Пт, 2024-03-29, 14:45
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:54
Київ лякає Росію євроінтеграцією, якщо тій щось не подобається
Інші останні Економічні новини
Перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський заявляє, що якщо Митному союзу не підходить формула "3+1", Україна зосередиться на євроінтеграції. "Вона (формула) не цікава ні Росії, ні іншим учасникам Митного союзу. Формула "3+1" пропонувала можливе часткове приєднання до низки угод, які не суперечать нашому основному завданню, але позиція членів МС проста: або з нами, або без нас", - сказав він в інтерв'ю "Комсомольськой правде "в Украине".

Відповідаючи на запитання, чи є ще якісь варіанти в України, він відповів: "У нас завжди є варіанти, але в цьому випадку наша стратегія - Європейський Союз - виражена не тільки в наших бажаннях, а й у законодавстві".

Відповідаючи на запитання, про те, що в 2015 році Росія збирається створити Євразійський союз, який може стати противагою ЄС, він сказав:

"Наш вибір закріплений законодавчо (євроінтеграція). Це рішення, що приймає президент України відповідно до повноважень глави держави".

"Моя думка - сидіти на шпагаті досить незручно, тому нам необхідно якнайшвидше адаптувати наше законодавство й можливості під мету", - додав він.

Говорячи про додаткові ринки збуту на той випадок, якщо будуть проблеми з Митним союзом, Хорошковський сказав:

"Бізнес швидко перелаштовується. Я не буду зараз аналізувати по кожному окремому товару, але мова йде про платоспроможні ринки Європи, США, Азії. Ми вже сьогодні присутні на них. Якщо життя нас змусить, будемо розширювати свою нішу в цих країнах".

Нагадаємо, президент України Віктор Янукович 18 березня в інтерв'ю російському телеканалу заявив, що наразі Україна не готова долучитися до ЄврАзЕС. Проте Янукович припускає внесення змін до Конституції або проведення всеукраїнського референдуму задля вступу України в Євразійський союз.

"Ми придивляємося зараз до цього економічного утворення", - сказав він.

Янукович зазначив, що Україна випала з інтеграційного процесу "майже на п'ять років, можливо, навіть більше", внаслідок чого втратила "дуже багато часу та інформації".

"Ми не були учасниками підготовки цих документів, і ми не готові сьогодні сказати, наскільки вони відповідають нашим національним інтересам", - сказав президент.

Крім того, за його словами, Україна буде дивитися на "хоча б первинний результат, за яким можна буде дати оцінку, що це дає державам, як це впливає на суверенітет".

Як відомо, зараз Україна пропонує співробітництво з Митним союзом за формулою "3+1", однак Росія вважає такий формат неприйнятним.

Москва намагається примусити Київ долучитися до Митного союзу та не створювати зону вільної торгівлі з країнами ЄС. При цьому, за словами українських урядовців, Україна може розраховувати на додаткове зростання своєї економіки на 2% на рік у разі підписання угоди про ЗВТ з ЄС.

Зазначимо, голова представництва ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра заявляє, що існування зони вільної торгівлі з СНД та рівночасно з Євросоюзом – річ неможлива. Він назвав нонсенсом ситуацію, коли переговори про зону вільної торгівлі з ЄС завершені, угода готова, але досі не підписана.

Як відомо, керівники урядів країн СНД 18 жовтня 2011 року у Санкт-Петербурзі підписали договір про зону вільної торгівлі в рамках Співдружності. Згоди щодо цього документа було досягнуто раніше того самого дня на зустрічі глав урядів СНД. Договір про ЗВТ підписали Росія, Україна, Бєларусь, Казахстан, Вірменія, Таджикистан, Молдова і Киргизстан. Не підписали договір Азербайджан, Туркменістан і Узбекистан.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1050 | Додав: nowyny | Теги: євроінтеграція, Росія, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]