зусиль для забезпечення мирного характеру хресної ходи в Києві 28 липня, будуть введені посилені заходи безпеки. За його словами, всі паломники будуть перевірені за допомогою металошукачів, також буде паспортний режим, - "щоб не було іноземців і провокаторів".

Генпрокурор також звернувся до патріотичних організацій, які так чи інакше хочуть протистояти цій ході, з пропозицією взяти участь 28 липня в українській ході, ініційованій патріархом Філаретом.

"Так можна продемонструвати свою українську позицію, заодно показавши, що в Україні є потужна Українська церква", - сказав він.

"Як генеральний прокурор я зобов'язаний забезпечити людям право на їхні конституційні дії, в тому числі, на будь-яку ходу... Я з повагою ставлюся до будь-яких конфесій і їхнього права молитися за Україну, хоча по-людськи не зовсім розумію, чому молитися за мир треба в країні, яка стала жертвою агресії, а не в країні, яка стала агресором", - додав генпрокурор.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 785 | Додав: adminA | Теги: хода МП, робот-сапер, загроза теракту, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]