Чт, 2024-03-28, 19:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:58
Храми єпархії УПЦ КП "влада" Криму забирає
Інші останні Релігійні новини

 У Кримській єпархії Української православної церкви Київського патріархату заявляють, що "влада" півострова розпочала репресії проти їхніх священиків і забирає храми.

Про це йдеться у переданій заяві Кримської єпархії УПЦ Київського патріархату, пише УНІАН.

"Кримська єпархія Української православної церкви Київського патріархату заявляє про порушення діючою владою Криму попередніх письмових гарантій недоторканості парафій Київського патріархату в Криму. Висловлюємо своє занепокоєння з приводу протидії діяльності храмів Кримської єпархії УПЦ КП", - підкреслюється в заяві.

За словами її авторів, у Севастополі у Київського патріархату фактично відібрано храм Священномученика Климента Римського на території Навчального загону ВМС України.

"Російські військові, що здійснюють охорону, не пускають до храму настоятеля архімандрита Макарія (Щипакова), етнічного росіянина, колишнього військовослужбовця Військово-морського флоту, та його парафіян. Усі намагання керуючого Кримською єпархією зустрітися з представниками діючої міської влади Севастополя з цього та інших питань виявилися марними», - наголошується в заяві.

Також у Київського патріархату фактично відібраний храм Покрови Божої Матері у селищі Перевальному.

"На настоятеля протоієрея Івана Катькала та місцевих вірян УПЦ КП чинять психологічний тиск представники УПЦ Московського патріархату", - підкреслили в єпархії, зазначивши, що на свято Входу Господнього до Єрусалима (Вербну неділю) молодики в камуфляжі намагалися спровокувати конфлікт.

При цьому в єпархії нагадали, що в березні цього року радник Кабінету міністрів Автономної республіки Крим з питань оборони та безпеки полковник Ігор Стрєлков підписав документ, згідно з яким всім органам державної влади Криму приписано рішуче протидіяти спробам заволодіти майном та перешкоджанню діяльності храмів Української православної церкви Київського патріархату в Криму. Цей лист, за словами Стрєлкова, був погоджений з патріархом Кирилом і є письмовими гарантіями "влади" Криму щодо недоторканості Київського патріархату у Криму, відзначили в єпархії.

Враховуючи вищезазначене, архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент від імені всієї Кримської єпархії УПЦ КП звертається до президента Російської Федерації Володимира Путіна з вимогою – забезпечити рівні права українцям Криму, вірним Київського патріархату в Криму - на вільне здійснення молитовного і церковного життя, вільне сповідання православної віри та національно-культурних традицій.

Єпархія вимагає, аби Російська Федерація та влада Криму виконували зобов’язання, в тому числі міжнародні, щодо дотримання прав людини і громадянина, забезпечення свободи совісті та прав релігійних організацій, дотримання принципів неупередженості й рівності у ставленні влади до релігійних організацій і етнічних груп.

Також Кримська єпархія УПЦ КП вимагає припинити утиски православних українців Криму та повернути громадам відібрані чи заблоковані храми.

Крім того, у зв’язку з фактичною неможливістю молитися у храмі Священномученика Климента в Севастополі єпархія автори заяви вимагають від Путіна доручити міській владі Севастополя виділити Кримській єпархії Української православної церкви Київського патріархату земельну ділянку для будівництва типового храму та приміщення для тимчасового звершення богослужінь.

Крім того, Кримська єпархія УПЦ КП закликає виконувача обов’язків президента України, голову Верховної Ради Олександра Турчинова, прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка та склад Кабінету міністрів захистити українців і православних віруючих Київського патріархату в Криму.

При цьому автори заяви зазначають, що "Верховна Рада України, ухваливши у другому читанні 15 квітня 2014 року Закон України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", значно ускладнила становище українців і громадян України в Криму, створивши спеціальний ускладнений режим для виїзду осіб віком від 16 до 60 років з кримською пропискою, що для більшості робить фактично неможливим виїхати з Криму на територію материкової України". В єпархії переконані, що ці норми необхідно переглянути.

Також Кримська єпархія УПЦ КП звертається до міжнародних організацій та міжнародного співтовариства, міжцерковних та міжнародних релігійних організацій світу із закликом заступитися за віруючих православних українців Криму – "вимагайте від влади Російської Федерації пояснень і припинення утисків Української православної церкви Київського патріархату в Криму".

Раніше речник Київського Патріархату архиєпископ Євстратій (Зоря) заявив, що у Криму священики Української Православної Церкви Київського Патріархату готові відправляти свої богослужіння в мечетях – такий прихисток їм запропонували кримські татари.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 1110 | Додав: admin | Теги: храми єпархії УПЦ КП | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]