Чт, 2024-03-28, 14:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:38
Київ хоче спростити співпрацю з Митним союзом
Інші останні Політичні новини
Створення двосторонньої комісії зі співробітництва між Україною та Митним союзом Бєларусі, Казахстану і Росії прискорить вирішення проблемних питань та підвищить ефективність взаємодії між сторонами, вважає перший віце-прем'єр України Валерій Хорошковський.

"Наразі нам доводиться працювати в рамках двосторонніх комісій з кожною з країн Митного союзу, що затягує і ускладнює вирішення питань", - пояснив перший віце-прем'єр під час 9-ї Ялтинської щорічної зустрічі, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, складаються ситуації, що коли Київ намагається зняти якусь проблему у взаємовідносинах з однією з трьох зазначених країн, вона вказує на необхідність узгодження цього питання з МС, що в чинному форматі означає необхідність обговорення цієї проблеми на рівні двосторонніх комісій з двома іншими країнами.

Хорошковський додав, що бувають випадки, коли вже сам МС посилається на необхідність узгодження Україною обговорюваних питань на двосторонньому рівні з країнами-членами.

У той же час віце-прем'єр зазначив, що МС створений зовсім недавно, правила і процедури в ньому ще не відпрацьовані, тому Україна сподівається на підвищення ефективності співпраці з ним згодом. За його словами, фактично йдеться про створення механізму "3+1", які Київ пропонував відпрацювати ще до запуску МС в дію.

У ході форуму представники Росії та Казахстану в черговий раз висловили думку, що вступ України до Митного союзу більше відповідає її інтересам, ніж спроби через Угоду про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з ЄС згодом стати його членом.

"Невже ви думаєте, що ваша економіка настільки потужна, щоб бути конкурентоспроможною в Європі?" - сказав, зокрема, віце-прем'єр Казахстану Кайрат Келімбетов. За його словами, Україна сьогодні не є пріоритетом для ЄС, тоді як для Митного союзу Київ найбільш пріоритетний кандидат на вступ.

"Чи готова Європа прийняти нових членів, якщо вона ледь готова впоратися з проблемами Греції, Іспанії, Португалії", - вторив йому президент-голова правління ВТБ Банку Андрій Костін. Він, зокрема, вказав на фінансову кризу, стагнацію і проблему держборгу в країнах ЄС. "Як Україна може виграти від такого приєднання? З точки зору Росії для обох країн буде корисно, якщо Україна повернеться у бік Сходу", - сказав Костін.

У той же час перший віце-прем'єр Хорошковський і віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко ще раз підкреслили, що Україна залишається прихильником євроінтеграції, цей вибір закріплений законом і підтримується більшістю населення. Вони, як і президент України Віктор Янукович напередодні, висловили думку, що демократичне проведення найближчих парламентських виборів дозволять Україні відновити переговори з ЄС про підписання вже парафованої угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі.

Янукович неодноразово говорив, що Україна залишається зацікавленою у підписанні угоди про асоціацію з ЄС. Але разом з тим вона прагне співпрацювати з іншими міждержавними організаціями. Членство в одній з них - Митному союзі - виглядає цілком реальною перспективою: Росія не погоджується знизити ціну газу для Києва на інших умовах. А тим часом Євросоюз не бачить умов для підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Примітно, що Хорошковський у розмові з Костіним описав відносини Києва і Москви як "у нас все почалося з легкого флірту , а закінчилося жорстким порно". На думку українського першого віце-прем'єра, відносини між країнами потрібно будувати на прагматизмі.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 976 | Додав: adminA | Теги: співпрацю, Митним союзом, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]