Чт, 2024-04-18, 21:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:45
Києву не загрожують санкції ЄС: навіть друзі Тимошенко про них не просять
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Європейський парламент закличе європейських політиків, які вирішать відвідати Євро-2012 в Україні приватно, відкрито говорити про політичну ситуацію в країні і шукати можливості відвідати політичних в'язнів, передає "Інтерфакс-Україна".

Європарламент також закликатиме українську владу розрізняти політичну і кримінальну відповідальність, у зв'язку з чим внести необхідні зміни до Кримінального кодексу.

Ці та інші положення містяться в проекті резолюції щодо ситуації в Україні, підготовленій групою Європейської народної партії ЄП (автори Елмар Брок, Міхаель Галер, Лена Ковальська-Бобінська та інші).

Саме ця політична група виступила ініціатором розгляду українського питання на нинішній пленарній сесії, яка проходить цього тижня у Страсбурзі.

Дискусія з українського питання відбудеться у вівторок, а голосування загального тексту резолюції – у четвер.

Зокрема, в проекті резолюції йдеться, що ЄП, висловлюючи підтримку успіху чемпіонату Європи з футболу в Польщі та Україні, закликає європейських політиків, які відвідають матчі Євро-2012 в Україні, "оприлюднити їхню обізнаність про політичну ситуацію в країні і шукати можливості відвідати політичних ув'язнених у в'язниці, або ж відвідати Євро-2012 приватно, а не як VIP-персони".

"ЄП закликає українську владу прокласти межу між політичною і кримінальною відповідальністю і, отже, відповідно змінити нинішній кримінальний кодекс", - йдеться в проекті документа.

ЄП знову підкреслює, що "демократична боротьба за політичні рішення має проходити в парламенті та за участю виборців на вільних виборах, і не повинна знищувати особистісно або політично вмотивованими діями у вигляді кримінального переслідування і маніпулюванням рішень у кримінальних судах".

Європейський парламент вкотре закликає українську владу гарантувати неупередженість та прозорість касаційного процесу справи екс-прем'єра Юлії Тимошенко, який "має бути проведений відповідно до справедливих правових норм і спільної для Європи практики і вимагає покласти край використанню вибіркового правосуддя до політичних та інших супротивників".

Водночас ЄП висловлює жаль у зв'язку з тим, що Верховний спеціалізований суд України у кримінальних та цивільних справах відклав рішення за касаційною скаргою Тимошенко на рішення Печерського районного суду в м. Києві.

Крім того, ЄП висловлює жаль з приводу повторюваних брифінгів представників української влади (Адміністрації президента, міністерств охорони здоров'я та юстиції), які інформують громадськість про справу Тимошенко "в упередженому і спотвореному вигляді, що має бути неприйнятно для неупередженої і професійної офіційної влади".

Європарламент знову наполегливо закликає українську владу забезпечити повну повагу прав усіх ув'язнених, зокрема Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка, а також адекватну медичну допомогу у відповідній установі, забезпечити право доступу без обмежень їхніми адвокатами право на відвідування родичами та іншими особами, наприклад, послом ЄС.

"ЕП засуджує застосування сили з боку тюремних наглядачів до Тимошенко і нагадує про зобов'язання України розглядати невідкладно й неупереджено будь-які скарги на застосування катувань або інших форм жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження", - йдеться в проекті документа.

Водночас ЄП вітає той факт, що Тимошенко за її рішенням була переведена з в'язниці в лікарню і бере до відома нещодавній візит міжнародних медичних експертів і закликає українську владу поважати їхні рекомендації.

Європарламент наполягає на тому, щоб усі судові справи проти колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників уряду проводилися відповідно до європейських стандартів справедливості, неупередженості, прозорості та незалежності.

ЄП також підкреслює вирішальне значення вільних, справедливих і прозорих парламентських виборів в Україні, які передбачають право лідерів опозиції взяти в них участь, і підкреслює необхідність підтримувати глибоку прихильність демократичним цінностям і верховенству права в період між виборами, і участь спостерігачів від Європейського парламенту.

ЄП нагадує українській владі про необхідність проведення комплексних реформ, які мають бути реалізовані належним чином для того, щоб Україна проклала шлях зближення з європейськими нормами і стандартами.

"Зближення України з ЄС має ґрунтуватися на прихильності цінностям і свободам ЄС. ЄП підкреслює, що наріжним каменем цих стандартів має бути незалежна судова система", - підкреслюється в проекті резолюції.

Крім того, Європарламент зазначає, що права людини в Україні, повага до основних громадянських свобод, верховенство права, включаючи справедливий, неупереджений і незалежний юридичний процес і їхня націленість на внутрішні реформи є необхідною умовою для подальшого розвитку відносин між ЄС і України.

