Пт, 2024-04-19, 12:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:00
Хто виграє від нового закону про валюту - в НБУ пояснили
Інші останні Економічні новини

Закон "Про валюту і валютні операції", який ухвалила Верховна рада, дасть можливість українцям інвестувати в цінні папери на міжнародних ринках та розміщувати кошти на рахунках будь-яких банків світу.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Нацбанку.

Регулятор наголошує, що ухвалений закон — це історична реформа валютного регулювання.

"Закон "Про валюту і валютні операції" створить комфортні, прозорі та безпечні умови для ведення бізнесу в Україні і відкриє двері іноземним інвесторам. А українці отримають право інвестувати в цінні папери на глобальних ринках та розміщувати кошти на рахунках будь-яких банків світу", — підкреслив голова Національного банку Яків Смолій.

В НБУ пояснюють: валютні обмеження будуть скасовані поступово і обережно і за наявності сприятливих макроекономічних умов.

"Щоб не похитнути фінансову стабільність, до настання повної свободи проведення валютних операцій за принципом "дозволено все, що прямо не заборонено законом", — наголошує регулятор.  

Разом з тим, його прийняття дає Національному банку "зелене світло" для більш швидкої лібералізації валютного регулювання.

Найбільш болісні обмеження, наприклад, щодо інвестування за кордон та щодо зовнішньоекономічних операцій, будуть скасовані одразу після набуття чинності закону, повідомляють в НБУ.

Водночас, за словами керівника Нацбанку, закон дозволить забезпечити цінову та фінансову стабільність і, відповідно, надійне бізнес середовище.

"Схвалений Закон дає Національному банку можливість вчасно та ефективно реагувати на ознаки кризи і запобігати її розгортанню незалежно від її природи, відповідно до кращих практик центральних банків світу", — каже Смолій.

Так, у законі передбачено, що за наявності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, погіршення стану платіжного балансу України та інших кризових явищ, правління Нацбанку зможе запровадити заходи захисту. Ці обмеження, відповідно до закону, будуть мати тимчасовий характер — до шести місяців.

Крім цього, передбачається, що під час запровадження таких заходів захисту НБУ буде публічно звітувати щодо продовження їхнього строку і оцінювати результативність запровадження.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через сім місяців перехідного періоду з дня набрання ним чинності.

Тобто, шість місяців перехідного періоду триватиме доопрацювання нормативно-правових актів Національного банку, після чого регулятор оприлюднить їх. А сам закон буде введено в дію через 30 днів після оприлюднення відповідних нормативно-правових актів.

Як відомо, 21 червня Верховна Рада схвалила Закон "Про валюту і валютні операції" у другому читанні та в цілому. Документ підтримало 228 народних депутатів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 790 | Додав: adminA | Теги: НБУ, новтй закон про валюту | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]