ЄП також упевнений, що підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС буде важливим для європейської української перспективи, "коли Україна поділятиме спільні цінності з ЄС і більше проводитиме реформ у дусі цієї угоди".

ЄП знову нагадує, що засудив проведення розслідування, судових процесів, а також вирок Тимошенко, як порушення прав людини і порушення законності, і піддав критиці гуманітарну ситуацію у в'язницях, а також використання вибіркового переслідування Луценка, Іващенка та інших.

"ЄП підкреслює, що підписання Угоди про асоціацію та її ефективна імплементація вимагає поліпшення ситуації з правами людини, включаючи декриміналізацію політичних рішень у рамках реформи Кримінального кодексу, верховенством права, поглиблення демократії, положення кінця придушення політичної опозиції та проведення справедливих і прозорих виборів", - йдеться в проекті резолюції.

Тарасюк: Янукович за півроку не був нормально в Європі

За останні півроку президент Віктор Янукович не був з візитом в жодній країні Європейського Союзу. Про це заявив депутат, екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк в ефірі "5 каналу".

"Взагалі оці три заплановані зустрічі... вони свідчать про те, що мало хто хоче спілкуватися з президентом України", - зазначив він.

"Це є показником. Я нагадаю, що за останні півроку президент не був у жодній країні Європейського Союзу. Не рахуючи офіційних заходів - Давос і Мюнхенська конференція", - додав депутат.

Тарасюк вважає, що це є свідченням того, що "світ дистанціюється від президента України, від української влади".

"Це надзвичайно мало зустрічей. Враховуючи те, що близько 60 лідерів країн світу беруть участь у Чиказькому саміті", - підсумував він.

Як відомо, у Чикаго під час саміту в Януковича заплановані зустрічі з президентами Польщі, Румунії та Афганістану.

- ЗМІ: Україні не загрожують санкції ЄС

Всі без винятку фракції ЄП визнають системні порушення прав людини українською владою. Проект СД пропонує констатувати "серйозні хиби в незалежності судочинства" і нагадує, що "вироки і кримінальні справи стосовно Юлії Тимошенко й інших високопоставлених чиновників колишнього уряду сприймаються багатьма як акти вибіркового правосуддя". Формулювання ЄНП вирізняється тим, що члени партії вважають "вибірковість правосуддя" стосовно колишніх чиновників фактом, який не підлягає сумніву, передає "КоммерсантЪ-Україна".

У жодному з проектів, які має в своєму розпорядженні видання, немає згадки про можливі санкції на адресу України через порушення нею демократичних стандартів, проте ЄНП пропонує запровадити "м'який" політичний бойкот української частини Євро-2012.

Усі проекти резолюції пропонують підкреслити, що перспектива підписання Угоди про асоціацію між Україною і ЄС залежить від того, чи повернеться Київ до дотримання принципів верховенства права і чи зможе Україна забезпечити проведення чесних і вільних парламентських виборів у жовтні 2012 року. Тим часом серед фракцій немає єдиної думки про те, чи треба долучати до цього списку вимогу про участь у виборах лідерів опозиції.

Незважаючи на намір соціал-демократів жорстко розкритикувати своїх українських соратників, проект резолюції авторства СД показує, що співпраця цієї групи з Партією регіонів триває. Документ, крім критичних зауважень, містить також низку виправдань діяльності української влади. У проектах інших груп такі тези відсутні.

У проекті групи СД цікавий також пункт, адресований радше європейській владі, ніж українській. Партнери Партії регіонів у ЄП нагадують, що існують гравці, які підштовхують Київ до розриву відносин із ЄС.

"Російська Федерація чинить надмірний тиск на Україну з метою не допустити створення зони вільної торгівлі з ЄС, а натомість включити її в Митний союз з Росією, Бєларуссю і Казахстаном". Ця фраза, що одного разу фігурувала в резолюції ЄП, з високою часткою ймовірності увійде до документа і цього разу. Також у тексті найпевніше буде нагадування про те, що Україна зберігає за собою право претендувати на членство в ЄС за умови дотримання нею критеріїв членства - принципів демократії, прав людини і фундаментальних свобод.

Сьогодні політичні групи ЄП мають намір виробити спільний проект резолюції, який буде винесено на голосування у четвер. Істотний вплив на підсумковий текст документа може справити позиція Юлії Тимошенко, про яку депутатів повідомить віце-президент ЄП Яцек Протасевич, який зустрічався з пані Тимошенко минулої суботи.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1123 | Додав: admin | Теги: ЄП, тимошенко, санкції ЄС, Яцек Протасевич | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]